Религија во Ирска: Историја и статистика

Религија во Ирска: Историја и статистика
Judy Hall

Римокатолицизмот е доминантна религија во Ирска и игра значајна политичка и социјална улога во заедницата од 12 век, иако Уставот го гарантира правото на верска слобода. Од 5,1 милиони луѓе во Република Ирска, мнозинството од населението - околу 78% - се идентификуваат како католици, 3% се протестанти, 1% муслимани, 1% православни христијани, 2% неодредени христијани и 2% се членови на други вери. Имено, 10% од населението се идентификуваат како нерелигиозни, бројка која продолжи да се зголемува.

Клучни совети

  • Иако уставот ја гарантира слободата на религијата, римокатолицизмот е доминантна религија во Ирска.
  • Другите главни религии во Ирска вклучуваат протестантизам, ислам, православен и неденоминациски христијански, јудаизам и хиндуизам.
  • Приближно 10% од Ирска е нерелигиозна, бројка што се зголеми во изминатите 40 години.
  • Како што се зголемува имиграцијата од Блискиот Исток, Африка и Југоисточна Азија, популацијата на муслиманите, христијаните и хиндусите продолжува да расте.

Иако почитта кон Католичката црква беше експлицитно отстранета од Уставот во 1970-тите, документот ги задржува религиозните референци. Сепак, прогресивните политички промени, вклучително и легализацијата на разводот, абортусот и хомосексуалните бракови, го одразуваат падот на практикувањетокатолиците.

Историја на религијата во Ирска

Според ирскиот фолклор, првите келтски божества, Туата Де Данан, се спуштиле во Ирска за време на густа магла. Се смета дека божествата го напуштиле островот кога пристигнале античките предци на Ирците. Во текот на 11 век, католичките монаси ги снимиле овие ирски митолошки приказни, менувајќи ги усните истории за да ги одразуваат римокатоличките учења.

Исто така види: Сент Рох заштитник на кучињата

Со текот на времето, католицизмот ја усвои античката ирска митологија во свештенички учења, а Ирска стана една од најжестоките католички земји во светот. Првата епархија била основана во 12 век, иако католицизмот бил илегален од Хенри VIII за време на освојувањето на Ирска. Оние лојални на Црквата продолжија да практикуваат под земја до католичката еманципација во 1829 година.

Ирска освои независност од Обединетото Кралство во 1922 година. Иако уставот од 1937 година го гарантираше правото на верска слобода, таа формално ги призна христијанските цркви и јудаизмот во земјата и ѝ додели на Католичката црква „посебна позиција“. Овие формални признанија беа отстранети од Уставот во 1970-тите, иако тој сè уште задржува неколку религиозни референци.

Во изминатите 40 години, католицизмот бележи драматичен пад, особено кај помладите генерации, како резултат на црковните скандали и прогресивните општествено-политички движења.Дополнително, како што се зголемува имиграцијата во Ирска, популацијата на муслимани, хиндуси и не-католички христијани продолжува да расте.

Римокатолицизам

Поголемиот дел од населението на Ирска, околу 78%, е поврзано со Католичката црква, иако овој број значително се намали од 1960-тите, кога населението на католиците беше блиску до 98%.

Изминатите две генерации забележаа пораст на културниот католицизам. Културните католици се одгледуваат во црквата и често присуствуваат на миса за посебни прилики, како што се Божиќ, Велигден, крштевки, свадби и погреби, иако тие не се практични членови на заедницата. Тие не присуствуваат на миса редовно или не посветуваат време на богослужби и не ги следат учењата на Црквата.

Католиците во Ирска имаат тенденција да бидат членови на постарите генерации. Ова намалување на побожниот католицизам е во согласност со прогресивизмот на политиката на земјата во изминатите 30 години. Во 1995 година, забраната за развод беше отстранета од Уставот, а референдумот во 2018 година ја поништи уставната забрана за абортус. Во 2015 година, Ирска стана првата земја што ги легализираше хомосексуалните бракови со народен референдум.

Исто така види: Резиме на библиската приказна Распнувањето на Исус

Римокатолицизмот се соочи со лупа во последниве години поради злоупотреба на деца од страна на членовите на свештенството, а Ирска не е исклучок од ова. Во Ирска, овие скандали вклучуваат ментални, емоционални, физички,и сексуална злоупотреба на деца, татковство на деца од страна на свештеници и големи прикривања од страна на членовите на свештенството и на владата.

