Проповедник 3 - За сè има време

Проповедник 3 - За сè има време
Judy Hall

Проповедник 3:1-8, „Време за сè“, е ценет библиски пасус што често се цитира на погреби и комеморации. Традицијата ни кажува дека книгата Проповедник била напишана од кралот Соломон кон крајот на неговото владеење.

Содржан во една од книгите Поезија и Мудрост на Библијата, овој конкретен пасус наведува 14 „спротивности“, заеднички елемент во хебрејската поезија што укажува на завршување. Иако секое време и сезона може да изгледаат случајни, основното значење во песната означува божествено избрана цел за сè што доживуваме во нашите животи. Познатите редови нудат утешен потсетник за Божјиот суверенитет.

Има време за сè

Пораката во овој пасус од поезијата се фокусира на Божјиот врвен авторитет на небото и на земјата. Луѓето совладале многу работи на овој свет, но некои елементи од нашето постоење се надвор од нашата контрола. Не можеме да го освоиме времето. Бог е тој што го одредува секој момент.

Нашите животи содржат мешавина од радост и тага, задоволство и болка, хармонија и борба, и живот и смрт. Секоја сезона има соодветно време во циклусот на животот. Ништо не останува исто и ние, како Божји деца, мора да научиме да ги прифаќаме и приспособуваме на одливите на Божјиот план. Некои сезони се тешки и можеби не разбираме што прави Бог. Во тие времиња, ние мора понизно да се подложиме на Господовите планови и да веруваме дека тој еостварување на неговите добри цели.

Видете го овој пасус во неколку популарни библиски преводи:

Проповедник 3:1-8

(Нова меѓународна верзија)

Има време за сè,

и сезона за секоја активност под небото:

време за раѓање и време за умирање,

Исто така види: Кои се 12-те плодови на Светиот Дух?

време за садење и време за искоренување,

време за убивање и време за лекување,

време за уривање и време за градење,

време за плачење и за време за смеење,

време за жалење и време за танцување,

време за расфрлање камења и време за собирање,

време за прегрнување и време за воздржување,

време за пребарување и време за откажување,

време за чување и време за фрлање,

време за кинење и време за поправка,

време за молчење и време за зборување,

време за љубов и време за мразење,

време за војна и време за мир.

(NIV)

Проповедник 3:1-8

(Англиска стандардна верзија)

За сè што постои е сезона,

и време за секое прашање под небото:

време за раѓање и време за умирање;

време за садење и време да се откине она што е засадено;

време да се убие и време да се лекува;

време да се скрши и време да се изгради;

време за плачење и време за смеење;

време за жалење и време за танцување;

време за фрлање камења и време за собирање камења;

време за прегратка,и време за воздржување од прегрнување;

време за барање и време за губење;

време за чување и време за отфрлање;

а време за кинење и време за шиење;

време за молчење и време за зборување;

време за љубов и време за мразење;

време за војна и време за мир.

(ESV)

Проповедник 3:1-8

Исто така види: Кршење на проклетство или шеснаесетник - како да се скрши магија

(New Living Translation)

За сè има сезона,

Време за секоја активност под небото.

Време за раѓање и време за умирање.

Време за садење и време за жетва.

Време за убивање и време за лекување.

Време за рушење и време за градење.

Време за плачење и време за смеење.

Време за тагување и време за танцување.

Време за расфрлање камења и време за собирање камења.

Време за прегрнување и време за одвраќање.

Време за пребарување и време за откажување од пребарувањето.

Време за чување и време за фрлање.

Време за кинење и време за поправка.

Време за молчење и време за зборување.

Време за љубов и време за мразење.

Време за војна и време за мир.

(NLT)

Проповедник 3:1-8

(Нова верзија на кралот Џејмс)

За сè има сезона,

Време за секоја цел под небото:

Време за раѓање, и време за умирање;

Време за садење, и време за откинување на засаденото;

Време за убивање и време за лекување;

време засе распаѓа, и време за градење;

Време за плачење, и време за смеење;

време за жалење, и време за танцување;

Време за фрлање камења, и време за собирање камења;

Време за прегрнување и време за воздржување од прегрнување;

Време за стекнување и време за губење;

Време за чување, и време за фрлање;

Време за кинење, и време за шиење;

Време за молчење, и време да се зборува;

Време за љубов, и време за мразење;

Време на војна и време на мир.

(NKJV)

Цитат оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Проповедник 3 - За сè има време“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/ecclesiastes-3-a-time-for-everything-700374. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Проповедник 3 - За сè има време. Преземено од //www.learnreligions.com/ecclesiastes-3-a-time-for-everything-700374 Fairchild, Mary. „Проповедник 3 - За сè има време“. Научете религии. //www.learnreligions.com/ecclesiastes-3-a-time-for-everything-700374 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.