Кој е Господ Брахма, Бог на создавањето во хиндуизмот

Кој е Господ Брахма, Бог на создавањето во хиндуизмот
Judy Hall

Хиндуизмот го перципира целото создание и неговата космичка активност како дело на три основни сили симболизирани од три бога, кои го сочинуваат хинду тројството или „Тримурти“: Брахма - креаторот, Вишну - поддржувачот и Шива - уништувачот.

Брама, Создателот

Брахма е творец на универзумот и на сите суштества, како што е прикажано во хиндуската космологија. Ведите, најстарите и најсветите хинду списи, му се припишуваат на Брахма, и затоа Брахма се смета за татко на дарма. Тој не треба да се меша со Брахман што е општ термин за Врховното Битие или Семоќниот Бог. Иако Брахма е еден од тројството, неговата популарност не се совпаѓа со онаа на Вишну и Шива. Може да се открие дека Брахма постои повеќе во светите списи отколку во домовите и храмовите. Всушност, тешко е да се најде храм посветен на Брахма. Еден таков храм се наоѓа во Пушкар во Раџастан.

Раѓањето на Брахма

Според Пураните , Брахма е син Божји и често се нарекува Праџапати. ​ Шатапата Брахман вели дека Брахма е роден од Врховното Суштество Брахман и женската енергија позната како Маја. Сакајќи да го создаде универзумот, Брахман прво ја создал водата, во која го ставил своето семе. Ова семе се претвори во златно јајце, од кое се појави Брахма. Поради оваа причина, Брахма е познат и како „Хирањагарба“. Според другЛегендата, Брама е самороден од цвет на лотос кој израснал од папокот на Вишну.

Исто така види: Еврејската церемонија на мицва лилјак за девојки

За да му помогне да го создаде универзумот, Брахма ги родил 11-те предци на човечката раса наречени „Прајапатис“ и седумте големи мудреци или „Саптариши“. Овие деца или умствени синови на Брахма, кои се родени од неговиот ум, а не од телото, се нарекуваат „Манаспутра“.

Исто така види: Кој бил Ахан во Библијата?

Симболиката на Брахма во хиндуизмот

Во хиндуистичкиот пантеон, Брахма најчесто се претставува како со четири глави, четири раце и црвена кожа. За разлика од сите други хинду богови, Брахма не носи оружје во рацете. Тој држи тенџере со вода, лажица, книга со молитви или Ведите, бројаница, а понекогаш и лотос. Тој седи на лотос во поза на лотос и се движи наоколу на бел лебед, поседувајќи ја магичната способност да го одделува млекото од мешавината на вода и млеко. Брахма често е прикажан како со долга бела брада, со секоја од неговите глави кои ги рецитираат четирите Веди.

Брама, космос, време и епоха

Брахма претседава со „Брахмалока“, универзум кој ги содржи сите раскош на земјата и сите други светови. Во хинду космологијата, универзумот постои само еден ден наречен „Брамакалпа“. Овој ден е еквивалентен на четири милијарди земјини години, на крајот од кои целиот универзум се раствора. Овој процес се нарекува „пралаја“, кој се повторува 100 години, период што претставуваЖивотниот век на Брама. По „смртта“ на Брама, неопходно е да поминат уште 100 негови години додека тој повторно не се роди и целото создание не започне одново.

Линга Пурана , која ги оцртува јасните пресметки на различните циклуси, покажува дека животот на Брама е поделен на илјада циклуси или „Маха југа“.

Брама во американската литература

Ралф Валдо Емерсон (1803-1882) напиша песна наречена „Брама“ која беше објавена во Атлантикот во 1857 година, која покажува многу идеи од Емерсоновото читање на хиндуистичките списи и филозофија. Тој го толкува Брахма како „непроменлива реалност“ за разлика од Маја, „променливиот, илузорен свет на изгледот“. Брахма е бесконечен, спокоен, невидлив, непропадлив, непроменлив, безобличен, еден и вечен, рече Артур Кристи (1899 – 1946), американски автор и критичар.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Господ Брахма: Бог на создавањето“. Научи религии, 9 септември 2021 година, learnreligions.com/lord-brahma-the-god-of-creation-1770300. Дас, Субхамој. (2021, 9 септември). Господ Брахма: Бог на создавањето. Преземено од //www.learnreligions.com/lord-brahma-the-god-of-creation-1770300 Das, Subhamoy. „Господ Брахма: Бог на создавањето“. Научете религии. //www.learnreligions.com/lord-brahma-the-god-of-creation-1770300 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.