Луциферијците и сатанистите имаат сличности, но не се исти

Луциферијците и сатанистите имаат сличности, но не се исти
Judy Hall

За неупатените, сатанистите и луциферистите често се сметаат за една иста работа. На крајот на краиштата, Луциферијците и сатанистите (теисти, како и Лавејан/атеисти) се именувани по фигурата што традиционалните христијани ја сметаат за ѓавол, олицетворение на злото. Но, иако двете групи имаат многу заедничко, Луциферијците се сметаат себеси за сосема одвоени од сатанистите и во никој случај не се подмножество.

Луциферијанската разлика

Луциферијците ги гледаат сатанистите како првенствено фокусирани на физичката природа на човекот, истражувајќи, експериментирајќи и уживајќи во таа природа додека отфрлаат какви било аспирации или напори кои се издигнуваат над неа. Тие веруваат дека сатанистите ја гледаат фигурата на сатаната како амблем на телесноста и материјалноста. Луциферите, од друга страна, го гледаат Луцифер како духовно и просветлено суштество - кое навистина се издигнува над материјалноста. Додека Луциферијците навистина го прифаќаат уживањето во нечиј живот, тие прифаќаат дека има поголеми и повеќе духовни цели што треба да се следат и постигнат.

Многумина меѓу Луциферјаните ги гледаат Сатаната и Луцифер како симболи на различни аспекти на истото битие - телесниот, бунтовничкиот и материјалниот Сатана наспроти просветлениот и духовен Луцифер.

Луциферијците, исто така, имаат тенденција да ги гледаат сатанистите како претерано зависни од христијанските сфаќања. Од луциферска перспектива, сатанистите прифаќаат вредности како задоволство, успех,и сексуалноста токму затоа што Христијанската црква традиционално ги осудува таквите работи. Луциферијците не ги гледаат нивните избори како акти како бунт, туку, наместо тоа, веруваат дека се мотивирани од независна мисла.

Луциферијците ставаат поголем акцент на рамнотежата на светлината и темнината, гледајќи на сатанизмот како поедностран систем на верување.

Исто така види: Проповедник 3 - За сè има време

Сличности

Сепак, двете традиции имаат многу заедничко. Сатанизмот и луциферјанизмот се и високо индивидуализирани религии. Иако не постои единствен сет на верувања, правила или догми за која било група, може да се направат некои општи. Општо земено, и сатанистите и луциферијанците:

Исто така види: Факти за распнувањето на Исус Христос
  • Гледајте ги човечките суштества како богови - суштества кои владеат со планетата. За разлика од христијанскиот однос кон Исус, и сатанистите и луциферијанците му оддаваат почит на Луцифер наместо да го обожаваат. Тие не му се потчинети на Луцифер, но веруваат дека тој има многу работи да ги научи.
  • Држете се до сет на етика што вклучува покажување почит кон оние кои го заслужуваат тоа и оставање на мира оние луѓе кои не предизвикале проблеми.
  • Поддржете ја креативноста, извонредноста, успехот, слободата, индивидуалноста и уживање.
  • Отфрлете ја догматската религија.
  • Антагонистички се спрема христијанството, иако не и за христијаните. Луциферијците и сатанистите ги гледаат христијаните како жртви на сопствената религија, премногу зависни од нивната религија за да избегаат од неа.
  • Гледајте на Сатаната или Луцифер на поинаков начин од христијаните. Сатаната или Луцифер не се сметаат за олицетворение на злото. Да се ​​обожава суштество од вистинско зло се смета за чин на психопат за Луциферијците и сатанистите.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Како Луциферијците се разликуваат од сатанистите“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/how-luciferians-differ-from-satanists-95678. Бејер, Кетрин. (2021, 8 февруари). Како Луциферијците се разликуваат од сатанистите. Преземено од //www.learnreligions.com/how-luciferians-differ-from-satanists-95678 Beyer, Catherine. „Како Луциферијците се разликуваат од сатанистите“. Научете религии. //www.learnreligions.com/how-luciferians-differ-from-satanists-95678 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.