Протестантизам

Протестантизмот е втора по големина религија во Ирска и трета најзначајна религиозна групација, зад католицизмот и оние кои се идентификуваат како нерелигиозни. Иако протестантите биле присутни во Ирска пред 16 век, нивниот број бил незначителен додека Хенри VIII не се воспоставил како крал и поглавар на Црквата на Ирска, забранувајќи го католицизмот и распуштајќи ги манастирите во земјата. Последователно, Елизабета I ги отстрани католичките земјоделци од предците, заменувајќи ги со протестанти од Велика Британија.

По ирската независност, многу протестанти избегаа од Ирска во Обединетото Кралство, иако Црквата на Ирска беше призната со Уставот од 1937 година. Населението на ирски протестанти, особено англиканци (Ирска црква), методисти и презвитеријанци.

Протестантизмот во Ирска е фокусиран во голема мера на самодовербата и одговорноста за себе. Припадниците на протестантските деноминации се способни да комуницираат директно со Бога без претходно да комуницираат со духовниот водач, ставајќи ја одговорноста за духовното учење на поединецот.

Иако повеќето ирски протестанти се членови на Црквата на Ирска, има зголемена популација на африкански методистиимигрантите. Иако непријателството меѓу католиците и протестантите во Ирска се намалува со векови, многу ирски протестанти велат дека се чувствуваат помалку Ирци како резултат на нивните религиозни идентитети.

Ислам

Иако е документирано дека муслиманите биле присутни во Ирска со векови, првата исламска заедница не била формално основана дури во 1959 година. Оттогаш, бројот на муслимани во Ирска продолжил да расте постојано , особено за време на ирскиот економски бум во 1990-тите кој донесе имигранти и баратели на азил од Африка и Блискиот Исток.

Ирските муслимани обично се помлади од протестантите и католиците, со просечна возраст од 26 години. Повеќето муслимани во Ирска се сунити, иако има и заедници на шиити. Во 1992 година, Мусаџи Бамџи стана првиот муслимански пратеник во ирскиот парламент, а во 2018 година, ирската пејачка Шинејд О’Конор јавно премина во ислам.

Други религии во Ирска

Малцинските религии во Ирска вклучуваат православни и неконфесионални христијани, Пентекосталци, Хиндуси, Будисти и Евреи.

Иако само во мал број, јудаизмот е присутен во Ирска со векови. Евреите добија формално признавање како заштитена религиозна група во Уставот од 1937 година, прогресивен потег за време на бурната политичка клима непосредно пред Втората светска војна.

Хиндусите и будистите емигрирале во Ирска вопотрага по економска можност и да избега од прогон. Будизмот меѓу ирските државјани расте во популарност, бидејќи првата Ирска будистичка унија беше основана во 2018 година.

Забелешка: Оваа статија е напишана за Република Ирска, не вклучувајќи ја Северна Ирска, регион на Обединетото Кралство .

Извори

  • Бартлет, Томас. Ирска: историја . Cambridge University Press, 2011.
  • Bradley, Ian C. Celtic Christianity: Making Myths and Chasing Dreams . Edinburgh U.P, 2003.
  • Биро за демократија, човекови права и труд. Извештај за меѓународна верска слобода за 2018 година: Ирска. Вашингтон, ДЦ: Стејт департмент на САД, 2019 година.
  • Централна разузнавачка агенција. Светската книга за факти: Ирска. Вашингтон, ДЦ: Централна разузнавачка агенција
  • Агенција, 2019 година.
  • Џојс, П.В. Социјална историја на Античка Ирска . Лонгманс, 1920 година.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Перкинс, Мекензи. „Религија во Ирска: историја и статистика“. Учи религии, 13 октомври 2021 година, learnreligions.com/religion-in-ireland-4779940. Перкинс, Мекензи. (2021, 13 октомври). Религија во Ирска: Историја и статистика. Преземено од //www.learnreligions.com/religion-in-ireland-4779940 Perkins, McKenzie. „Религија во Ирска: историја и статистика“. Научете религии. //www.learnreligions.com/religion-in-ireland-4779940 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.