Апостол Павле (Савле од Тарс): Мисионерски џин

Апостол Павле (Савле од Тарс): Мисионерски џин
Judy Hall

Апостол Павле, кој започна како еден од најревносните непријатели на христијанството, беше избран од страна на Исус Христос за да стане најжестокиот гласник на евангелието. Павле неуморно патувал низ античкиот свет, пренесувајќи ја пораката за спасение до незнабошците. Павле се истакнува како еден од џиновите на христијанството на сите времиња.

Апостол Павле

Целосно име: Павле од Тарсус, претходно Савле од Тарс

Познат по: Истакнете мисионер , теолог, библиски писател и клучна личност од почетокот на црквата чии 13 посланија сочинуваат речиси една четвртина од Новиот завет.

Роден: в. А.Д.

Исто така види: Јохаведа, Мајка на Мојсеј

Починал: в. 67 н.е.

Семејна позадина: Според Дела 22:3, апостол Павле е роден во еврејско семејство во Тарс, Киликија. Тој бил потомок на племето на Венијамин (Филипјаните 3:5), именувано по најистакнатиот член на племето, кралот Саул.

Државјанство : Павле е роден како римски граѓанин, давајќи му права и привилегии кои би биле од корист за неговата мисионерска работа.

Занимање : фарисеј, шатори, христијански евангелист, мисионер, писател на Светото писмо.

Објавени дела: Книга на Римјаните, 1 & засилувач; 2 Коринтјаните, Галатјаните, Ефешаните, Филипјаните, Колошаните, 1 & засилувач; 2 Солунјаните, 1 & засилувач; 2 Тимотеј, Тит и Филимон.

Забележителен цитат: За мене да се живее е Христос, а да се умре е добивка. (Филипјаните 1:21, ESV)

Достигнувања

Кога Савле од Тарс, кој подоцна бил преименуван во Павле, го видел воскреснатиот Исус Христос на патот Дамаск, Савле се преобратил во христијанството. Тој направи три долги мисионерски патувања низ Римската империја, подигајќи цркви, проповедајќи го Евангелието и давајќи им сила и охрабрување на раните христијани.

Од 27 книги во Новиот завет, Павле е заслужен како автор на 13 од нив. Додека бил горд на своето еврејско наследство, Павле видел дека евангелието е и за незнабошците. Павле бил маченички за својата вера во Христа од страна на Римјаните, околу 67 н.е. најобразованите научници од неговото време. Во исто време, неговото јасно, разбирливо објаснување на евангелието ги направи неговите писма до раните цркви основа на христијанската теологија.

Традицијата го прикажува Павле како физички мал човек, но тој претрпел огромни физички тешкотии на неговите мисионерски патувања. Оттогаш, неговата истрајност пред опасноста и прогонството инспирираше безброј мисионери.

Слабости

Пред неговото преобраќање, Павле го одобрил каменувањето на Стефан (Дела 7:58) и бил безмилосен прогонител на раната црква.

Животни лекции од апостол Павле

Бог може да промени секого. Бог му дал на Павле сила, мудрост иистрајност за извршување на мисијата што му ја доверил Исус на Павле. Една од најпознатите изјави на Павле е: „Јас можам сè да правам преку Христос, Кој ме зајакнува“ (Филипјаните 4:13, NKJV), потсетувајќи нè дека нашата моќ да живееме христијански живот доаѓа од Бога, а не од нас самите.

Павле, исто така, раскажал за „трн во неговото тело“ што го спречило да се вообрази поради бесценетата привилегија што Бог му ја доверил. Во велејќи: „Кога сум слаб, тогаш сум силен“ (2. Коринтјаните 12:2, NIV), Павле споделувал една од најголемите тајни за да се остане верен: апсолутна зависност од Бога.

Голем дел од протестантската реформација се засноваше на учењето на Павле дека луѓето се спасуваат со благодат, а не со дела: „Зашто, по благодат сте спасени, преку вера - и тоа не е од вас самите, туку Божјиот дар-“ (Ефесјаните 2:8, NIV) Оваа вистина нè ослободува да престанеме да се трудиме да бидеме доволно добри и наместо тоа да се радуваме на нашето спасение, стекнато со љубезната жртва на сопствениот Божји Син, Исус Христос.

Роден град

Семејството на Павле е од Тарсус, во Киликија (денешна јужна Турција).

Исто така види: Умбанда религија: историја и верувања

Повикување на апостол Павле во Библијата

Павле е автор или предмет на речиси една третина од Новиот завет:

Дела 9-28; Римјаните, 1. Коринтјаните, 2. Коринтјаните, Галатјаните, Ефешаните, Филипјаните, Колошаните, 1. Солунјаните, 1. Тимотеј, 2. Тимотеј, Тит, Филимон, 2. Петрово 3:15.

Позадина

Племе - Бенџамин

Забава - фарисеј

Ментор - Гамалиел, познат рабин

Клучни библиски стихови

Дела 9:15-16

Но Господ му рече на Ананија: „Оди! покажете му колку мора да трпи за моето име“. (NIV)

Римјаните 5:1

Затоа, бидејќи сме оправдани преку верата, имаме мир со Бога преку нашиот Господ Исус Христос (НИВ)

Галатјаните 6:7-10

Немојте да бидете измамени: Бог не може да се подбива. Човекот жнее што сее. Кој сее за да му угоди на своето тело, од телото ќе пожнее пропаст; кој сее за да му угоди на Духот, од Духот ќе пожнее вечен живот. Да не се уморуваме да правиме добро, зашто во право време ќе жнееме жетва ако не се откажеме. Затоа, како што имаме можност, да им правиме добро на сите луѓе, особено на оние кои припаѓаат на семејството на верници. (NIV)

2 Тимотеј 4:7

Се борев со добрата борба, ја завршив трката, ја зачував верата. (NIV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Запознајте го апостол Павле: христијански мисионерски џин“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/all-about-apostle-paul-701056. Завада, Џек. (2023, 5 април). Запознајте го апостол Павле: христијански мисионерски џин. Преземено од//www.learnreligions.com/all-about-apostle-paul-701056 Завада, Џек. „Запознајте го апостол Павле: христијански мисионерски џин“. Научете религии. //www.learnreligions.com/all-about-apostle-paul-701056 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.