Лидија: Продавач на виолетова во Книгата на Дела

Лидија: Продавач на виолетова во Книгата на Дела
Judy Hall

Лидија во Библијата беше еден од илјадниците помали ликови споменати во Светото Писмо, но по 2.000 години, таа сè уште е запаметена по нејзиниот придонес во раното христијанство. Нејзината приказна е раскажана во книгата Дела. Иако информациите за неа се несигурни, библиските научници заклучија дека таа била исклучителна личност во античкиот свет.

Апостол Павле првпат ја сретнал Лидија во Филипи, во источна Македонија. Таа била „обожавател на Бога“, веројатно прозелит или преобратен во јудаизам. Бидејќи древните Филипи немале синагога, неколкуте Евреи во тој град се собрале на брегот на реката Кренид за саботно обожавање каде што можеле да ја користат водата за ритуално миење.

Лука, авторот на Дела, ја нарекол Лидија продавачка на виолетови производи. Таа беше по потекло од градот Тиатира, во римската провинција Азија, преку Егејското Море од Филипи. Еден од трговските еснафи во Тијатира правел скапа пурпурна боја, веројатно од корените на растението луд.

Бидејќи сопругот на Лидија не се споменува, но таа била домаќинка, научниците шпекулираат дека таа била вдовица која го донела бизнисот на нејзиниот покоен сопруг во Филипи. Другите жени со Лидија во Дела можеби биле вработени и робови.

Бог ѝ го отвори срцето на Лидија

Бог го „отвори нејзиното срце“ за да посвети големо внимание на проповедањето на Павле, натприроден дар што предизвика нејзино преобраќање. Таа веднаш се крсти вореката и нејзиното домаќинство заедно со неа. Лидија сигурно била богата, затоа што инсистирала Павле и неговите придружници да останат во нејзиниот дом.

Исто така види: Историјата и потеклото на хиндуизмот

Пред да замине од Филипи, Павле ја посетил Лидија уште еднаш. Ако била добро ситуирана, можеби му дала пари или залихи за неговото понатамошно патување по Игнацијанскиот пат, важен римски автопат. Во Филипи и денес може да се видат големи делови од него. Ранохристијанската црква таму, поддржана од Лидија, можеби влијаела на илјадници патници низ годините.

Името на Лидија не се појавува во писмото на Павле до Филипјаните, напишано околу десет години подоцна, што ги натера некои научници да претпостават дека таа можеби умрела до тоа време. Исто така, можно е Лидија да се вратила во нејзиниот роден град Тиатира и да била активна во тамошната црква. На Тијатира му се обратил Исус Христос во Седумте цркви на Откровението.

Исто така види: Кој е Бог Отецот во Троица?

Достигнувања на Лидија во Библијата

Лидија имаше успешен бизнис продавајќи луксузен производ: виолетова ткаенина. Ова беше уникатно достигнување за една жена за време на Римската империја во која доминираа мажи. Сепак, уште поважно, таа веруваше во Исус Христос како Спасител, се крсти и го крсти целото нејзино домаќинство. Кога ги зеде Павле, Сила, Тимотеј и Лука во својата куќа, таа ја создаде една од првите домашни цркви во Европа.

Силите на Лидија

Лидија беше интелигентна, перцептивна и наметлива да се натпреварува вобизнис. Нејзиното верно стремење кон Бога како Евреин го натерало Светиот Дух да ја направи приемчива за пораката на Павле за евангелието. Таа беше дарежлива и гостопримлива, отворајќи го својот дом за патувачките слуги и мисионери.

Животни лекции од Лидија

Приказната на Лидија покажува дека Бог работи преку луѓето така што ги отвора нивните срца за да им помогне да веруваат во добрата вест. Спасението е со вера во Исус Христос преку благодатта и не може да се заработи со човечки дела. Додека Павле објаснувал кој е Исус и зошто морал да умре за гревот на светот, Лидија покажала понизен дух со доверба. Понатаму, таа се крсти и донесе спасение за целото нејзино домаќинство, ран пример за тоа како да ги освоиме душите на најблиските.

Лидија, исто така, му припиша на Бога нејзините земни благослови и брзо ги сподели со Павле и неговите пријатели. Нејзиниот пример на управителство покажува дека не можеме да му вратиме на Бога за нашето спасение, но имаме обврска да ја поддржуваме црквата и нејзините мисионерски напори.

Роден град

Тијатира, во римската провинција Лидија.

Референци за Лидија во Библијата

Приказната на Лидија е раскажана во Дела 16:13-15, 40.

Клучни стихови

Дела 16:15

Кога таа и членовите на нејзиното домаќинство се крстија, нè покани во нејзиниот дом. „Ако ме сметате за верник во Господ“, рече таа, „дојдете и останете во мојата куќа“. И таа не убеди. ( NIV) Дела 16:40

По Павлеа Сила излезе од затворот, отидоа во куќата на Лидија, каде што се сретнаа со браќата и сестрите и ги охрабрија. Потоа заминаа. (NIV)

Ресурси и понатамошно читање

  • Меѓународна стандардна библиска енциклопедија, Џејмс Ор, генерален уредник;
  • Life Application Bible NIV, Tyndale House и Zondervan Publishers;
  • Сите во Библијата, Вилијам П. Бејкер;
  • Bibleplaces.com;
  • wildcolours.co.uk;
  • bleon1.wordpress.com; .
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Лидија: продавач на виолетова во Книгата на Дела“. Научи религии, 8 септември 2021 година, Learnreligions.com/lydia-in-the-bible-4150413. Ферчајлд, Мери. (2021, 8 септември). Лидија: Продавач на виолетова во Книгата на Дела. Преземено од //www.learnreligions.com/lydia-in-the-bible-4150413 Fairchild, Mary. „Лидија: продавач на виолетова во Книгата на Дела“. Научете религии. //www.learnreligions.com/lydia-in-the-bible-4150413 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.