Дознајте за злото око во исламот

Дознајте за злото око во исламот
Judy Hall

Терминот „зло око“ обично се однесува на штета што доаѓа до некоја личност поради туѓа љубомора или завист кон него. Многу муслимани веруваат дека тоа е реално, а некои инкорпорираат специфични практики со цел да се заштитат себеси или своите најблиски од неговите ефекти. Други го отфрлаат како суеверие или како „приказна за старите жени“. Што учи Исламот за моќта на злото око?

Дефиниција за злото око

Зло око ( ал-ајн на арапски) е термин кој се користи за да се опише несреќата што се пренесува од едно на друго лице од љубомора или завист. Несреќата на жртвата може да се манифестира како болест, губење на богатство или семејство или серија на општа лоша среќа. Лицето кое го нанесува злото око може да го стори тоа со или без намера.

Исто така види: Грчки православен Велики пост (Мегали Саракости) Храна

Што велат Куранот и хадисот за злото око

Како муслимани, за да одлучиме дали нешто е реално или суеверие, мора да се свртиме кон Куранот и запишаните практики и верувања на пророкот Мухамед (Хадис). Куранот објаснува:

Исто така види: 50-те дена Велигден се најдолгата литургиска сезона„А неверниците кои се склони да ја негираат вистината, би ве убиле со своите очи секогаш кога ќе ја слушнат оваа порака. И тие велат: „Навистина, тој [Мохамед] е опседнат човек!“ (Куран 68:51). „Кажи: „Барам засолниште кај Господарот на зората, од злото на создадените нешта; од злото на темнината додека се шири; од пакоста на оние кои практикуваат тајни уметности; иод злото на завидливиот, додека тој практикува завист“ (Куран 113:1-5).

Пророкот Мухамед, мир над него, зборуваше за реалноста на злото око и ги советуваше своите следбеници да рецитираат одредени стихови од Куранот за да се заштитат. Пророкот, исто така, ги прекори следбениците кои се восхитуваат на некого или нешто без да го фалат Аллах:

„Зошто некој од вас би го убиел својот брат? Ако видите нешто што ви се допаѓа, тогаш молете се за благослов за него“.

Што предизвикува злото око

За жал, некои муслимани го обвинуваат злото око за секоја ситница што оди „погрешно“ во нивниот живот. Луѓето се обвинети дека некому „дале око“ без никаква основа. Може да има и случаи кога биолошката причина, како што е менталната болест, му се припишува на злото око и на тој начин не се следи здрав медицински третман. Човек мора да биде внимателен за да препознае дека постојат биолошки нарушувања кои можат да предизвикаат одредени симптоми, а наша обврска е да побараме лекарска помош за такви болести. Ние, исто така, мора да признаеме дека кога работите „одат наопаку“ во нашите животи, можеби се соочуваме со тест од Алах и треба да одговориме со размислување и покајание, а не со обвинување.

Без разлика дали е тоа злото око или друга причина, ништо нема да ги допре нашите животи без Кадр на Алах зад него. Мора да имаме верба дека работите се случуваат во нашите животи со причина, а не да бидеме премногу опседнати со можните ефектина злото око. Опседнувањето или станувањето параноично за злото око е само по себе болест ( васваас ), бидејќи нè спречува да размислуваме позитивно за плановите на Алах за нас. Иако можеме да преземеме мерки за да помогнеме да ја зајакнеме нашата вера и да се заштитиме од ова зло, не можеме да дозволиме да бидеме преземени со шепотењата на шејтанот. Само Аллах може да ни ја ублажи неволјата и ние мораме да бараме заштита само од Него.

Заштита од злото око

Само Алах може да нè заштити од зло, а верувањето во спротивното е форма на ширк . Некои заблудени муслимани се обидуваат да се заштитат од злото око со талисмани, мониста, „Рацете на Фатима“, мали Курани кои им висат околу вратот или закачени на нивните тела и слично. Ова не е тривијална работа - овие „чари за среќа“ не нудат никаква заштита, а верувањето во спротивно го одведува некого надвор од исламот во уништување на куфр .

