Кој бил Самоил во Библијата?

Кој бил Самоил во Библијата?
Judy Hall

Самуил беше човек избран за Бога, од неговото чудесно раѓање до неговата смрт. Служел на неколку важни позиции во текот на својот живот, добивајќи ја Божјата милост затоа што знаел да послуша.

Самоил бил современик на цар Саул и цар Давид. Неговите родители Елкана и Ана му го посветија на Господа, давајќи му го детето на свештеникот Илиј за да го одгледа во храмот. Во Дела 3:20 Самоил е прикажан како последниот од судиите и првиот од пророците. Малку луѓе во Библијата биле толку послушни на Бог како Самоил.

Самуил

  • Познат по: Како пророк и судија над Израел, Самоил бил клучен во воспоставувањето на израелската монархија. Бог го избра да ги помаза и советува израелските цареви.
  • Библиски референци : Самоил е спомнат во 1. Самоил 1-28; Псалм 99:6; Еремија 15:1; Дела 3:24, 13:20; и Евреите 11:32.
  • Татко : Елкана
  • Мајка : Ана
  • Синови : Јоил, Авија
  • Родниот град : Рама од Венијамин, сместен во ридската област на Ефрем.
  • Занимање: Свештеник, судија, пророк, " гледач" и повикан од Бога да помаза цареви.

Приказната на Самоил во Библијата

Самоил бил левит од потомците на Каат. Тој беше еден од ретките библиски ликови што имаа детална приказна за раѓање.

Неговата приказна во Библијата започна со една неплодна жена, Хана, која му се молеше на Бога за дете. Библијата вели „Господсе сети на неа“, и остана бремена. Првосвештеникот Илиј.

Исто така види: Дали има вино во Библијата?

Како дете, Самоил служел во скинијата, служејќи му на Бога со свештеникот Илиј. Тој бил верен млад слуга кој ја имал Божјата милост. Една ноќ Бог разговарал со Самоил додека тој спиел , а момчето го помеша Господовиот глас со гласот на Илиј. Ова се случи три пати додека стариот свештеник не сфати дека Бог му зборува на Самоил.

Самоил порасна во мудрост и стана пророк. Самоил станал судија и ја собрал нацијата против Филистејците во Миспа. Тој ја основал својата куќа во Рама, јавајќи по круг до различни градови каде што ги решавал споровите меѓу луѓето.

За жал, синовите на Самуил, Јоил и Авија, кои биле делегирани да го следат како судии, биле корумпирани, па народот барал крал. Самоил го послуша Бог и го помаза првиот цар на Израел, висок, убав Венијаминец по име Саул.

Исто така види: Молитва за почината мајка

Во својот проштален говор, остарениот Самоил ги предупредил луѓето да се откажат од идолите и да му служат на вистинскиот Бог. Тој им рекол ако тие и царот Саул не се послушаат, Бог ќе ги избриша. Но, Саул навистина не послушал, принесувајќи жртва наместо да чека Божјиот свештеник, Самоил, да го стори тоа.

Саул повторно не го послушал Бога во битката со Амалиците, поштедувајќи го непријателскиот цар и најдоброто од нивниот добиток кога Самоил му наредил на Саул да уништи сè. Бог бил толку тажен што го отфрлил Саул и избрал друг цар. Самоил отиде во Витлеем и го помаза младиот овчар Давид, синот Јесеев. Така започнало долгогодишно искушение додека љубоморниот Саул го бркал Давид низ ридовите, обидувајќи се да го убие.

Самоил уште еднаш му се појави на Саул - откако Самоил умре! Саул посети медиум, вештерката од Ендор, наредувајќи ѝ да го подигне духот на Самоил, во пресрет на голема битка. Во 1. Самоилова 28:16-19, тоа привидение му кажало на Саул дека ќе ја изгуби битката, заедно со неговиот живот и животот на неговите два сина.

Во целиот Стар завет, малку луѓе биле толку послушни на Бога како Самоил. Тој беше почестен како бескомпромисен слуга во „Салата на верата“ во Евреите 11.

Силите на карактерот на Самоил во Библијата

Самоил бил чесен и праведен судија, непристрасно го издавал Божјиот закон. Како пророк, тој го поттикнал Израел да се одврати од идолопоклонството и да му служи само на Бог. И покрај неговите лични сомневања, тој го предводеше Израел од системот на судии до неговата прва монархија.

Самоил го сакаше Бог и го послуша без прашање. Неговиот интегритет го спречи да го искористи својот авторитет. Неговата прва лојалност била кон Бога, без оглед на тоа што мисли народот или кралотнего.

Слабости

Додека Самоил бил беспрекорен во својот живот, тој не ги воспитал своите синови да го следат неговиот пример. Земаа мито и беа нечесни владетели.

Поуки од животот на Самоил

Послушноста и почитта се најдобрите начини на кои можеме да му покажеме на Бог дека го сакаме. Додека луѓето од неговото време биле уништени од сопствената себичност, Самуил се истакнувал како почесен човек. Како Самоил, можеме да ја избегнеме расипаноста на овој свет ако го ставиме Бог на прво место во нашиот живот.

Клучни библиски стихови

1 Самуил 2:26

А момчето Самоил продолжи да расте во раст и наклонетост кај Господ и кај луѓето . (NIV)

1 Самуил 3:19-21

Господ беше со Самоил додека растеше, и тој не дозволи ниту една од зборовите на Самоил да падне на земја. И сиот Израел, од Дан до Вирсавеа, увиде дека Самоил е потврден како Господов пророк. Господ продолжи да се појавува во Сило, и таму му се откри на Самоил преку Неговото слово. (NIV)

1 Самуил 15:22-23

„Дали Господ ужива во палениците и жртвите исто како и во послушноста на Господа? Да се ​​слуша е подобро отколку жртва, и подобро е да се внимава од овновното сало...“ (NIV)

1 Самуил 16:7

Но Господ му рече на Самоил: „Не обрнувајте внимание на неговиот изглед или неговата висина, зашто јас го отфрлив. Господ не гледа на работите на кои луѓето гледаат, луѓето гледаат на надворешниот изгледно ГОСПОД гледа во срцето." (NIV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. -of-the-judges-701161. Zavada, Jack. (2021, 6 декември). Кој бил Самоил во Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/samuel-last-of-the-judges-701161 Завада, Џек. „Кој беше Самоил во Библијата?“ Научи религии. //www.learnreligions.com/samuel-last-of-the-judges-701161 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитат за копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.