Петте елементи на оган, вода, воздух, земја, дух

Петте елементи на оган, вода, воздух, земја, дух
Judy Hall

Грците предложија постоење на пет основни елементи. Од нив, четири биле физички елементи — оган, воздух, вода и земја — од кои се состои целиот свет. Алхемичарите на крајот поврзаа четири триаголни симболи за да ги претстават овие елементи.

Петтиот елемент, кој има различни имиња, е поретки од четирите физички елементи. Некои го нарекуваат Дух. Други го нарекуваат Етер или Квинтесенс (буквално „ петтиот елемент “ на латински).

Во традиционалната западна окултна теорија, елементите се хиерархиски: дух, оган, воздух, вода и земја - при што првите елементи се подуховни и посовршени, а последните елементи се повеќе материјални и основни. Некои модерни системи, како што е Wicca, ги гледаат елементите како еднакви.

Пред да ги испитаме самите елементи, важно е да ги разбереме квалитетите, ориентациите и кореспонденциите што се поврзани со елементите. Секој елемент е поврзан со аспекти во секој од нив и помага во корелација на нивниот однос еден со друг.

Елементарни квалитети

Во класичните елементарни системи, секој елемент има два квалитети и го дели секој квалитет со еден друг елемент.

Топло/Студено

Секој елемент е или топол или ладен, и тоа одговара на машки или женски пол. Ова е силно дихотомен систем, каде што машките квалитети се работи како светлина, топлина иактивност, а женските квалитети се темни, ладни, пасивни и приемчиви.

Ориентацијата на триаголникот се одредува со топлина или студенило, машко или женско. Машки, топли елементи се насочени нагоре, искачувајќи се кон духовното царство. Женски, студени елементи се насочени надолу, спуштајќи се во земјата.

Влажно/Сува

Вториот пар на квалитети е влажност или сувост. За разлика од топлите и ладните квалитети, влажните и сувите квалитети не одговараат веднаш на другите концепти.

Спротивни елементи

Бидејќи секој елемент споделува една од неговите квалитети со еден друг елемент, тоа остава еден елемент целосно неповрзан.

На пример, воздухот е влажен како вода и топол како оган, но нема ништо заедничко со земјата. Овие спротивставени елементи се на спротивните страни на дијаграмот и се разликуваат по присуството или отсуството на попречната лента во триаголникот:

 • Воздухот и земјата се спротивни и имаат попречна шипка
 • Вода а огнот се исто така спротивни и немаат препречна лента.

Хиерархија на елементи

Традиционално постои хиерархија на елементи, иако некои модерни школи на мислата го напуштиле овој систем. Пониските елементи во хиерархијата се повеќе материјални и физички, при што повисоките елементи стануваат подуховни, поретки и помалку физички.

Таа хиерархија може да се следи преку овој дијаграм. Земјата е најниска,повеќето материјален елемент. Кружејќи во насока на стрелките на часовникот од земјата добивате вода, а потоа воздух и потоа оган, што е најмал материјал од елементите.

Елементарен пентаграм

Пентаграмот претставувал многу различни значења низ вековите. Барем од ренесансата, една од нејзините асоцијации е со петте елементи.

Уредување

Традиционално, постои хиерархија меѓу елементите кои се движат од најдуховните и најретките до најмалку духовните и најматеријалните. Оваа хиерархија ја одредува поставеноста на елементите околу пентаграмот.

Почнувајќи од духот, највисокиот елемент, се спуштаме до оган, а потоа ги следиме линиите на пентаграмот до воздухот, преку водата и надолу до земјата, најнискиот и најматеријалот од елементите. Последната линија помеѓу земјата и духот ја комплетира геометриската форма.

Ориентација

Прашањето за тоа дека пентаграмот е точка нагоре или точка надолу стана важност дури во 19-тиот век и има сè поврзано со распоредот на елементите. Пентаграм со точка нагоре го симболизира духот кој владее над четирите физички елементи, додека пентаграмот со точка надолу симболизираше дека духот е склопен од материјата или спуштањето во материјата.

Оттогаш, некои ги поедноставија тие асоцијации за да го претставуваат доброто и злото. Ова генерално не е ставот на оние кои најчесто работат со пентаграми со точка надолу, и ечесто не е ни позицијата на оние што се поврзуваат со пентаграми со точка нагоре.

Бои

Боите што се користат овде се оние поврзани со секој елемент од Златна зора. Овие асоцијации најчесто се позајмуваат и од други групи.

Елементарни кореспонденции

Церемонијалните окултни системи традиционално зависат од системите на кореспонденции: збирки на ставки кои се сите на некој начин поврзани со посакуваната цел. Додека видовите на кореспонденции се речиси бескрајни, асоцијациите помеѓу елементите, годишните времиња, времето од денот, елементите, фазите на месечината и насоките станаа прилично стандардизирани на Запад. Овие често се основа за дополнителни кореспонденции.

Елементарните/дирекционите кореспонденции на Златна зора

Херметичкиот ред на Златна зора кодифицирал некои од овие кореспонденции во 19 век. Најзабележителни овде се кардиналните насоки.

Златна зора потекнува од Англија, а насочените/елементарните кореспонденции одразуваат европска перспектива. На југ се потоплите клими, а со тоа е поврзан со оган. Атлантскиот океан се наоѓа на запад. Северот е студен и застрашувачки, земја на земјата, но понекогаш не многу друго.

Окултистите кои практикуваат во Америка или на друго место понекогаш не наоѓаат дека овие кореспонденции функционираат.

Дневни, месечни и годишни циклуси

Циклусите се важни аспекти на многу окултни системи. Гледајќи ги дневните, месечните и годишните природни циклуси, наоѓаме периоди на раст и умирање, на исполнетост и неплодност.

