Апостол Матеј - поранешен даночник, евангелист

Апостол Матеј - поранешен даночник, евангелист
Judy Hall

Апостолот Матеј бил нечесен даночник управуван од алчност додека Исус Христос не го избрал за ученик. Исто така наречен Леви, Метју не бил истакнат лик во Библијата; Тој е спомнат само по име во списоците на апостоли и во извештајот за неговото повикување. Матеј традиционално се идентификува како автор на Евангелието по Матеј.

Животни лекции од апостол Матеј

Бог може да искористи секого за да му помогне во неговата работа. Не треба да се чувствуваме неквалификувани поради нашиот изглед, недостаток на образование или нашето минато. Исус бара искрена посветеност. Исто така, треба да запомниме дека највисокиот повик во животот е да му служиме на Бога, без разлика што вели светот. Парите, славата и моќта не можат да се споредат со тоа да се биде следбеник на Исус Христос.

Прво го среќаваме Матеј во Капернаум, во неговата даночна кабина на главниот автопат. Тој собираше давачки за увезената стока што ја носеа земјоделците, трговците и карваните. Според системот на Римската империја, Матеј однапред би ги платил сите даноци, а потоа ги собирал од граѓаните и патниците за да си ги надомести трошоците.

Даночниците беа озлогласено корумпирани затоа што изнудуваа многу и повеќе од она што им се должеше, за да го обезбедат својот личен профит. Бидејќи нивните одлуки ги спроведувале римските војници, никој не се осмелил да се спротивстави.

Апостол Матеј

Матеј, чиј татко бил Алфеј (Марко 2:14), бил наречен Леви пред неговиот повик одИсус. Не знаеме дали Исус му го дал името Матеј или тој самиот го променил, но тоа е скратување на името Мататија, што значи „дар од Јахве“, или едноставно „дар Божји“.

Истиот ден кога Исус го покани Матеј да го следи, Матеј приреди голема проштална гозба во својот дом во Капернаум, поканувајќи ги своите пријатели за да можат и тие да се сретнат со Исус. Оттогаш, наместо да собира пари од данок, Матеј собирал души за царството Божјо.

И покрај неговото грешно минато, Матеј беше единствено квалификуван да биде ученик. Тој беше точен чувар на евиденција и искусен набљудувач на луѓето. Ги фатил и најситните детали. Тие особини добро му служеле кога го напишал Евангелието по Матеј околу 20 години подоцна.

По површински изглед, за Исус беше скандалозно и навредливо да избере даночник за еден од неговите најблиски следбеници, бидејќи тие беа нашироко мразени од Евреите. Сепак, од четворицата писатели на евангелијата, Матеј им го претставил Исус на Евреите како нивниот посакуван Месија, приспособувајќи го својот извештај за да одговори на нивните прашања.

Од искривен грешник до преобразен светец

Матеј покажа еден од најрадикално променетите животи во Библијата како одговор на поканата од Исус. Тој не се двоумеше; тој не погледна назад. Зад себе остави богат живот и сигурност поради сиромаштија и неизвесност. Тој ги напушти задоволствата на овој свет заради ветувањетоВечен живот.

Остатокот од животот на Метју е неизвесен. Традицијата вели дека тој проповедал 15 години во Ерусалим по смртта и воскресението на Исус, а потоа отишол на мисијата во други земји.

Како умрел Метју е спорно. Според Хераклеон, апостолот починал од природна смрт. Официјалната „Римска матирологија“ на Католичката црква сугерира дека Матеј бил маченик во Етиопија. Книгата на мачениците на Фокс , исто така, ја поддржува маченичката традиција на Матеј, известувајќи дека тој бил убиен со халберд (со комбинирано копје и бојна секира) во градот Набадар.

Достигнувања

Матеј служел како еден од 12-те ученици на Исус Христос. Како очевидец на Спасителот, Матеј запишал детален извештај за животот на Исус, приказната за неговото раѓање, неговата порака и неговите многубројни дела во Евангелието по Матеј. Тој служел и како мисионер, ширејќи ја добрата вест во други земји.

Исто така види: Симон Зелот бил мистериозен човек меѓу апостолите

Јаки и слаби страни

Метју бил точен чувар на рекорди. Тој го знаел човечкото срце и копнежите на еврејскиот народ. Тој му беше лојален на Исус и еднаш посветен, никогаш не се колебаше во служењето на Господа.

Од друга страна, пред да го запознае Исус, Матеј бил алчен. Мислел дека парите се најважното нешто во животот и ги прекршил Божјите закони за да се збогати на сметка на своите сонародници.

Клучни библиски стихови

Матеј9:9-13

Кога Исус одеше оттаму, виде еден човек по име Матеј како седи на даночникот. „Следи ме“, му рекол, а Метју станал и тргнал по него. Додека Исус вечерал во куќата на Матеј, дошле многу даночници и грешници и јаделе со него и неговите ученици. Кога го видоа тоа фарисеите, ги прашаа Неговите ученици: „Зошто вашиот учител јаде со даночници и грешници? Кога го слушна ова, Исус рече: „Не на здравите им треба лекар, туку на болните. Но, оди и научи што значи ова: Сакам милост, а не жртва“. Зашто не дојдов да ги повикам праведниците, туку грешниците“. (NIV)

Лука 5:29

Исто така види: Како да го препознаам архангелот Задкиел?

Тогаш Леви приреди голема гозба за Исус во неговата куќа, а со нив јадеше големо мноштво даночници и други . (NIV)

Извори

  • Мачеништво на Матеј. The Anchor Yale Bible Dictionary (том 4, стр. 643).
  • Апостол Матеј. Библискиот речник Лексам.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Запознајте го апостолот Матеј, поранешен даночник“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/matthew-tax-collector-and-apostle-701067. Завада, Џек. (2023, 5 април). Запознајте го апостол Матеј, поранешен даночник. Преземено од //www.learnreligions.com/matthew-tax-collector-and-apostle-701067 Zavada, Jack. „Запознајте го апостолот Матеј, поранешен даночник“. Научете религии.//www.learnreligions.com/matthew-tax-collector-and-apostle-701067 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.