Умбанда религија: историја и верувања

Умбанда религија: историја и верувања
Judy Hall

За време на периодот на трансатлантската трговија со робови и колонизација, Африканците донесоа многу малку со себе во Америка и Карибите. Одземени од својот имот и имот, за многу поробени Африканци, единствените работи што можеа да ги носат беа нивните песни, приказни и духовни системи на верување. Во обид да се задржат на својата култура и религија, поробените народи често ги комбинирале своите традиционални верувања со верувањата на нивните сопственици во Новиот свет; ова мешање доведе до развој на неколку синкретични религии. Во Бразил, една од тие религии беше Умбанда, мешавина од африкански верувања, домородна јужноамериканска практика и католичка доктрина.

Дали знаевте?

  • Афро-бразилската религија Умбанда може да следи голем дел од својата основа на традиционалните западноафрикански практики донесени во Јужна Америка од поробените народи.
  • Практичарите на Умбанда го почитуваат врховниот бог на творецот, Олорун, како и ориксас и други духови.
  • Ритуалите може да вклучуваат танцување и тапање, пеење и работа на комуникација со духот за поврзување со orixas.

Историја и еволуција

Умбанда, афро-бразилска религија, може да следи голем дел од својата основа на традиционалните западноафрикански практики; поробените луѓе со себе ги донеле своите традиции во Бразил и со текот на годините ги споиле овие практики со оние на јужноамериканцитепопулација. Како што робовите од африканско потекло дојдоа во поголем контакт со колонијалните доселеници, тие почнаа да го инкорпорираат и католицизмот во нивната практика. Ова го формираше она што ние го нарекуваме синкретичка религија, која е духовна структура формирана кога различни култури се асимилираат заедно, комбинирајќи ги нивните верувања за да работат заедно во еден кохезивен систем.

Исто така види: 5 традиционални симболи на Усуи Реики и нивните значења

Приближно во исто време, други религии еволуирале во светот на Карибите. Практиките како Сантериа и Кандомбл се зафатија на различни места каде што поробените лица имаа голема популација. Во Тринидад и Тобаго, креолските верувања станаа популарни, потиснувајќи ја доминантната христијанска вера. Сите овие верски практики на африканската дијаспора имаат свое потекло во традиционалните практики на различни африкански етнички групи, вклучувајќи ги предците на Баконго, народот Фон, Хауса и Јоруба.

Практиката на Умбанда, како што изгледа денес, веројатно еволуирала во Бразил некаде кон крајот на деветнаесеттиот век, но навистина започнала на почетокот на дваесеттиот век, во Рио де Жанеиро. Со текот на годините, тој се проширил и во други делови на Јужна Америка, вклучувајќи ги Аргентина и Уругвај, и формирал неколку слични, но сепак изразито уникатни гранки: Умбанда Езотерик, Умбанда д'Ангола, Умбанда Џеј и Умбанда Кету . практиката напредува, а се проценува дека во Бразил има најмалку половина милион луѓевежбање Умбанда; тој број е само претпоставка, бидејќи многу луѓе јавно не разговараат за нивните практики.

Божества

Практичарите на Умбанда го почитуваат врховниот бог на творецот, Олорун, кој во Умбада д'Ангола се нарекува Замби. Како и многу други африкански традиционални религии, постојат суштества познати како орикса, или ориша, кои се слични на оние кои се наоѓаат во религијата Јоруба. Некои од ориксите вклучуваат Оксала, фигура слична на Исус и Јемаја, Богородица навигатори, божица на водата поврзана со Светата Богородица. Постојат голем број други ориши и духови кои се повикани, од кои сите се синкретизирани со поединечни светци од католицизмот. Во многу случаи, робовите од Африка продолжиле да ги обожаваат сопствените духови, лва, поврзувајќи ги со католичките светци како начин да ја сокријат нивната вистинска практика од сопствениците на белите.

Духовноста на Умбанда вклучува и работа со голем број духови, кои ги водат практичарите во многу аспекти од нивниот секојдневен живот. Две од овие важни суштества се Прето Вељо и Прета Велха — старецот Црнец и Старата црна жена — кои ги претставуваат сите илјадници луѓе кои умреле додека биле под институцијата ропство. Прето Вељо и Прета Велха се гледаат како љубезни, добронамерни духови; тие се простливи и сочувствителни и културно сакани низ цел Бразил.

