Што е Мана во Библијата?

Што е Мана во Библијата?
Judy Hall

Мана била натприродната храна што Бог им ја дал на Израелците за време на нивното 40-годишно талкање во пустината. Зборот мана значи "Што е тоа?" на хебрејски. Мана во Библијата е позната и како „небесен леб“, „небесна пченка“, „ангелска храна“ и „духовно месо“.

Исто така види: Муслиманите чуваат кучиња како домашни миленици

Што е мана? Библиски описи

  • Излез 16:14 - Кога испарила росата, ронлива супстанца ситна како мраз ја прекри земјата“.
  • Излез 16:31 - „Израелците ја нарекоа храната мана. Беше како семе од коријандер и имаше вкус на медени наполитанки“.
  • Броеви 11:7 - „Мана изгледаше како мали семки од коријандер и беше бледо жолта како смола за џвакање“.

Историја и потекло на Мана

Не долго откако еврејскиот народ побегнал од Египет и го преминал Црвеното Море, останал без храната што ја донеле со себе. Почнаа да негодуваат, потсетувајќи се на вкусните оброци што ги уживале додека биле робови.

Бог му рекол на Мојсеј дека ќе врне леб од небото за луѓето. Таа вечер дојде потполошки и го покри логорот. Луѓето ги убиваа птиците и го јадеа нивното месо. Следното утро, кога росата испарила, бела материја ја покри земјата. Библијата ја опишува маната како фина, ронлив супстанција, бела како семе од коријандер и има вкус на наполитанки направени со мед.

Мојсеј им нареди на луѓето да соберат омер, или околу два кварта.вреди, за секој човек секој ден. Кога некои од луѓето се обиделе да заштедат дополнително, станало црви и расипано.

Мана се појавуваше шест дена по ред. Во петок, Евреите требало да соберат двојна порција, бидејќи не се појавувала следниот ден, во сабота. А сепак, делот што го заштедија за сабота не се расипа.

Исто така види: Што е празникот на посветувањето? Христијанско гледиште

Откако луѓето ја собраа маната, ја правеа брашно со мелење со рачни мелници или кршење со малтер. Потоа ја свариле маната во тенџериња и ја правеле рамни колачи. Овие колачи имаа вкус на колачи печени со маслиново масло. (Броеви 11:8)

Скептиците се обиделе да ја објаснат маната како природна супстанција, како што е смола оставена од инсектите или производ од дрвото тамарис. Сепак, супстанцијата на тамарискот се појавува само во јуни и јули и не се расипува преку ноќ.

Бог му рекол на Мојсеј да спаси тегла со мана за идните генерации да можат да видат како Господ се грижи за својот народ во пустината. Арон наполнил сад со омер мана и го ставил во Ковчегот на заветот, пред плочите на Десетте заповеди.

Exodus вели дека Евреите јаделе мана секој ден во текот на 40 години. За чудо, кога Исус Навин и луѓето дојдоа до границата на Ханаан и ја јадеа храната од ветената земја, небесната мана престана следниот ден и никогаш повеќе не беше видена.

Лебот во Библијата

Во една или друга форма, лебот е повторливсимбол на животот во Библијата затоа што била основна храна во античките времиња. Мелената мана можеше да се пече во леб; се нарекувал и небесен леб.

Повеќе од 1.000 години подоцна, Исус Христос го повтори чудото на мана при Хранењето на 5.000. Толпата што го следеше беше во „дивината“ и тој намножи неколку лебови додека сите не се наситија.

Некои научници веруваат дека Исусовата фраза, „Дај ни го денес нашиот секојдневен леб“ во Господовата молитва, е упатување на мана, што значи дека треба да му веруваме на Бог дека ќе ги задоволи нашите физички потреби еден ден на време, како што правеле Евреите во пустината.

Христос често се нарекува себеси леб: „вистинскиот леб од небото“ (Јован 6:32), „Лебот Божји“ (Јован 6:33), „Лебот на животот“ (Јован 6 :35, 48) и Јован 6:51:

„Јас сум живиот леб што слезе од небото. Ако некој јаде од овој леб, ќе живее вечно. Овој леб е моето тело, кое ќе го дадам за животот на светот“. (NIV)

Денес, повеќето христијански цркви слават служба за причест или Господова вечера, во која учесниците јадат некаков вид леб, како што Исус им заповедал на своите следбеници да прават на Тајната вечера (Матеј 26:26).

Последното спомнување на маната се случува во Откровение 2:17, „На оној кој ќе победи, ќе му дадам дел од скриената мана...“ Едно толкување на овој стих е дека Христос обезбедува духовнохрана (скриена мана) додека талкаме низ пустината на овој свет.

Референци за Мана во Библијата

Излез 16:31-35; Броеви 11:6-9; Второзаконие 8:3, 16; Исус Навин 5:12; Неемија 9:20; Псалм 78:24; Јован 6:31, 49, 58; Евреите 9:4; Откровение 2:17.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Што е Мана во Библијата? Научи религии, 6 декември 2021 година, learnreligions.com/what-is-manna-700742. Завада, Џек. (2021, 6 декември). Што е Мана во Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-manna-700742 Завада, Џек. „Што е Мана во Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-manna-700742 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.