Приказната за Ное Водич за проучување на Библијата

Приказната за Ное Водич за проучување на Библијата
Judy Hall

Приказната за Ное и потопот се прикажува во Битие 6:1-11:32. Во текот на историјата, додека децата на Адам ја населувале Земјата, луѓето продолжиле да ги надминуваат границите што Бог им ги поставил. Нивната зголемена непослушност го натера Бог повторно да го потврди своето господарство со инженерство на нов почеток што ќе му даде на човечкиот род уште една можност за послушност.

Исто така види: Кога е Ноќта на вештерките (во оваа и во други години)?

Последица на распространетата корупција на човештвото беше големата поплава која ефикасно стави крај на сите, освен на остатокот од животот на земјата. Божјата благодат ги зачува животите на осум луѓе - Ное и неговото семејство. Тогаш Бог склучил завет ветување дека никогаш повеќе нема да ја уништи земјата со потоп.

Прашање за размислување

Ное бил праведен и непорочен, но не бил безгрешен (види Битие 9:20-21). Библијата вели дека Ное му угодил на Бога и нашол милост затоа што го сакал Бог и го слушал со сето свое срце. Како резултат на тоа, Ное дал пример за целата своја генерација. Иако сите околу него го следеа злото во нивните срца, Ное го следеше Бога. Дали вашиот живот дава пример или дали имате негативно влијание од луѓето околу вас?

Приказната за Ное и потопот

Бог виде колку голема злоба станала и решил да го избрише човештвото лицето на земјата. Но, еден праведен човек меѓу сите тогашни луѓе, Ное, најде милост во Божјите очи.

Со многу конкретни упатства, Бог му рекол на Ное да изградиковчег за него и неговото семејство во подготовка за катастрофална поплава што ќе го уништи секое живо суштество на земјата. Бог, исто така, му наредил на Ное да внесе во ковчегот две од сите живи суштества, машки и женски, и седум пара од сите чисти животни, заедно со секаква храна што треба да се складира за животните и неговото семејство додека се во арката. Ное послушал се што Бог му заповедал да прави.

Откако Ное и неговото семејство влегоа во арката, врнеше дожд во период од четириесет дена и ноќи. Водите ја преплавија земјата сто и педесет дена, и секое живо суштество беше уништено.

Како што водите се повлекуваа, ковчегот застана на планините на Арарат. Ное и неговото семејство продолжиле да чекаат уште речиси осум месеци додека површината на земјата се исушила.

Конечно, по цела година, Бог го покани Ное да излезе од арката. Ное веднаш изградил жртвеник и принел жртви паленици со некои од чистите животни за да му се заблагодари на Бог за избавувањето. Бог бил задоволен со приносите и ветил дека никогаш повеќе нема да ги уништи сите живи суштества како што направил.

Подоцна Бог склучил завет со Ное: „Никогаш повеќе нема да има потоп што ќе ја уништи земјата“. Како знак на овој вечен завет, Бог постави виножито на небото.

Историски контекст

Многу антички култури низ светот бележат приказна за голема поплаваод кој само еден маж и неговото семејство избегале правејќи чамец. Извештаите кои се најблиски до библискиот наратив потекнуваат од Месопотамија од текстови кои датираат околу 1600 г. п.н.е. Таткото на Ное беше Ламех, но не ни е кажано името на неговата мајка. Ное бил десетто колено потомок на Адам, првото човечко суштество на земјата.

Светото писмо ни кажува дека Ное бил земјоделец (Битие 9:20). Тој веќе имал 500 години кога му се родиле три сина: Сем, Хам и Јафет. Ное живеел 350 години по потопот и умрел на 950 години.

Главни теми и животни лекции

Двете главни теми во приказната за Ное и потопот се Божјиот суд за гревот и неговата добра вест за избавување и спасение на оние што имаат доверба во него.

Божјата цел во потопот не беше да ги уништи луѓето туку да ги уништи злобата и гревот. Пред Бог да одлучи да ги избрише луѓето од лицето на земјата, тој прво го предупредил Ное, склучувајќи завет да ги спаси Ное и неговото семејство. Сето време додека Ное и неговото семејство постојано работеа на изградбата на арката (120 години), Ное исто така проповедаше порака за покајание. Со претстојниот суд, Бог обезбедил многу време и начин за бегство за оние што ќе се обратат кон него со вера. Но, злобната генерација ја игнорираше пораката на Ное.

Приказната на Ноеслужи како пример за праведно живеење и истрајна вера пред целосно неморални и безверни времиња.

Исто така види: Божиќни библиски стихови за прославување на раѓањето на Исус

Важно е да се забележи дека гревот не бил збришан од потопот. Ное бил опишан во Библијата како „праведен“ и „беспрекорен“, но тој не бил безгрешен. Знаеме дека по потопот, Ное пиел вино и се опил ( 1. Мојсеева 9:21 ). Меѓутоа, Ное не се однесувал како другите зли луѓе од неговото време, туку „одеше со Бога“.

Точки на интерес

  • Книгата Битие го смета потопот како голема линија на поделба во светската историја, како Бог да го притиска копчето за ресетирање. Земјата беше вратена во првобитниот воден хаос што постоеше пред Бог да почне да зборува за животот во Битие 1:3.
  • Како Адам пред него, Ное стана татко на човечкиот род. Бог им рекол на Ное и на неговото семејство истото што му го рекол на Адам: „плоди се и множи се“. (Битие 1:28, 9:7).
  • Битие 7:16 интересно укажува дека Бог ги затворил во ковчегот, или „ја затворил вратата“, така да се каже. Ное бил тип или претходник на Исус Христос. Како што Христос бил запечатен во гробот по неговото распнување и смрт, така и Ное бил затворен во ковчегот. Како што Ное стана надеж за човештвото по потопот, така и Христос стана надеж за човештвото по неговото воскресение.
  • Со повеќе детали во Битие 7:2-3, Бог му нареди на Ное да земе седум пара од секаков вид чисто животно, и две од ситевид на нечисто животно. Библиските научници пресметале дека околу 45.000 животни можеби се сместиле на ковчегот.
  • Ковчегот бил точно шест пати подолг отколку што бил широк. Според библиските белешки од Life Application, ова е истиот сооднос што го користат современите бродоградители.
  • Во денешно време, истражувачите продолжуваат да бараат докази за Ноевата арка.

Извори

  • Меѓународна стандардна библиска енциклопедија, Џејмс Ор, генерален уредник
  • New Unger's Bible Dictionary, Р.К. Харисон, уредник
  • Холман илустриран библиски речник, Трент К. Батлер, генерален уредник
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд, Мери. „Приказната за Ное и Водичот за проучување на Библијата за потопот“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/noahs-ark-and-the-flood-700212. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Приказната за Ное и Водич за проучување на Библијата за потопот. Преземено од //www.learnreligions.com/noahs-ark-and-the-flood-700212 Fairchild, Mary. „Приказната за Ное и Водичот за проучување на Библијата за потопот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/noahs-ark-and-the-flood-700212 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.