Дали Самсон Блек беше во улога на мини-серијата „Библијата“ што го фрла?

Дали Самсон Блек беше во улога на мини-серијата „Библијата“ што го фрла?
Judy Hall

ТВ мини-серијалот „Библија“ што се емитуваше на History Channel во март 2013 година предизвика голем број прашања на интернет во врска со бојата на кожата на Самсон, енигматичниот суперхерој на Стариот Завет. Но, дали Црниот Самсон правилно го прикажува овој библиски лик?

Брзиот одговор: веројатно не.

Исто така види: Авесалом во Библијата - бунтовен син на кралот Давид

Дали Самсон бил Црн?

Еве што знаеме од библискиот извештај за Самсон:

Исто така види: Преглед, историја и верувања на англиканската црква
  • Самсон бил Израелец од племето Дан.
  • Мајката на Самсон е неименувана во Библијата, но се чини дека е и од племето Дан.
  • Дан бил еден од синовите на Јаков и Била, слугинката на Рахела.
  • Невозможно е да се знае сигурно дали Самсон бил Црнец, но веројатноста е многу мала.

Како изгледаше Самсон?

Самсон бил Израелец и еврејски судија на Израел. Тој беше издвоен од раѓање како назиреец, свет човек кој требаше да му оддаде чест на Бог со својот живот. Назирите се заветувале да се воздржуваат од вино и грозје, да не ја потстрижуваат косата или брадата и да избегнуваат контакт со мртви тела. Бог го повика Самсон како назиреец за да го започне ослободувањето на Израел од ропството на Филистејците. За да го направи тоа, Бог му дал на Самсон посебен дар.

Сега, кога ќе помислите на Самсон во Библијата, каков лик гледате? Она што се издвојува за повеќето читатели на Библијата е големата физичка сила на Самсон. Повеќето од нас го замислуваат Самсон како добро мускулест, г.Тип Олимпија. Но, ништо во Библијата не покажува дека Самсон имал моќно тело.

Кога ги читаме приказните за Самсон во книгата Судии, сфаќаме дека тој ги воодушевил луѓето кога почнал да дејствува. Тие останаа да си ги чешаат главите прашувајќи се: „Каде ја добива силата овој човек?“. Тие не видоа човек со мускулест, врзан за мускулите. Тие не го погледнаа Самсон и не рекоа: "Па, се разбира, тој има неверојатна моќ. Погледнете ги тие бицепси!" Не, вистината е дека Самсон веројатно изгледаше како просечен, обичен тип. Освен фактот дека имал долга коса, Библијата не ни дава физички опис.

Важно е да се забележи дека симболот на одвојувањето на Самсон од Бог беше неговата неисечена коса. Но неговата коса не беше изворот на неговата сила. Наместо тоа, Бог бил вистинскиот извор на моќта на Самсон. Неговата неверојатна сила доаѓаше од Божјиот дух, кој му овозможи на Самсон да прави натчовечки подвизи.

Дали Самсон Блек беше?

Во книгата Судии, дознаваме дека таткото на Самсон бил Маноа, Израелец од племето Дан. Дан беше едно од двете деца на Била, слугинката на Рахела и една од жените на Јаков. Таткото на Самсон живеел во градот Зора, околу 15 милји западно од Ерусалим. Мајката на Самсон, од друга страна, е неименувана во библискиот извештај. Поради оваа причина, продуцентите на телевизиската минисерија можеби претпоставуваа дека нејзиното наследство е непознатои одлучи да ја даде како жена со африканско потекло.

Со сигурност знаеме дека мајката на Самсон го обожавала и го следела Богот на Израел. Интересно е што во Судиите 14 има силно навестување дека мајката на Самсон исто така била од еврејската племенска лоза Дан. Кога Самсон сакаше да се ожени со една Филистејка од Тимна, мајка му и татко му се спротивставија, прашувајќи: „Нема ли ниту една жена во нашето племе или меѓу сите Израелци со која можеш да се омажиш... Зошто дали треба да одиш кај паганските Филистејци за да најдеш жена?" (Судии 14:3 NLT, нагласено е).

Значи, многу е малку веројатно дека Самсон бил црномурест како што бил прикажан во вториот дел од мини-серијата „Библијата“.

Дали бојата на кожата на Самсон е важна?

Сите овие прашања покренуваат уште едно прашање: Дали бојата на кожата на Самсон е важна? Кастингот на Самсон како Црнец не треба да ни пречи. Интересно, тие британски акценти кои потекнуваат од хебрејски знаци изгледаа понезгодно и лошо избрани од бојата на кожата на Самсон.

На крајот на краиштата, би било добро да прифатиме малку книжевна лиценца, особено затоа што телевизиската продукција се обиде верно да ги задржи духот и суштината на библиската приказна. Зар не беше возбудливо да се видат библиските безвременски приказни, нејзините чудесни настани и лекциите кои го менуваат животот како оживуваат на телевизискиот екран? Можеби малку погрешно во неговото толкувањеод Светото Писмо, мини-серијата „Библија“ е многу побогата од повеќето денешни понуди за „идиотска кутија“.

И сега, едно последно прашање: Што е со dreadlocks на Самсон? Дали минисеријата го сфати тоа како што треба? Апсолутно! Претставата сигурно го приковала со косата на Самсон, која ја носел во прамени или плетенки ( Судии 16:13 ).

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Дали Самсон од Библијата бил Црнец? Научи религии, 2 септември 2021 година, learnreligions.com/was-samson-of-the-bible-a-black-man-3977067. Ферчајлд, Мери. (2021, 2 септември). Дали Самсон од Библијата бил Црнец? Преземено од //www.learnreligions.com/was-samson-of-the-bible-a-black-man-3977067 Fairchild, Mary. „Дали Самсон од Библијата бил Црнец? Научете религии. //www.learnreligions.com/was-samson-of-the-bible-a-black-man-3977067 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.