Најдобрата заштита од злото око е онаа која го приближува човекот до Аллах преку сеќавање, молитва и читање на Куранот. Овие лекови може да се најдат во автентичните извори на исламскиот закон, а не од гласини, гласини или неисламски традиции. „Алах“ кога фалат или восхитуваат некого или нешто, како потсетник за себе и за другите дека сите добри работи доаѓаат од Алах. Љубомора и завистне треба да влегува во срцето на човек кој верува дека Аллах им дал благослови на луѓето според Неговата волја.

Рукја: Ова се однесува на употребата на зборови од Куранот кои се читаат како начин за лекување на напатена личност. Рецитирањето рукија , како што советува пророкот Мухамед, има ефект на зајакнување на верата на верникот и потсетување на Аллаховата моќ. Оваа сила на умот и обновената вера може да му помогнат на некој да се спротивстави или да се бори против секое зло или болест насочена кон неговиот или нејзиниот пат. Аллах вели во Куранот: „Ние во Куранот испраќаме етапа по фаза, она што е исцеление и милост за оние кои веруваат...“ (17:82). Препорачани стихови за читање вклучуваат:

  • Сура Ал-Фатиха
  • Последните две сура од Куранот (Ал-Фалак и Ан-Нас)
  • Ајат Ал -Курси

Ако рецитирате рукија за друго лице, можете да додадете: „ Бисмилахи аркика мин кули шај'ин ју'дхека, мин шарри кули нафсин ав Ајнин хасид Аллаху јашфек, бисмиллахи аркик (Во името на Аллах ви вршам рукја , од се што ви штети, од злото на секоја душа или завидливото око Аллах да ве исцели. Во името на Алах ви вршам рукја ).

Дуа: Се препорачува да се рецитираат некои од следните дуа.

Хасби Алаху ла илаха ила хува, алејхи таваккалту ве хува Раб ул-'аршил-'азим.„Алах ми е доволен; нема бог освен Него. На него е мојата доверба, Тој е Господар на Силниот престол“ (Куран 9:129). „ A’oodhu bi kalimat-Allah al-tammati min sharri maa khalaq.“ Барам засолниште во совршените зборови на Аллах од злото на она што Тој го создал. " A'oodhu bi kalimat-Allah al-tammati min ghadabihi wa 'ikabihi, wa min sharri' ibadihi wa min hamazat al-shayateeni wa an yahduroon." Барам засолниште во совршените зборови на Алах од Неговиот гнев и казна, од злото на Неговите робови и од лошите поттикнувања на ѓаволите и од нивното присуство. „А’одху би калимат Алах ал-таамах мин кули шејтаанин ве хамах ве мин кули ејнин лааммах“.Барам засолниште во совршените зборови на Алах, од секој ѓавол и секој отровен рептил и од секое лошо око. „Adhhib al-ba's Rabb an-naas, wa'shfi anta al-Shaafi, laa shifaa'a illa shifaa'uka shifaa' laa yughaadir saqaman“.Отстрани ја болката, Господи на човештвото, и дарувај исцеление, зашто Ти си Исцелител, и нема исцеление освен Твоето исцеление кое не остава трага од болест.

Вода: Ако тој што го фрлил злото око е идентификуван, исто така се препорачува таа личност да прави вудува, а потоа да се прелива со вода врз лицето кое било напатено за да се ослободи од злото.

Цитирајте ја оваа статија Худа.„Зло око во исламот.“ НаучетеРелигии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/evil-eye-in-islam-2004032. Худа. (2020, 27 август). Зло око во исламот. Преземено од //www.learnreligions.com/evil-eye-in-islam-2004032 Huda. „Зло око во исламот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/evil-eye-in-islam-2004032 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.