Симон Зелот бил мистериозен човек меѓу апостолите

Симон Зелот бил мистериозен човек меѓу апостолите
Judy Hall

Симон Зелот, еден од дванаесетте апостоли на Исус Христос, е мистериозен лик во Библијата. Имаме една привлечна информација за него, што доведе до тековни дебати меѓу библиските научници.

Симон Зелот

Познат и како : Симон Кананеец; Симон Хананеецот; Симон Зелотес.

Познат по : Малку познат апостол на Исус Христос.

Библиски референци: Симон Зилот е спомнат во Матеј 10: 4, Марко 3:18, Лука 6:15 и

Дела 1:13.

Постигнувања: Црковната традиција вели дека по Христовата смрт и воскресение, Симон г. Зелот го раширил Евангелието во Египет како мисионер и бил маченик во Персија.

Окупација : Библијата не ни кажува занимање на Симон, освен ученик и мисионер за Исус Христос.

Родниот град : Непознат.

Што вели Библијата за Симон Ревниот

Писмото не ни кажува речиси ништо за Симон. Во евангелијата тој се споменува на три места, но само за да го наведе неговото име со дванаесетте ученици. Во Дела 1:13 дознаваме дека тој бил присутен со единаесетте апостоли во горната соба на Ерусалим откако Христос се вознесе на небото.

Во некои верзии на Библијата (како што е Засилената Библија), Симон се нарекува Симон Кананеецот, што е од арамејскиот збор за ревност . Во верзијата на кралот Џејмс и новата верзија на кралот Џејмс, тој се нарекува Симонхананеецот или хананецот. Во англиската стандардна верзија, Новата американска стандардна библија, новата меѓународна верзија и новиот жив превод тој се нарекува Симон Ревниот.

За дополнително да се збунат работите, библиските научници расправаат околу тоа дали Симон бил член на радикалната партија Зелот или дали терминот едноставно се однесува на неговата религиозна ревност. Оние кои го заземаат првото гледиште мислат дека Исус можеби го избрал Симон, член на зелотите кои мразат данок и ги мразат Римјаните, за да му се спротивстави на Матеј, поранешен даночник и вработен во Римската империја. Тие изучувачи велат дека таквиот потег на Исус би покажал дека неговото царство допира до луѓето во сите сфери на животот.

Друг чуден аспект на назначувањето на Симон бил тоа што зелотите генерално се согласувале со фарисеите, што се однесува до легалното почитување на заповедите. Исус често се судирал со фарисеите поради нивното строго толкување на законот. Можеме да се запрашаме како Симон Зилот реагирал на тоа.

Партијата на зелотите

Партијата на зелотите имала долга историја во Израел, формирана од луѓе кои биле страсни да ги почитуваат заповедите во Тора, особено оние кои го забрануваа идолопоклонството. Додека странските освојувачи ги наметнуваа своите пагански начини на еврејскиот народ, зелотите понекогаш се свртеа кон насилство.

Еден таков огранок на Зелотите беа Сикариите, или кама, група атентатори кои се обидоа да го отфрлат Романправило. Нивната тактика беше да се мешаат во толпата за време на фестивалите, да се лизгаат зад жртвата, а потоа да ја убијат со нивниот Sicari или краток заоблен нож. Ефектот беше владеење на терор што ја наруши римската влада.

Во Лука 22:38, учениците му кажуваат на Исус: „Види, Господи, еве два меча“. Кога Исус е уапсен во Гетсиманската градина, Петар го вади мечот и му го отсекува увото на Малх, слугата на првосвештеникот. Не е тешко да се претпостави дека вториот меч бил во сопственост на Симон Зелот, но иронично тој го чувал скриен, а наместо тоа Петар бил тој што се свртел кон насилство.

Симоните на Симон

Симон оставил се во својот претходен живот за да го следи Исус. Тој живеел доследен на Големата задача по Исусовото вознесение.

Слабости

Како и повеќето други апостоли, Симон Зелот го напуштил Исус за време на неговото судење и распнување.

Исто така види: Целта на исламската фраза „Алхамдулилах“

Живот. Поуки од Симон Ревниот

Исус Христос ги надминува политичките причини, владите и сите земни немири. Неговото царство е вечно. Следењето на Исус води кон спасение и небо.

Исто така види: Водоун Симболи за нивните богови

Клучен стих

Матеј 10:2-4

Ова се имињата на дванаесетте апостоли: прво, Симон (кој се вика Петар) и неговиот брат Андреј; Јаков, синот Заведеев, и неговиот брат Јован; Филип и Вартоломеј; Тома и Матеј даночникот; Јаков, син на Алфеј и Тадеј; Симон Зелот и ЈудаИскариот, кој го предаде. (NIV)

Дела 1:13

Кога пристигнаа, се качија горе во собата каде што престојуваа. Присутни беа Петар, Јован, Јаков и Андреј; Филип и Тома, Вартоломеј и Матеј; Јаков, син на Алфеј и Симон Зилот, и Јуда, син на Јаков. (NIV)

Клучни средства за носење

  • Секој од апостолите е избран поради одредена причина. Исус бил крајниот судија на карактерот и видел интензитет кај Симон Зелот кој добро би функционирал во ширењето на Евангелието.
  • Симон Зелот сигурно бил потресен од насилството на Исусовото распнување. Симон беше немоќен да го спречи тоа.
  • Исусовото царство не беше за политика, туку за спасение. Тој направи ученици од луѓе кои беа посветени на работите од овој свет и ги промени нивните животи за да се фокусираат на работи кои траат вечно.

Извори

  • „Кои беа Зелоти во Библијата?" Gotquestions.org. //www.gotquestions.org/Zealots-Bible.html.
  • Ву Мингрен. „Сикариите: Еврејските камаџии со жед за римска крв“. античко потекло.net. //www.ancient-origins.net/history-important-events/sicarii-jewish-daggermen-thirst-roman-blood-008179.
  • Кауфман Колер. „Зилоти“. Еврејска енциклопедија . //www.jewishencyclopedia.com/articles/15185-zealots.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Запознајте го Симон Зилот: Таинствен апостол“.Научи религии, 8 април 2022 година, learnreligions.com/simon-the-zealot-mystery-apostle-701071. Завада, Џек. (2022, 8 април). Запознајте го Симон Зилот: Таинствен апостол. Преземено од //www.learnreligions.com/simon-the-zealot-mystery-apostle-701071 Завада, Џек. „Запознајте го Симон Зилот: Таинствен апостол“. Научете религии. //www.learnreligions.com/simon-the-zealot-mystery-apostle-701071 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.