Миктлантекухтли, Бог на смртта во религијата на Ацтеките

Миктлантекухтли, Бог на смртта во религијата на Ацтеките
Judy Hall

Миктлантекухтли бил богот на смртта на Ацтеките и главниот бог на подземниот свет. Во текот на мезоамериканската култура, тие практикуваа човечки жртви и ритуален канибализам за да го смират овој бог. Обожувањето на Миклантекухтли беше во тек со доаѓањето на Европејците во Америка.

Ацтеките ги поврзуваа бувовите со смртта, па затоа Миктлантекухтли често е прикажан како носи пердуви од був во главата. Тој, исто така, е прикажан со скелет со ножеви во главата за да го претстави ветерот од ножеви што душите го среќаваат на патот кон подземјето. Понекогаш Миктлантекухтли може да биде прикажан и како скелет покриен со крв, облечен во ѓердан од очни јаболка или облечен во облека од хартија, вообичаена понуда за мртвите. Човечките коски се користат и како негови приклучоци за уши.

Име и етимологија

 • Mictlantecuhtli
 • Mictlantecuhtzi
 • Tzontemoc
 • Господар на Mictlan
 • Религија и Култура: Ацтеки, Мезоамерика
 • Семејни односи: Сопруг на Mictecacihuatl

Симболи, иконографија и атрибути на Mictlantecuhtli

Mictlantecuhtli е Бог на овие домени:

 • Смрт
 • Југ
 • Бувови
 • Пајаци
 • Кучиња (бидејќи Ацтеките верувале дека кучињата ги придружуваат душите во подземниот свет)

Приказна и потекло

Миктлантекухтли е владетел на Миктлан, подземјето на Ацтеките, со неговата сопруга Миктекачихуатл. Ацтеките се надеваа дека ќе имаат доволно добра смрт за еден од нивмногуте раеви во кои веруваа. Оние кои не успеаја да добијат прием во рајот беа принудени да издржат четиригодишно патување низ деветте пеколови на Миктлан. По сите искушенија, тие стигнаа до живеалиштето на Миктлантекухтли каде што страдаа во неговиот Подземен свет.

Исто така види: Дефиниција на Божјата благодат во христијанството

Обожување и ритуали

Во чест на Миктлантекухтли, Ацтеките жртвувале имитатор на Миктлантекухтли ноќе и во храмот наречен Тлалксико, што значи „папок на светот“. Кога Хернан Кортес слетал, владетелот на Ацтеките Моктезума II мислел дека тоа е доаѓањето на Кецалкоатл, што го означува крајот на светот, па ги засилил човечките жртви за да му ги понуди кожата на жртвите на Миктлантекухтли за да го смири и да избегне страдање во Миктлан. подземниот свет и живеалиштето на мртвите.

Имаше две глинени статуи на Миктлантекухтли во природна големина на влезовите во Куќата на орлите во Големиот храм на Теночтитлан.

Исто така види: Посланија - новозаветни писма до раните цркви

Митологија и легенди за Миктлантекухтли

Како бог на смртта и подземјето, Миктлантекухтли природно се плашеше и митовите го прикажуваат на негативен начин. Тој често ужива во страдањето и смртта на луѓето. Во еден мит, тој се обидува да го измами Кецалкоатл да остане засекогаш во Миктлан. Во исто време, тој имаше позитивна страна и можеше да даде живот.

Во еден мит, коските на претходните генерации на богови биле украдени од Миктлантекухтли одQuetzalcoatl и Xolotl. Миктлантекухтли ги бркаше и тие избегаа, но прво ги испуштија сите коски кои се скршија и станаа сегашната раса на луѓето.

Еквиваленти во другите култури

Миктлантекухтли споделува слични особини и домени со овие богови:

 • Ах Пуч, богот на смртта на Маите
 • Коки Безелао , Запотек бог на смртта
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Cline, Остин. „Миктлантекухтли: Бог на смртта во религијата на Ацтеките“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/mictlantecuhtli-god-aztec-of-death-248588. Клајн, Остин. (2023, 5 април). Миктлантекухтли: Бог на смртта во религијата на Ацтеките. Преземено од //www.learnreligions.com/mictlantecuhtli-god-aztec-of-death-248588 Cline, Остин. „Миктлантекухтли: Бог на смртта во религијата на Ацтеките“. Научете религии. //www.learnreligions.com/mictlantecuhtli-god-aztec-of-death-248588 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.