Дефиниција, датум и многу повеќе на скратен вторник

Дефиниција, датум и многу повеќе на скратен вторник
Judy Hall

Предниот вторник е ден пред Пепелавата среда, почетокот на Великиот пост во Римокатоличката црква (и оние протестантски цркви кои го празнуваат постот).

Крајниот вторник е потсетник дека христијаните влегуваат во сезона на покајание и првично бил свечен ден. Но, низ вековите, во пресрет на Великиот пост кој ќе започне следниот ден, Светиот вторник добива празничен карактер. Затоа, Чист вторник е познат и како Дебелиот вторник или Марди Грас (што е едноставно француски за дебел вторник).

Бидејќи средата пепел секогаш паѓа 46 дена пред Велигденска недела, Крајниот вторник паѓа на 47-от ден пред Велигден. (Видете 40 дена од постот и како се пресметува датумот на Велигден?) Најраниот датум што може да падне е 3 февруари; Најдоцна е 9 март.

Бидејќи Светиот вторник е истиот ден со Марди Грас, можете да го најдете датумот на Светиот вторник во оваа и идните години во Кога е Марди Грас?

Изговор: sh rōv ˈt(y)oōzˌdā

Пример: „На крајот на вторник, секогаш имаме палачинки за славење пред доаѓањето на Постот“.

Потеклото на терминот

Shrove е минато време на зборот shrive , што значи да се слушне исповед, да се одреди покајание и ослободи од гревот. Во средниот век, особено во Северна Европа и Англија, стана обичај да се исповедаат гревовите на денот пред почетокот на постот за да севлезете во сезоната на покајание во вистинскиот дух.

Поврзани термини

Од најраните денови на христијанството, постот , периодот на покајание пред Велигден , отсекогаш бил време на пост и воздржување . Додека постот на Великиот пост денес е ограничен на Пепелна среда и Велики петок , а воздржувањето од месо е потребно само во пепелна среда, Велики петок и другите петок од постот, во претходните векови. постот беше доста тежок. Христијаните се воздржувале од секакво месо и производи што потекнувале од животни, вклучувајќи путер, јајца, сирење и маснотии. Тоа е причината зошто Чист вторник стана познат како Mardi Gras , француски термин за Дебелиот вторник . Со текот на времето, Марди Грас се прошири од еден ден на целиот период на Шроветајд , деновите од последната недела пред Великиот пост до Велики вторник.

Исто така види: Божјиот оклоп Проучување на Библијата за Ефешаните 6:10-18

Дебелиот вторник во други земји и култури

Во земјите што зборуваат романски јазик (јазици кои првенствено потекнуваат од латинскиот), Шроветид е познат и како Карневал — буквално, " збогум на месото“. Во земјите од англиско говорно подрачје, Светиот вторник стана познат како Ден на палачинки , бидејќи христијаните ги користеа своите јајца, путер и млеко за да направат палачинки и други колачи.

Исто така види: Молитва за почината мајка

Марди Грас, Дебелиот вторник и Посни рецепти

Можете да најдете одлична колекција рецепти од мрежата About.com за Честиот вторник иМарди Грас во рецепти за дебел вторник. И кога ќе заврши вашата гозба Марди Грас, погледнете ги овие рецепти без месо за Великиот пост.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Richert, Scott P. "Shrove Tuesday." Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/what-is-shrove-tuesday-542457. Ричерт, Скот П. (2021, 8 февруари). Заврши вторник. Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-shrove-tuesday-542457 Richert, Scott P. "Shrove Tuesday." Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-shrove-tuesday-542457 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.