Приказната за Естер во Библијата

Приказната за Естер во Библијата
Judy Hall

Книгата Естира е една од двете книги во Библијата именувани за жени. Другата е книгата на Рут. Во приказната за Естер, ќе сретнете убава млада кралица која го ризикувала својот живот за да му служи на Бог и да го спаси својот народ.

Книгата на Естира

 • Автор : Авторот на книгата Естира е непознат. Некои научници го предлагаат Мардохеј (види Естира 9:20-22 и Естира 9:29-31). Други го предлагаат Езра или можеби Неемија бидејќи книгите споделуваат слични книжевни стилови.
 • Датум на пишување : Најверојатно напишана помеѓу п.н.е. 460 и 331 година, по владеењето на Ксеркс I, но пред доаѓањето на Александар Велики на власт.
 • Напишано до : Книгата е напишана до еврејскиот народ за да се забележи потеклото на празникот на многу, или Пурим. Овој годишен празник го одбележува Божјото спасение на еврејскиот народ, слично на нивното ослободување од ропството во Египет.
 • Клучни ликови : Естира, кралот Ксеркс, Мардохеј, Аман.
 • Историско значење : Приказната за Естер го формира потеклото на еврејскиот фестивал Пурим. Името Пурим , или „ждрепка“, најверојатно е дадено во смисла на иронија, бидејќи Аман, непријателот на Евреите, заговарал целосно да ги уништи со фрлање ждрепка (Естира 9:24). Кралицата Естер ја искористила својата позиција како кралица за да го спаси еврејскиот народ од уништување.

Библиската приказна за Естира

Естер живеела во античка Персија околу 100години по вавилонското заробеништво. Нејзиното хебрејско име било Хадаса , што значи „мирта“. Кога умреле родителите на Естира, детето сираче било посвоено и одгледано од нејзиниот постар братучед Мардохеј.

Еден ден кралот на Персиската империја, Ксеркс I, приреди раскошна забава. На последниот ден од свеченоста, тој ја повикал својата кралица Вашти, желна да им ја покаже својата убавина на гостите. Но, кралицата одбила да се појави пред Ксеркс. Исполнет со гнев, тој ја собори кралицата Вашти и засекогаш ја отстрани од своето присуство.

За да ја пронајде својата нова кралица, Ксеркс организирал кралски натпревар за убавина и Естер била избрана за тронот. Нејзиниот братучед Мардохеј станал помал функционер во персиската влада во Суза.

Исто така види: Вовед во книгата Битие

Наскоро Мардохеј открил заговор за убиство на кралот. Тој ѝ кажал на Естира за заговорот, а таа му го пријавила на Ксеркс, давајќи му признание на Мардохеј. Заговорот бил спречен и љубезниот чин на Мардохеј бил зачуван во хрониките на кралот.

Во тоа време, највисокиот службеник на кралот бил злобниот човек по име Аман. Тој ги мразел Евреите, особено Мардохеј, кој одбил да му се поклони.

Аман смислил план да се убие секој Евреин во Персија. Кралот се согласил со неговиот план да го уништи еврејскиот народ на одреден ден. Во меѓувреме, Мардохеј дознал за заговорот и го споделил со Естира, предизвикувајќи ја со овие познати зборови:

„Немој да мислиш деказашто си во царскиот дом, само ти од сите Евреи ќе избегаш. Зашто, ако молчиш во тоа време, од друго место ќе настане олеснување и ослободување за Евреите, но ти и семејството на татко ти ќе загинете. И кој знае освен дека си дошол на својата кралска позиција за такво време?“ (Естира 4:13-14, NIV)

Естер ги поттикна сите Евреи да постат и да се молат за избавување. Потоа, ризикувајќи ја сопствениот живот, храбрата млада Естер му пријде на кралот со барање.

Таа ги покани Ксеркс и Аман на банкет каде на крајот му го откри своето еврејско наследство на кралот, како и ѓаволскиот заговор на Аман да ги има неа и нејзиниот народ Во бес, царот нареди да го обесат Аман на бесилка - истата бесилка што Аман ја изгради за Мардохеј. луѓето го славеа Божјото огромно избавување и беше воспоставен радосниот празник Пурим. Суза, главен град на Персиската империја.

Во тоа време (486-465 п.н.е.), повеќе од 100 години по вавилонското заробеништво под Навуходоносор и нешто повеќе од 50 години откако Зоровавел ја предводеше првата група прогонети назад до Ерусалим, многу Евреи сè уште останале во Персија.Тие беа дел од дијаспората, или „расфрлање“ на прогонетите меѓу народите. Иако можеа слободно да се вратат во Ерусалим со декрет на Кир, многумина се воспоставија и веројатно не сакаа да го ризикуваат опасното патување назад во својата татковина. Естер и нејзиното семејство биле меѓу Евреите што останале во Персија.

Теми во приказната за Естер

Има многу теми во книгата на Естер. Ја гледаме Божјата интеракција со човечката волја, неговата омраза кон расните предрасуди, неговата моќ да дава мудрост и помош во време на опасност. Но, постојат две најважни теми:

Божјиот суверенитет - Божјата рака дејствува во животот на неговиот народ. Тој ги користел околностите во животот на Естира, бидејќи ги користи одлуките и постапките на сите луѓе за провидно да ги постигне своите божествени планови и цели. Можеме да веруваме во Господовата суверена грижа за секој аспект од нашите животи.

Божјото избавување - Господ ја подигна Естира како што ги подигна Мојсеј, Исус Навин, Јосиф и многу други за да го избави својот народ од уништување. Преку Исус Христос, ние сме избавени од смртта и пеколот. Бог може да ги спаси своите деца.

Клучни библиски стихови

Естира 4:13-14

Мордохеј ѝ го испратил овој одговор на Естира: „Немој ни момент да помислиш дека затоа што ти си во палатата ќе избегаш кога ќе бидат убиени сите други Евреи. Ако молчиш во вакво време, избавување иолеснување за Евреите ќе се појави од некое друго место, но вие и вашите роднини ќе умрете. Кој знае дали можеби те направиле кралица за такво време како ова? (NLT)

Естира 4:16

„Одете и соберете ги сите Евреи од Суза и постете за мене. Не јадете или пиете три дена, ноќе или ден. Јас и моите слугинки ќе го направиме истото. И тогаш, иако тоа е спротивно на законот, ќе влезам да го видам царот. Ако морам да умрам, мора да умрам“. (NLT)

Исто така види: Кои се 12-те плодови на Светиот Дух?

Преглед на книгата за Естира

 • Естира станува кралица - 1:1-2:18.
 • Хаман планира да ги убие Евреите - Естира 2:19 - 3:15.
 • Естира и Мардохеј преземаат акција - Естира 4:1 - 5:14.
 • Мордохеј е почестен; Аман е погубен - Естира 6:1 - 7:10.
 • Еврејскиот народ е спасен и избавен - Естира 8:1 - 9:19.
 • Празникот на ждрепка е воведен - Естира 9:30-32.
 • Мардохеј и кралот Ксеркс се почитувани - Естира 9:30-32.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд, Марија. „Водич за проучување на приказната за Естер“. Научи религии, 5 април 2023 година, Learnreligions.com/book-of-esther-701112. Ферчајлд, Мери. (2023, 5 април). Водич за проучување на приказната за Естер. Преземено од //www.learnreligions.com/book-of-esther-701112 Fairchild, Mary. „Водич за проучување на приказната за Естер“. Научете религии. //www.learnreligions.com/book-of-esther-701112 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.