Дали е грев да се направи пирсинг на телото?

Дали е грев да се направи пирсинг на телото?
Judy Hall

Дебатата за тетоважи и пирсинг на телото продолжува во христијанската заедница. Некои луѓе воопшто не веруваат дека пирсингот е грев, дека Бог го дозволил, па затоа е во ред. Други веруваат дека Библијата јасно кажува дека треба да ги третираме нашите тела како храмови и да не правиме ништо за да го оштетиме. Сепак, треба повнимателно да погледнеме што вели Библијата, што значат пирсингот и зошто го правиме тоа пред да одлучиме дали пирсингот е грев во Божјите очи.

Некои спротивставени пораки

Секоја страна од аргументот за пирсинг на телото цитира стих и раскажува приказни од Библијата. Повеќето луѓе на страната против пирсингот го користат Левитикус како аргумент дека пирсингот е грев. Некои го толкуваат како да значи дека никогаш не треба да го обележувате вашето тело, додека други сметаат дека не го обележувате вашето тело како форма на жалост, како што направија многу Хананејци во времето кога Израелците влегуваа во земјата. Во Стариот завет има приказни за пирсинг на носот (Ребека во Битие 24), па дури и за пробивање на уво на роб (Излез 21). Сепак, во Новиот завет не се спомнува пирсинг.

Левит 19:26-28: Не јадете месо што не е исцедено од неговата крв. Не практикувајте гатање или вештерство. Не отсекувајте ги влакната на вашите слепоочници или средувајте ја брадата. Не ги сечете телата за мртвите и не ја обележувајте кожата со тетоважи. Јас сум Господ. (NLT)

Исто така види: Дознајте за злото око во исламот

Излез 21:5-6: Но, робот може да изјави: „Го сакам мојот господар, жена ми и моите деца. Не сакам да се ослободам.“ Ако го стори тоа, неговиот господар мора да го претстави пред Бога. Тогаш неговиот господар мора да го одведе до вратата или до прагот и јавно да му го прободе увото со шило. После тоа, робот ќе му служи на својот господар доживотно. (NLT)

Нашите тела како храм

Она што го зборува Новиот завет е грижата за нашите тела. Гледањето на нашите тела како храм за некои значи дека не треба да го обележуваме со пирсинг или тетоважи. За други, пак, тие пирсинг се нешто што го разубавува телото, па затоа не го гледаат како грев. Тие не го гледаат како нешто деструктивно. Секоја страна има силно мислење за тоа како пирсингот влијае на телото. Меѓутоа, ако одлучите дека верувате дека пирсингот е грев, треба да се погрижите да внимавате на Коринтијанс и да го направите тоа професионално на место што дезинфикува сè за да избегнете инфекции или болести кои можат да се пренесат во нестерилни средини.

1 Коринтјаните 3:16-17: Зар не знаете дека вие самите сте Божји храм и дека Божјиот Дух живее меѓу вас? Ако некој го уништи Божјиот храм, Бог ќе го уништи тој човек; зашто Божјиот храм е свет, а вие заедно сте тој храм. (NIV)

1 Коринтјаните 10:3: Па, без разлика дали јадете или пиете или што и да правите, правете го сето тоа за слава Божја. (NIV)

Зошто добивате пирсинг?

Последниот аргумент за пирсингот е мотивацијата зад него и како се чувствувате за тоа. Ако добивате пирсинг поради притисок од врсниците, тогаш тоа може да биде погрешно отколку што првично мислите. Она што се случува во нашите глави и срца е исто толку важно во овој случај како и она што го правиме со нашите тела. Римјаните 14 не потсетува дека ако веруваме дека нешто е грев и сепак го правиме тоа, ние одиме против нашите верувања. Тоа може да предизвика криза на верата. Затоа добро размислете зошто правите пирсинг пред да скокнете во него.

Исто така види: Бог никогаш нема да те заборави - Ветувањето на Исаија 49:15

Римјаните 14:23: Но, ако се сомневате во тоа што јадете, вие одите против вашите верувања. И знаете дека тоа е погрешно, бидејќи се што правите против вашите верувања е грев. (CEV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Махони, Кели. „Дали е грев да се направи пирсинг на телото? Учи религии, 27 август 2020 година, Learnreligions.com/is-it-a-sin-to-get-a-body-piercing-712256. Махони, Кели. (2020, 27 август). Дали е грев да се направи пирсинг на телото? Преземено од //www.learnreligions.com/is-it-a-sin-to-get-a-body-piercing-712256 Махони, Кели. „Дали е грев да се направи пирсинг на телото? Научете религии. //www.learnreligions.com/is-it-a-sin-to-get-a-body-piercing-712256 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.