Дознајте за Ангелот на смртта

Дознајте за Ангелот на смртта
Judy Hall

Во текот на запишаната историја, луѓето од различни религиозни перспективи зборувале за фигура или личности кои ги тешат луѓето кога умирале и ги придружуваат нивните души во задгробниот живот, груб еквивалент на еврејскиот и христијанскиот поим за „Ангел на смртта .“ Многу луѓе од сите сфери на животот кои имале блиску смртни искуства изјавиле дека наишле на ангели кои им помогнале, а луѓето кои биле сведоци на умирање на саканите, исто така, пријавиле дека наишле на ангели кои им донеле мир на оние што го напуштале животот.

Исто така види: Бог никогаш не пропаѓа - посветеност на Исус Навин 21:45

Понекогаш последните зборови на луѓето што умираат ги опишуваат визиите што ги доживуваат. На пример, непосредно пред да умре познатиот пронаоѓач Томас Едисон во 1931 година, тој забележал: „Таму е многу убаво“.

Еврејски, христијански и муслимански перспективи

Персонификацијата на Ангелот на смртта како злобно суштество кое носи црна качулка и носи режа (Грим жетвар на популарната култура) потекнува од описите на еврејскиот Талмуд на Ангел на смртта (Малах ха-Мавет) кој ги претставува демоните поврзани со падот на човештвото (чија една последица беше смртта). Меѓутоа, Мидраш објаснува дека Бог не дозволува Ангелот на смртта да им донесе зло на праведните луѓе. Исто така, сите луѓе се обврзани да се сретнат со Ангелот на смртта кога ќе им биде одредено време да умрат, вели Таргум (арамејски превод на Танах, или хебрејска Библија).кој го преведува Псалм 89:48 како: „Нема човек кој живее и, гледајќи го ангелот на смртта, може да ја избави својата душа од неговата рака“.

Во христијанската традиција, Архангел Михаил ги надгледува сите ангели кои работат со луѓе кои умираа. Мајкл му се појавува на секој човек непосредно пред моментот на смртта за да му ја даде последната шанса да ја разгледа духовната состојба на неговата или нејзината душа. Оние кои сè уште не се спасени, но се предомислуваат во последен момент, можат да бидат откупени. Кажувајќи му на Мајкл со вера дека велат „да“ на Божјата понуда за спасение, тие можат да одат во рајот наместо во пеколот кога ќе умрат.

Исто така види: 7 безвременски божиќни филмови за христијански семејства

Библијата не именува ниту еден конкретен ангел како Ангел на смртта. Но, Новиот Завет навистина вели дека ангелите се „сите духови-службеници испратени да служат заради оние што треба да го наследат спасението“ (Евреите 1:14). Библијата јасно кажува дека смртта е свет настан („Скапоцена во очите на Господа е смртта на неговите светци“, Псалм 116:15), па според христијанското гледиште, разумно е да се очекува дека еден или повеќе ангели ќе бидете присутни со луѓето кога ќе умрат. Традиционално, христијаните веруваат дека сите ангели кои им помагаат на луѓето да направат транзиција во задгробниот живот работат под надзор на Архангел Михаил.

Куранот, исто така, споменува Ангел на смртта: „Ангелот на смртта, кој е задолжен да ги земе вашите души, ќе ви ги земе душите; тогаш ќе бидетесе врати кај твојот Господ“ (Ас-Саџде 32:11). Тој ангел, Азраел, ги одвојува душите на луѓето од нивните тела кога ќе умрат. Муслиманскиот хадис раскажува приказна која илустрира колку луѓето не сакаат да го видат Ангелот на смртта кога тој доаѓа за нив: „Ангелот на смртта беше испратен кај Мојсеј и кога отиде кај него, Мојсеј му удри жестока шлаканица, расипувајќи му едното око. Ангелот се врати кај својот Господ и рече: „Ти ме испрати кај роб кој не сака да умре“ (Хадис 423, Сахих Бухари поглавје 23).

Ангели кои го утешуваат умирањето

Извештаите за ангелите кои ги утешуваат луѓето што умирале има изобилство од оние кои гледале како умираат саканите. Кога нивните најблиски ќе исчезнат, некои луѓе велат дека виделе ангели, слушале небесна музика или дури мирисаат силни и пријатни мириси додека чувствуваат ангели наоколу Оние кои се грижат за умирачките, како што се медицинските сестри, велат дека некои од нивните пациенти пријавуваат средби со ангели во смртна постела. На пример, во својата книга „Ангели: Божјите тајни агенти“, христијанскиот евангелист Били Греам пишува дека непосредно пред да почине неговата баба по мајка,

„Собата изгледаше како да се исполни со небесна светлина. Таа седна во креветот и речиси низ смеа рече: „Го гледам Исус. Тој ги има раширените раце кон мене. Го гледам Бен [нејзиниот сопругкој умре неколку години порано] и ги гледам ангелите.'"

Ангели кои ги придружуваат душите до задгробниот живот

Кога луѓето ќе умрат, ангелите може да ги придружуваат нивните души во друга димензија, каде што ќе живеат на . Може да биде само еден ангел кој придружува одредена душа, или може да биде голема група ангели кои патуваат заедно со душата на една личност.

Муслиманската традиција вели дека ангелот Азраел ја одделува душата од телото во моментот на смртта, а Азраел и другите ангели-помошници ја придружуваат душата до задгробниот живот.

Еврејската традиција вели дека многу различни ангели (вклучувајќи ги Габриел, Самаел, Сариел и Џеремиел) можат да им помогнат на луѓето кои умирале да ја направат транзицијата од животот на Земјата до задгробниот живот, или до нивниот следен живот (јудаизмот има многу различни сфаќања за тоа што се случува по смртта, вклучително и реинкарнација).

Исус раскажа приказна што се појавува во Лука 16 за двајца мажи кои умреле: богат човек кој не веруваше на Бога и сиромав кој веруваше Богатиот човек отиде во пеколот, но сиромавиот ја доби честа ангелите да го однесат во вечноста на радоста (Лука 16:22). Католичката црква учи дека архангел Михаил ги придружува душите на оние кои умреле во задгробниот живот, каде што Бог им суди на нивните земени животи.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Хоплер, Витни. „Ангелот на смртта“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/who-is-the-angel-of-death-123855.Хоплер, Витни. (2021, 8 февруари). Ангелот на смртта. Преземено од //www.learnreligions.com/who-is-the-angel-of-death-123855 Hopler, Whitney. „Ангелот на смртта“. Научете религии. //www.learnreligions.com/who-is-the-angel-of-death-123855 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.