Дали католиците можат да јадат месо на Велики петок?

Дали католиците можат да јадат месо на Велики петок?
Judy Hall

За католиците, постот е најсветото време од годината. Сепак, многу луѓе се прашуваат зошто оние што ја практикуваат таа вера не можат да јадат месо на Велики петок, денот кога Исус Христос бил распнат. Тоа е затоа што Велики петок е ден на света обврска, еден од 10-те денови во годината (шест во САД) кога од католиците се бара да се воздржат од работа и наместо тоа да присуствуваат на миса.

Исто така види: Историја на презвитеријанската црква

Денови на апстиненција

Според сегашните правила за пост и воздржување во Католичката црква, Велики петок е ден на апстиненција од секакво месо и храна направена со месо за сите католици на возраст од 14 и повеќе години. . Тоа е, исто така, ден на строг пост, во кој на католиците на возраст меѓу 18 и 59 години им е дозволен само еден целосен оброк и две мали закуски кои не се доволни за целосен оброк. (Оние кои не можат да постат или воздржат од здравствени причини автоматски се ослободуваат од обврската да го сторат тоа.)

Важно е да се разбере дека апстиненцијата, во католичката практика, е (како постот) секогаш избегнување на нешто што е добро во корист на нешто што е подобро. Со други зборови, нема ништо инхерентно погрешно со месото или со храната направена со месо; апстиненцијата е различна од вегетаријанството или веганството, каде што месото може да се избегнува од здравствени причини или поради морален приговор за убивање и јадење животни.

Исто така види: Пагански богови и божици

Причината за воздржување

Ако нема ништо инхерентно погрешно соЈадејќи месо, тогаш зошто Црквата ги обврзува католиците, под болка од смртен грев, да не го сторат тоа на Велики петок? Одговорот лежи во поголемото добро што католиците го почитуваат со својата жртва. Воздржувањето од месо во Велики петок, пепел среда и сите петок од Великиот пост е форма на покајание во чест на жртвата што Христос ја направи заради нас на Крстот. (Истото важи и за барањето да се воздржувате од месо секој втор петок во годината, освен ако не се замени некоја друга форма на покајание.) Таа мала жртва - воздржување од месо - е начин на обединување на католиците до крајната жртва на Христос, кога умре за да ни ги земе гревовите.

Дали постои замена за апстиненцијата?

Додека, во Соединетите Американски Држави и во многу други земји, бискупската конференција им дозволува на католиците да заменат поинаква форма на покајание за нивната нормална петочна апстиненција во текот на остатокот од годината, барањето да се воздржуваат од месо на добро Петок, среда пепелница и другите петок од Великиот пост не можат да се заменат со друга форма на покајание. Во текот на овие денови, католиците наместо тоа можат да следат кој било број рецепти без месо достапни во книгите и на интернет.

Што се случува ако католик јаде месо?

Ако католикот се лизне и јаде затоа што навистина заборавил дека е Велики петок, нивната вина се намалува. Сепак, затоа што условот за воздржување од месо на Велики петок еобврзувајќи се под болката на смртниот грев, тие треба да се погрижат да го спомнат јадењето месо на Велики петок при нивната следна исповед. Католиците кои сакаат да останат колку што е можно верни, треба редовно да ги извршуваат своите обврски за време на постот и другите свети денови од годината.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат ThoughtCo. „Дали католиците можат да јадат месо на Велики петок? Научи религии, 26 август 2020 година, learnreligions.com/eat-meat-on-good-friday-542169. ThoughtCo. (2020, 26 август). Дали католиците можат да јадат месо на Велики петок? Преземено од //www.learnreligions.com/eat-meat-on-good-friday-542169 ThoughtCo. „Дали католиците можат да јадат месо на Велики петок? Научете религии. //www.learnreligions.com/eat-meat-on-good-friday-542169 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.