 • Огнот е елемент на полнота и живот и е тесно поврзан со Сонцето. Затоа, не е изненадувачки што пладне и лето се поврзуваат со оган. По истата логика, и полната месечина треба да биде во истата категорија.
 • Земјата е во спротивна насока како огнот и затоа кореспондира со полноќ, зима и млада месечина. Иако овие работи може да претставуваат неплодност, почесто тие се репрезентативни на потенцијалот и трансформацијата; точката каде што старото отстапува место за новото; празната плодност е подготвена да храни нови креации.
 • Воздухот е елемент на нови почетоци, младост, зголемување и креативност. Како таков, тој е поврзан со пролетта, растечката месечина и изгрејсонцето. Работите стануваат се потопли и посветли, додека растенијата и животните раѓаат нова генерација.
 • Водата е елемент на емоциите и мудроста, особено мудроста на староста. Претставува време поминато на врвот на егзистенција, кое се движи кон крајот на циклусот.

Огнот

Огнот е поврзан со силата, активноста, крвта и животот- сила. Исто така, се гледа како високо прочистувачки и заштитен, конзумирање на нечистотии и враќање на темнината.

Пожарот традиционално се смета за најмногуретки и духовни на физичките елементи поради неговите машки својства (кои биле супериорни во однос на женските својства). Исто така, нема физичко постоење, произведува светлина и има трансформативна моќ кога ќе дојде во контакт со повеќе физички материјал.

 • Квалитети: Топло, суво
 • Род: машки (активен)
 • Елементарно: Саламандер (Тука се однесува на митолошки гуштер што може да се запали)
 • Златна зора Насока: југ
 • Златна зора ​Боја: црвена
 • Волшебна алатка: меч, атам, кама, понекогаш стапче
 • Планети: Сол (Сонце ), Марс
 • Хороскопски знаци: Овен, Лав, Стрелец
 • Сезона: Лето
 • Време од денот: пладне

Воздух

Воздухот е елемент на интелигенција, креативност и почетоци. Во голема мера нематеријални и без постојана форма, воздухот е активен, машки елемент, супериорен во однос на повеќе материјалните елементи на водата и земјата.

 • Квалитети: Топло, влажно
 • Род: машки (активен)
 • Елементарно: Силфи (невидливи суштества)
 • Златна зора Насока: исток
 • Боја на Златна зора: Жолта
 • Магичен алат: стапче, понекогаш меч, кама или атам
 • Планети: Јупитер
 • Хороскопски знаци: Близнаци, Вага, Водолија
 • Сезона: Пролет
 • Време од денот: Утро, изгрејсонце

Вода

Водата е елемент на емоциите и несвесно, наспроти свесниот интелектуализам на воздухот.

Водата ееден од двата елементи кои имаат физичко постоење што може да комуницира со сите физички сетила. Водата сè уште се смета за помалку материјална (а со тоа и супериорна) во однос на земјата бидејќи поседува повеќе движење и активност од земјата.

 • Квалитети: Ладно, влажно
 • Род: женски (пасивен)
 • Елементарно: Undines (нимфи ​​на база на вода)
 • Насока на Златна зора : Запад
 • Златна зора Боја: Сина
 • Волшебна алатка: Чаша
 • Планети: Месечина, Венера
 • Хороскопски знаци: Рак, Скорпија, Риби
 • Сезона: есен
 • Време од денот: зајдисонце

Земјата

Земјата е елемент на стабилност, втемеленост, плодност, материјалност, потенцијал и тишина. Земјата, исто така, може да биде елемент на почетоци и завршетоци, или смрт и повторно раѓање, бидејќи животот доаѓа од земјата, а потоа се распаѓа назад во земјата по смртта.

Квалитети: ладно, суво

Род: женско (пасивно)

елементарно: гноми

Златна зора Насока: север

Златна Боја на зора: Зелена

Исто така види: Светите рози: Духовната симболика на розите

Магична алатка: Пентакула

Планети: Сатурн

Хороскопски знаци: Бик, Девица, Јарец

Сезона: Зима

Исто така види: 4-те типа на љубов во Библијата<0 0>Време од денот: Полноќ

Дух

Елементот на духот ги нема истите распореди на кореспонденции како физичките елементи, бидејќи духот не е физички. Различни системи може да ги поврзуваат планетите, алатките и така натаму, но таквите кореспонденции се многу помалку стандардизирани од оние надруги четири елементи.

Елементот на духот има неколку имиња. Најчести се духот, етер или етер и квинтесенција, што е латински за „ петти елемент “.

Исто така, нема стандарден симбол за дух, иако круговите се вообичаени. Исто така понекогаш се користат тркала и спирали со осум краци за да се претстават духот.

Духот е мост помеѓу физичкото и духовното. Во космолошките модели, духот е преоден материјал помеѓу физичкото и небесното царство. Во микрокосмосот, духот е мост помеѓу телото и душата.

 • Насока на Златна зора: горе, долу, внатре
 • Боја на златна зора: виолетова, портокалова, бела
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Бејер, Кетрин. „Петте елементи симболи на оган, вода, воздух, земја, дух“. Научи религии, 2 август 2021 година, Learnreligions.com/elemental-symbols-4122788. Бејер, Кетрин. (2021, 2 август). Петте елементи симболи на оган, вода, воздух, земја, дух. Преземено од //www.learnreligions.com/elemental-symbols-4122788 Beyer, Catherine. „Петте елементи симболи на оган, вода, воздух, земја, дух“. Научете религии. //www.learnreligions.com/elemental-symbols-4122788 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.