Свети Патрик и змиите од Ирска

Свети Патрик и змиите од Ирска
Judy Hall

Кој беше вистинскиот Свети Патрик?

Свети Патрик е познат како симбол на Ирска, особено секој март. Иако тој очигледно воопшто не е паган - титулата Светец треба да го даде тоа - често се дискутира за него секоја година, бидејќи тој е наводно момчето што го избрка античкиот ирски паганизам од Смарагдниот остров. Но, пред да зборуваме за тие тврдења, ајде да зборуваме за тоа кој всушност бил вистинскиот Свети Патрик.

Дали знаевте?

  • Некои современи пагани одбиваат да одбележат ден во кој се слави елиминацијата на старата религија во корист на нова, и носат симбол на змија на Св. Денот на Патрик.
  • Идејата дека Патрик физички ги избркал Паганите од Ирска е неточна; она што тој го направи го направи е да го олесни ширењето на христијанството.
  • Вистинскиот свети Патрик се веруваше дека е роден околу 370 г.н.е., веројатно во Велс или Шкотска, веројатно бил син на Римски Британец по име Калпурниус.

Вистинскиот Свети Патрик според историчарите се родил околу 370 г. н.е., веројатно во Велс или Шкотска. Некои извештаи велат дека неговото родено име било Мевин и веројатно бил син на римски Британец по име Калпурниус. Како тинејџер, Мевин бил фатен за време на рација и продаден на ирски земјопоседник како роб. За време на неговото време во Ирска, каде што работел како овчар, Мевин почнал да има религиозни визии и соништа - вклучително иеден во кој му покажа како да избега од заробеништво.

Исто така види: Пагански сабати и празници Викани

Откако се вратил во Британија, Мевин се преселил во Франција, каде што студирал во манастир. На крајот, тој се вратил во Ирска за да „се грижи и да работи за спасението на другите“, според Исповедта на Свети Патрик и го сменил своето име. Тој беше познат наизменично како римскиот Патрициј и неговата ирска варијанта, Патраик, што значи „татко на народот“.

Нашите пријатели на History.com велат,

„Запознаен со ирскиот јазик и култура, Патрик избра да го вклучи традиционалниот ритуал во неговите лекции за христијанството наместо да се обидува да ги искорени домородните ирски верувања. На пример, тој користел огнови за да го прослави Велигден, бидејќи Ирците биле навикнати да ги почитуваат своите богови со оган. Тој исто така поставил сонце, моќен ирски симбол, на христијанскиот крст за да го создаде она што сега се нарекува келтски крст, така што почитувањето на симболот би им изгледаат поприродно на Ирците“.

Дали Свети Патрик навистина го избрка паганизмот?

Една од причините зошто е толку познат е затоа што наводно ги истерал змиите од Ирска, па дури и бил заслужен за чудо за ова. Постои популарна теорија дека змијата всушност била метафора за раните пагански вери во Ирска. Сепак, идејата дека Патрик физички ги истера Паганите од Ирска е неточна; она што го направи беше да го олесни ширењетона христијанството околу Емералд островот. Толку добро ја заврши работата што започна со конверзија на целата земја кон новите религиозни верувања, со што го отвори патот за елиминација на старите системи. Имајте на ум дека ова беше процес кој траеше стотици години за да се заврши и траеше многу повеќе од животот на Свети Патрик.

Во текот на изминатите неколку години, сепак, многу луѓе работеа на разоткривање на идејата дека Патрик го избрка раниот паганизам од Ирска, за што можете да прочитате повеќе во Дивиот лов. Според научникот Роналд Хатон, кој вели во својата книга Крв и засилувач; Имела: Историја на Друидите во Британија , дека „важноста на Друидите во спротивставувањето на мисионерската работа на [Патрик] била надуена во подоцнежните векови под влијание на библиските паралели, и дека посетата на Патрик на Тара добила клучна важност што никогаш не ја поседувал...“

Паганскиот автор П. Суфенас Вириус Лупус вели,

Исто така види: Што е темјан? „Угледот на Свети Патрик како оној што ја христијанизирал Ирска е сериозно преценет и преценет, бидејќи имало и други кои дојдоа пред него (и по него), а процесот се чинеше дека е на добар пат најмалку еден век пред „традиционалниот“ датум даден како неговото пристигнување, 432 н.е.“.

Тој продолжува додавајќи дека ирските колонисти во бројни области околу Корнвол и под-Римската Британија веќе се сретнала со христијанството на друго место и вратила делови од религијата во своите татковини.

И иако е вистина дека е тешко да се најдат змии во Ирска, ова може да се должи на фактот дека тоа е остров, и затоа змиите не мигрираат таму во чопор.

Денот на Свети Патрик денес

Денес, Денот на Свети Патрик се слави на многу места на 17 март, обично со парада (чудно американски изум) и многу други прослави . Во ирските градови како Даблин, Белфаст и Дери, годишните прослави се голема работа. Првата парада на Денот на Свети Патрик всушност се одржа во Бостон, Масачусетс, во 1737 година; градот е познат по својот висок процент на жители кои тврдат дека имаат ирско потекло.

Меѓутоа, некои современи пагани одбиваат да го одбележат денот во кој се почитува елиминацијата на старата религија во корист на нова. Не е невообичаено да се видат Пагани да носат некој вид симбол на змија на Денот на Свети Патрик, наместо оние зелени значки „Kiss Me I'm Irish“. Ако не сте сигурни дека носите змија на реверот, секогаш можете да ја џез-забавите вашата влезна врата со пролетен змиски венец наместо тоа!

Ресурси

  • Хаттон, Роналд. Крв и имела: Историјата на друидите во Британија . Универзитетот Јеил, 2011 година.
  • „Свети Патрик“. Biography.com , A&E Networks Television, 3 декември.2019 година, //www.biography.com/religious-figure/saint-patrick.
  • „Св. Патрик: Апостол на Ирска“. //www.amazon.com/St-Patrick-Apostle-Janson-Media/dp/B001Q747SW/.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Вигингтон, Пети. „Свети Патрик и змиите“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/st-patrick-and-the-snakes-2562487. Вигингтон, Пети. (2023, 5 април). Свети Патрик и змиите. Преземено од //www.learnreligions.com/st-patrick-and-the-snakes-2562487 Wigington, Patti. „Свети Патрик и змиите“. Научете религии. //www.learnreligions.com/st-patrick-and-the-snakes-2562487 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.