Има и Бајанос, духовикои колективно ги претставуваат практичарите од Умбанда кои починале, особено во државата Баија. Овие добри духови се исто така симболи на заминатите предци.

Ритуали и практики

Постојат голем број на ритуали и практики пронајдени во религијата Умбанда, од кои повеќето ги вршат иницирани свештеници и свештенички. Повеќето церемонии се нарекуваат или tend , или шатор, и terreiro , што е прослава во дворот; во раните години, повеќето практичари на Умбанда биле сиромашни, а ритуалите се одржувале во домовите на луѓето, или во шатори или во двор, така што ќе има место за сите гости.

Исто така види: Кои се четворицата коњаници на апокалипсата?

Ритуалите може да вклучуваат танцување и тапање, пеење и работа за комуникација со духови. Идејата за работа со духови е клучна за основните начела на Умбанда, бидејќи гатањето се користи за да се одреди најдобриот начин да се смират ориксите и другите суштества.

Во ритуалите на Умбанда, практичарите секогаш носат чиста, бела облека; Се верува дека белата боја го претставува вистинскиот карактер, бидејќи е комбинација од сите бои заедно. Исто така, се смета за релаксирачко, што помага да се подготви практикантот за обожавање. Чевлите никогаш не се носат во ритуали, бидејќи се сметаат за нечисти. На крајот на краиштата, сè што ќе газите цел ден доаѓа во контакт со вашите чевли. Наместо тоа, босите нозе му дозволуваат на обожавателот да има подлабока врска со самата земја.

За време на аритуал, Оган, или свештеник, стои пред олтарот, преземајќи улога на неверојатна одговорност. Работата на Оган е да свири на тапани, да пее песни и да ги повикува ориксите. Тој е задолжен за неутрализирање на негативните енергии; во некои потрадиционални домови нема тапани и песните се придружени само со плескање. Без разлика, никому не му е дозволено да стои помеѓу Оган и олтарот и се смета за лоша форма да се пее или плеска погласно од него.

Светите симболи се впишани и во верски ритуал. Тие често се појавуваат како низа точки, линии и други форми како сонца, ѕвезди, триаголници, копја и бранови, кои практичарите ги користат за да идентификуваат дух, како и за да спречат злонамерен ентитет да влезе во светиот простор. Овие симболи, слично како симболите на Хаити veve , се испишани на земја или на дрвена табла, со креда.

Извори

  • „Религии кои потекнуваат од Африка во Бразил“. Проект за верска писменост , //rlp.hds.harvard.edu/faq/african-derived-religions-brazil.
  • Милва. „Rituales Umbanda“. Hechizos y Amarres , 12 мај 2015 година, //hechizos-amarres.com/rituales-umbanda/.
  • Мурел, Натаниел Самуел. Афро-Карипските религии: Вовед во нивните историски, културни и свети традиции . Temple University Press, 2010. JSTOR , www.jstor.org/stable/j.ctt1bw1hxg.
  • „Ново, црно, старо:Интервју со Дијана Браун“. Folha De S.Paulo: Notícias, Imagens, Vídeos e Entrevistas , //www1.folha.uol.com.br/fsp/mais/fs3003200805.htm.
  • Wiggins, Somer, и Клои Елмер. „Следбениците на Умбанда ги мешаат верските традиции“. CommMedia / Колеџот за комуникации Доналд П. Белисарио во државата Пен , //commmedia.psu.edu/special-coverage/story/brazil/Umbanda-followers-blend-religious-traditions.
Наведете ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Вигингтон, Пети. „Умбанда религија: историја и верувања“. Учи религии, 7 јануари 2021 година, learnreligions.com/umbanda-religion-4777681. Вигингтон, Пети. (2021, 7 јануари). Умбанда религија: историја и верувања. Преземено од //www.learnreligions.com/umbanda-religion-4777681 Wigington, Patti. „Умбанда религија: историја и верувања“. Научете религии. //www.learnreligions.com/umbanda-religion-4777681 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.