Јефтај бил воин и судија, но трагична фигура

Јефтај бил воин и судија, но трагична фигура
Judy Hall

Приказната за Јефтај е една од најохрабрувачките и, во исто време, една од најтрагичните во Библијата. Тој триумфираше над отфрлањето, но сепак изгуби некој што му беше многу драг поради избрзан, непотребен завет.

Мајката на Јефтај била проститутка. Неговите браќа го избркаа за да го спречат да добие наследство. Бегајќи од нивниот дом во Гилеад, тој се населил во Тоб, каде што собрал група други моќни воини околу себе.

Кога Јефтај станал воин?

Кога Амонците се заканија со војна против Израел, старешините на Галад дојдоа кај Јефтај и го замолија да ја води нивната војска против нив. Се разбира, тој не сакаше, додека не го уверија дека ќе биде нивниот вистински водач.

Дознал дека кралот на Амон сакал некоја спорна земја. Јефтај му испратил порака, објаснувајќи како земјата дошла во посед на Израел и Амон немал правно барање за неа. Царот го игнорирал објаснувањето на Јефтај.

Пред да замине во битка, Јефтај му се заветува на Бога дека ако Господ му даде победа над Амонците, Јефтај ќе принесе сепаленица од првото нешто што ќе го види како излегува од неговата куќа по војната. Во тоа време, Евреите често чувале животни стабилни во куќиште на приземје, додека семејството живеело на вториот кат.

Духот Господов дојде врз Јефтај. Тој ја предводеше војската на Галаад да уништи 20 амонитски градови, но когаЈефтај се вратил во својот дом во Миспа, се случило нешто страшно. Првото нешто што излегло од неговата куќа не било животно, туку неговата мала ќерка и единственото дете.

Библијата ни кажува дека Јефтај го одржал својот завет. Не кажува дали ја жртвувал својата ќерка или дали ја посветил на Бога како вечна девица - што значело дека нема да има семејна линија, што било срам во античко време.

Неволјите на Јефтај не беа завршени. Племето на Ефрем, тврдејќи дека не било повикано да им се придружат на Галадците против Амонците, се заканило дека ќе нападне. Прво погодил Јефтај, убивајќи 42.000 Ефремци.

Јефтај владееше со Израел уште шест години. Откако умрел, бил погребан во Галад.

Достигнувања

Тој ги предводеше Галадците да ги поразат Амонците. Тој стана судија и владееше со Израел. Јефтај е спомнат во Куќата на славните на верата во Евреите 11.

Силни страни

Јефтај бил моќен воин и брилијантен воен стратег. Тој се обиде да преговара со непријателот за да спречи крвопролевање. Мажите се бореа за него затоа што сигурно беше природен лидер. Јефтај го повикал и Господа, кој му дал натприродна сила.

Слабости

Јефтај би можел да биде осип, да дејствува без да ги земе предвид последиците. Дал непотребен завет кој ги погодил неговата ќерка и семејството. Неговото убиство на 42.000 Ефреми, исто така, можеби билоспречија.

Исто така види: Архангел Џеремиел, Ангелот на соништата

Животни лекции

Отфрлањето не е крај. Со понизност и доверба во Бога, можеме да се вратиме. Никогаш не треба да дозволиме нашата гордост да ни попречи да му служиме на Бог. Јефтај дал избрзан завет што Бог не го барал и тоа скапо го чинело. Самоил, последниот од судиите, подоцна рекол: „Дали Господ се радува на палениците и жртвите колку и во послушноста на Господа? Да се ​​покорува е подобро од жртва, а да се внимава е подобро од маснотиите на овните . „ (1. Самоилова 15:22).

Роден град

Гилеад, северно од Мртвото Море, во Израел.

Референци во Библијата

Прочитајте ја приказната на Јефтај во Судии 11:1-12:7. Други референци се во 1. Самоил 12:11 и Евреите 11:32.

Занимање

Воин, воен командант, судија.

Семејно стебло

Татко: Гилеад

Мајка: Неименувана проститутка

Браќа: Неименувани

Клучни стихови

Судии 11:30-31, NIV

Исто така види: Целта на исламската фраза „Алхамдулилах“

" И Јефтај му се завети на Господа: „Ако ги дадеш Амонците во мои раце, што и да излезе од вратата од мојата куќа за да ме пречека кога ќе се вратам со триумф од Амонците ќе биде Господова, и ќе ја жртвувам како жртва паленица.'“

Судии 11:32-33, NIV

„Тогаш Јефтај отиде да се бори против Амонците, и Господ ги предаде во рацете негови. Тој опустоши 20 градови од Ароер до околината на Минит, до Авел Керамим. Така Израел покориАмон."

Судии 11:34, NIV

„Кога Јефтај се врати во својот дом во Миспа, кој требаше да излезе да го пречека, освен неговата ќерка, танцувајќи на звукот на тамбрелите! Таа беше единствено дете. Освен неа, тој немаше ниту син, ниту ќерка." , и секогаш кога некој кој го преживеал Ефрем рече: „Дозволи ми да преминам преку мене“, Галадците го прашуваа: „Дали си Ефремец? Ако тој одговори: „Не“, тие рекоа: „Во ред, кажи „Шиболет“. Јордан. Во тоа време беа убиени 42 илјади Ефреми."

Извори

„1 Самуил 1 — Нова меѓународна верзија (NIV). 2011.

„Судии 1 — Нова меѓународна верзија (NIV).“ Света Библија. Нова меѓународна верзија, Меѓународното библиско друштво, 2011 година.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. воин и судија, но трагична фигура." Learn Religions, 16 февруари 2021 година, learnreligions.com/jephthah-warrior-and-judge-701164. Zavada, Jack. (2021, 16 февруари). Џефтај беше воин и Судија, но трагична фигура. Преземено од //www.learnreligions.com/jephthah-warrior-and-judge-701164 Завада, Џек.Воин и судија, но трагична фигура." Learn Religions. //www.learnreligions.com/jephthah-warrior-and-judge-701164 (пристапено на 25 мај 2023 година). цитат за копирањеJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.