Божества на ловот

Божества на ловот
Judy Hall

Во многу древни пагански цивилизации, боговите и божиците поврзани со ловот биле на позиција со висока почит. Додека за некои од денешните пагани, ловот се смета за забранет, за многу други, божествата на ловот сè уште се почитуваат. Иако ова сигурно не е наменета да биде сеопфатна листа, еве само неколку од боговите и божиците на ловот кои се почестени од денешните пагани:

Артемида (грчки)

Артемида е ќерка на Зевс зачната за време на расправијата со Титанот Лето, според Хомерските химни. Таа беше грчка божица и на ловот и на породувањето. Нејзиниот брат близнак бил Аполон, и како него, Артемида била поврзана со широк спектар на божествени атрибути. Како божествена ловџика, таа често е прикажана како носи лак и носи трепер полн со стрели. Во интересен парадокс, иако лови животни, таа е и заштитничка на шумата и нејзините млади суштества.

Исто така види: Биографија на кралот Соломон: Најмудриот човек кој некогаш живеел

Cernunnos (келтски)

Cernunnos е бог со рогови пронајден во келтската митологија. Тој е поврзан со машките животни, особено со еленот во рутина, и тоа го навело да биде поврзан со плодноста и вегетацијата. Приказите на Cernunnos се наоѓаат во многу делови на Британските острови и Западна Европа. Тој често е прикажан со брада и дива, бушава коса. На крајот на краиштата, тој е господар на шумата. Со своите моќни рогови, Чернунос е заштитник на шуматаи господар на ловот.

Дијана (римска)

Слично како грчката Артемида, Дијана започнала како божица на ловот која подоцна еволуирала во лунарна божица. Почестена од старите Римјани, Дијана била ловец и стоела како чувар на шумата и на животните што живееле во неа. Таа обично е претставена како носи лак, како симбол на нејзиниот лов, и носи кратка туника. Не е невообичаено да ја видите како убава млада жена опкружена со диви животни. Во улогата на Дијана Венатрикс, божица на потерата, таа е видена како трча, влечена со лакови, со косата тече зад неа додека трча во потера.

Исто така види: Дефиниција на Божјата благодат во христијанството

Херне (британски, регионален)

Херне се гледа како аспект на Цернунос, Богот со рогови, во областа Беркшир во Англија. Околу Беркшир, Херне е прикажан како носи рогови на голем елен. Тој е бог на дивиот лов, на играта во шумата. Роговите на Херне го поврзуваат со еленот, на кој му била дадена позиција на голема чест. На крајот на краиштата, убиството на еден елен може да значи разлика помеѓу преживување и гладување, така што ова беше навистина моќна работа. Херне се сметал за божествен ловец и бил виден на неговите диви ловови како носи голем рог и дрвен лак, јава силен црн коњ и придружуван од глутница песови за залив.

Mixcoatl (Ацтеки)

Mixcoatl е прикажан во многу парчиња мезоамерикански уметнички дела и обично се прикажува како носинеговата ловечка опрема. Покрај лакот и стрелите, тој носи вреќа или кошница за да ја донесе својата игра дома. Секоја година, Mixcoatl се прославуваше со масовен дваесетдневен фестивал, на кој ловците се облекуваа во нивната најубава облека, а на крајот на прославите беа направени човечки жртви за да се обезбеди успешна сезона на лов.

Один (нордиски)

Один е поврзан со концептот на дивиот лов и води бучна орда паднати воини низ небото. Тој го јава својот магичен коњ Слеипнир и е придружуван од глутница волци и гаврани. Според Даниел Меккој од Нордиската митологија за паметни луѓе:

„Како што сведочат различните имиња на Дивиот лов низ германските земји, една фигура била особено тесно поврзана со неа: Один, богот на мртвите, инспирација, екстатичен транс, битка лудило, знаење, владејачка класа и воопшто креативни и интелектуални определби“.

Огун (Јоруба)

Во западноафриканскиот јорубански систем на верување, Огун е еден од оришаите. Прво се појавил како ловец, а подоцна еволуирал во воин кој ги бранел луѓето од угнетување. Тој се појавува во различни форми во Воду, Сантерија и Пало Мајомбе, и обично е прикажан како насилен и агресивен.

Орион (грчки)

Во грчката митологија, ловецот Орион се појавува во Одисеја на Хомер, како и во делата на Хесиод. Помина доста време во роамингшуми со Артемида, лов со неа. Орион се пофалил дека може да ги лови и убие сите животни на земјата. За жал, тоа ја налутило Гаја, која испратила скорпија да го убие. По неговата смрт, Зевс го испратил да живее на небото, каде што и денес владее како соѕвездие од ѕвезди.

Пакет (египетски)

Во некои делови на Египет, Пакет се појавил во периодот на Средното Кралство, како божица која ловела животни во пустината. Таа, исто така, е поврзана со битка и војна, и е претставена како жена со глава од мачка, слична на Баст и Сехмет. Во периодот во кој Грците го окупирале Египет, Пакет се поврзува со Артемида.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Божества на ловот“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/deities-of-the-hunt-2561982. Вигингтон, Пети. (2023, 5 април). Божества на ловот. Преземено од //www.learnreligions.com/deities-of-the-hunt-2561982 Wigington, Patti. „Божества на ловот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/deities-of-the-hunt-2561982 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.