Кула Вавилонска библиска приказна Резиме и водич за проучување

Кула Вавилонска библиска приказна Резиме и водич за проучување
Judy Hall

Библиската приказна за Вавилонската кула ги вклучува луѓето од Вавилон кои се обидуваат да изградат кула што ќе достигне до небото. Тоа е една од најтажните и најзначајните приказни во Библијата. Тажно е затоа што го открива раширениот бунт во човечкото срце. Тоа е значајно затоа што носи до преобликување и развој на сите идни култури.

Приказна за вавилонската кула

  • Приказната за вавилонската кула се расплетува во Битие 11:1-9.
  • Епизодата ги учи библиските читатели важни лекции за единството и гревот на гордоста.
  • Приказната, исто така, открива зошто Бог понекогаш интервенира со раздор во човечките работи.
  • Кога Бог зборува во приказната за вавилонската кула, тој ја користи фразата: „ нека не одиме“, можна референца за тројството.
  • Некои библиски научници веруваат дека епизодата на вавилонската кула ја означува точката во историјата кога Бог ја подели земјата на одделни континенти.

Историски контекст

На почетокот на историјата на човештвото, кога луѓето повторно ја населувале Земјата по потопот, голем број луѓе се населиле во земјата Синар. Синар е еден од градовите во Вавилон основан од кралот Нимрод, според Битие 10:9-10.

Исто така види: 7 цркви на Откровението: што означуваат тие?

Локацијата на вавилонската кула била во античка Месопотамија на источниот брег на реката Еуфрат. Библиските научници веруваат дека кулата била тип на скалеста пирамида наречена зигурат, вообичаена низВавилонија.

Резиме на приказната за Вавилонската кула

До овој момент во Библијата, целиот свет зборуваше на ист јазик, што значи дека имаше еден заеднички говор за сите луѓе. Луѓето на земјата станале вешти во градежништвото и решиле да изградат град со кула што ќе достигне до небото. Со изградбата на кулата, жителите на градот сакаа да се прогласат за себе и исто така да спречат населението да се распрсне по земјата:

Тогаш тие рекоа: „Дојдете, да си изградиме град и кула со врвот на небесата и да си направиме име, за да не се распрснеме по лицето на целата земја“. (Битие 11:4, ESV)

Битие ни кажува дека Бог дошол да го види градот и кулата што тие ја граделе. Тој ги согледал нивните намери и во својата бескрајна мудрост знаел дека ова „скалила до рајот“ само ќе ги одведе луѓето од Бога. Целта на луѓето не беше да го слават Бога и да го подигнат неговото име, туку да изградат име за себе.

Во 1. Мојсеева 9:1, Бог му рекол на човештвото: „Плодете се и множете се и наполнете ја земјата“. Бог сакал луѓето да се шират и да ја наполнат целата земја. Со изградбата на кулата, луѓето ги игнорирале Божјите јасни упатства.

Вавел е изведен од коренот што значи „да се збуни“ Бог забележал каква моќна сила создала народното единство на целта. Како резултат на тоа, тој ги збуни нивнитејазик, што ги натера да зборуваат многу различни јазици за да не се разбираат. Со тоа, Бог ги попречил нивните планови. Тој, исто така, ги принуди луѓето од градот да се распрснат по целата земја.

Лекции од Вавилонската кула

Читателите на Библијата често се прашуваат што не е во ред со изградбата на оваа кула. Луѓето се здружија за да постигнат значајно дело на архитектонско чудо и убавина. Зошто беше толку лошо?

За да се дојде до одговорот, мора да се разбере дека вавилонската кула се заснова на погодност, а не на послушност на волјата Божја. Луѓето го правеа она што изгледаше најдобро за себе, а не она што го заповеда Бог. Нивниот градежен проект ја симболизира гордоста и ароганцијата на луѓето кои се обидувале да бидат еднакви со Бога. Настојувајќи да се ослободат од потпирање на Бог, луѓето мислеа дека можат да стигнат до рајот по свои услови.

Приказната за Вавилонската кула го нагласува остриот контраст помеѓу човечкото мислење за сопствените достигнувања и Божјото гледиште за човечките достигнувања. Кулата беше грандиозен проект - ултимативното достигнување направено од човекот. Наликуваше на модерните мајсторски потези кои луѓето продолжуваат да ги градат и со кои се фалат денес, како што се кулите на Дубаи или Меѓународната вселенска станица.

За изградба на кулата, луѓето користеле тула наместо камен и катран наместо малтер. Тие користеа човечко производствоматеријали, наместо поиздржливи материјали создадени од Бога. Народот си градеше споменик за да привлече внимание на своите способности и достигнувања, наместо да му оддава слава на Бога.

Бог рекол во Битие 11:6:

„Ако како еден народ што зборува на ист јазик почнале да го прават тоа, тогаш ништо што планираат да направат нема да им биде невозможно“. (NIV)

Бог јасно стави до знаење дека кога луѓето се обединети во целта, тие можат да постигнат невозможни подвизи, и благородни и недолични. Затоа единството во Христовото тело е толку важно во нашите напори да ги исполниме Божјите намери на земјата.

Исто така види: Луциферски принципи

Спротивно на тоа, имањето единство на целта во световните работи, на крајот, може да биде деструктивно. Според Божјото гледиште, поделбата во световните работи понекогаш се претпочита пред големите подвизи на идолопоклонство и отпадништво. Поради оваа причина, Бог понекогаш интервенира со раздор во човечките работи. За да спречи понатамошна ароганција, Бог ги збунува и ги дели плановите на луѓето, за да не ги пречекорат Божјите граници за нив.

Прашање за размислување

Дали има некои „скали до рајот“ направени од човекот во вашиот живот? Дали вашите достигнувања привлекуваат повеќе внимание кон себе отколку да му донесат слава на Бог? Ако е така, застанете и размислете. Дали вашите цели се благородни? Дали вашите цели се во согласност со Божјата волја?

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Библиска приказна за Вавилонската кулаВодич за проучување." Learn Religions, 5 април 2023 година, learnreligions.com/the-tower-of-babel-700219. Fairchild, Mary. (2023, 5 април). Водич за проучување на библиски приказни Tower of Babel. Преземено од // www.learnreligions.com/the-tower-of-babel-700219 Fairchild, Mary. „Водич за проучување на библиска приказна Tower of Babel." Learn Religions. //www.learnreligions.com/the-tower-of-babel-700219 ( пристапено на 25 мај 2023 година).цитат на копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.