Која е дефиницијата во Библијата на Синедрион?

Која е дефиницијата во Библијата на Синедрион?
Judy Hall

Големиот Синедрин (исто така напишан и Синедрим) бил врховен совет, или суд, во древниот Израел -- исто така имало помали религиозни Синедрини во секој град во Израел, но сите тие биле надгледувани од Големиот Синедрион. Големиот Синедрион се состоел од 71 мудрец - плус првосвештеникот, кој служел како негов претседател. Членовите потекнуваат од првосвештениците, книжниците и старешините, но нема запис за тоа како биле избрани.

Исто така види: Кој е Папа Легба? Историја и легенди

Синедрионот и Распнувањето на Исус

За време на римските управители како Понтиј Пилат, Синедрионот имал јурисдикција само над провинцијата Јудеја. Синедрионот имал своја полиција која можела да апси луѓе, како што направиле и Исус Христос. Додека Синедрионот слушал и граѓански и кривични случаи и можел да наметне смртна казна, во времето на Новиот Завет немал овластување да погубува осудени криминалци. Таа моќ била резервирана за Римјаните, што објаснува зошто Исус бил распнат - римска казна - наместо каменуван, според Мојсеевиот закон.

Големиот Синедрион беше конечниот авторитет на еврејскиот закон и секој научник кој одеше против неговите одлуки беше осуден на смрт како бунтовен старешина или „закен мамре“.

Кајафа бил првосвештеник или претседател на Синедрионот во времето на судењето и погубувањето на Исус. Како садукеј, Кајафа не верувал во воскресението. Ќе беше шокиран когаИсус го воскресна Лазар од мртвите. Незаинтересиран за вистината, Кајафа претпочитал да го уништи овој предизвик за неговите верувања наместо да го поддржи.

Големиот Синедрион се состоеше не само од садукеи, туку и од фарисеи, но тој беше укинат со падот на Ерусалим и уништувањето на Храмот во 66-70 г.н.е. не успеаја.

Библиски стихови за Синедрионот

Матеј 26:57-59

Оние кои го уапсија Исуса го одведоа кај првосвештеникот Кајафа , каде што се собраа учителите на законот и старешините. Но Петар го следеше оддалеку, до дворот на првосвештеникот. Тој влезе и седна со стражарите да го види исходот.

Главните свештеници и целиот Синедрион бараа лажни докази против Исус за да можат да го убијат.

Марко 14:55

Главните свештеници и целиот Синедрион бараа докази против Исус за да можат да го убијат, но тие не најдоа ништо.

Дела 6:12-15

Така го разбрануваа народот и старешините и учителите на законот . Го фатија Стефан и го изведоа пред Синедрионот. Тие изведоа лажни сведоци, кои сведочеа: „Овој не престанува да зборува против ова свето место и против законот. Зашто го слушнавме како велиИсус од Назарет ќе го уништи ова место и ќе ги промени обичаите што ни ги предаде Мојсеј." лице на ангел.

(Информациите во оваа статија се собрани и сумирани од Новиот компактен библиски речник , уреден од Т. Алтон Брајант.)

Исто така види: Ангели на 4-те природни елементиЦитат оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Санхедрин“. Научете религии, 26 јануари 2021 година, learnreligions.com/what-was-the-sanhedrin-700696. Zavada, Jack. (2021, 26 јануари). Sanhedrin. Преземено од //www.learnreligions.com/what-was-the-sanhedrin-700696 Zavada, Jack. "Sanhedrin." Learn Religions. //www.learnreligions.com/what-was-the-sanhedrin-700696 (пристапено на 25 мај , 2023). копирање цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.