Дефиниција на покајанието во христијанството

Дефиниција на покајанието во христијанството
Judy Hall

Покајанието во христијанството значи искрено одвраќање, и во умот и во срцето, од себе кон Бога. Тоа вклучува промена на умот што води до акција — радикално оттргнување од грешниот пат кон Бога. Личноста која навистина се кае, го препознава Бога Отецот како најважниот фактор на неговото или нејзиното постоење.

Дефиниција за покајание

 • Новиот светски колеџ речник на Вебстер го дефинира покајанието како „покајание или покајание; чувство на тага, особено поради погрешно постапување; огорченост; покајание; каење ."
 • Библискиот речник Eerdmans го дефинира покајанието во

  негова целосна смисла како „целосна промена на ориентацијата што вклучува

  Исто така види: Биографија на кралот Соломон: Најмудриот човек кој некогаш живеел

  пресудување на минатото и намерно пренасочување за иднината."

 • Библиската дефиниција за покајанието е да се направи промена на умот, срцето и делувањето, со оддалечување од гревот и од себе и враќање кај Бога.

Покајанието во Библијата

Во библиски контекст, покајанието е признавање дека нашиот грев е навредлив за Бога. Покајанието може да биде плитко, како што е каењето што го чувствуваме поради страв од казна (како Каин) или може да биде длабоко, како на пример да сфатиме колку нашите гревови го чинат Исус Христос и како неговата спасителна благодат нè чисти (како преобраќањето на Павле ).

Повиците за покајание се наоѓаат низ Стариот Завет, како што е Езекиел 18:30:

„Затоа, дом на Израел, јас ќе судамвие, секој според своите патишта, вели Севишниот Господ. Покајте се! Тргни се од сите твои навреди; тогаш гревот нема да биде ваш пропаст.“ (NIV)

Зборовите како „врти“, „врати“, „одврти се“ и „барај“ се користат во Библијата за да се изрази идејата за покајание и да се испрати поканата да се покае Пророчкиот повик за покајание е љубовен повик за мажите и жените да се вратат во зависност од Бога:

„Дојдете, да се вратиме кај Господа; зашто нè раскина, за да не исцели; тој нè удри и ќе нè врзе.“ (Осија 6:1, ESV)

Пред Исус да ја започне својата земна служба, Јован Крстител беше на сцената проповедајќи покајание - срцето на мисијата и пораката на Јован:

„Покајте се, зашто се приближи царството небесно“ (Матеј 3:2, ESV)

Покајание и крштевање

Оние кои го слушаа Јован и избраа радикално да ги пренасочат своите животи, го покажаа тоа со тоа што се крсти:

Овој гласник беше Јован Крстител. Тој беше во пустината и проповедаше дека луѓето треба да се крстат за да покажат дека се покајале за своите гревови и дека се обратиле кон Бога да им се прости. (Марко 1:4, NLT). )

Исто така, покајанието во Новиот завет се покажа со длабоки промени во начинот на живот и односите:

Исто така види: Грчки православен Велики пост (Мегали Саракости) ХранаДокажи со начинот на кој живееш дека си се покајал за своите гревови и се свртел кон Бога. Не кажувај само еден на друг: „Ние сме безбедни, зашто сме потомци на Авраам.“ Тоа значиништо, зашто ви велам, Бог може да создаде синови на Авраам токму од овие камења. ... Толпата праша: „Што да правиме?“

Џон одговорил: „Ако имаш две кошули, дај една на сиромашните. Ако имаш храна, подели ја со оние што се гладни.“

Дури и корумпирани даночници дојдоа да се крстат и прашаа: „Учителе, што да правиме?“

Тој одговори: „ Не собирајте повеќе даноци отколку што бара владата.“

„Што да правиме?“ праша некои војници.

Џон одговорил: „Не изнудувај пари и не наведувај лажни обвинувања. И бидете задоволни со вашата плата“. Лука 3:8–14 (NLT)

Апсолутно предавање

Поканата за покајание е повик за апсолутно предавање на волјата и намерите на Бог. Тоа значи да се свртиме кон Господ и да живееме во постојана свесност за него. Исус го упати овој радикален повик до сите луѓе, велејќи: „Ако не се покаете, сите ќе загинете! (Лука 13:3). Исус повикал итно и постојано на покајание:

„Дојде време“, рекол Исус. "Царството Божјо е близу. Покајте се и верувајте во добрата вест!" (Марко 1:15, NIV)

По воскресението, апостолите продолжиле да ги повикуваат грешниците на покајание. Овде, во Дела 3:19-21, Петар им проповедал на неспасените Израелци:

„Покајте се и вратете се назад, за да се избришат вашите гревови, за да дојдат времиња на освежување од присуството на Господа. и да го испрати Христос, кој е поставен за тебе, Исус, кого неботомора да ги прими до времето за обновување на сите работи за кои Бог зборуваше преку устата на неговите свети пророци одамна.“ (ESV)

Покајание и спасение

Покајанието е суштински дел од спасението, кое бара одвраќање од животот управуван од гревот во живот кој се карактеризира со послушност кон Бога. Светиот Дух го наведува човекот да се покае, но самото покајание не може да се гледа како „добро дело“ кое придонесува за нашето спасение.

Библијата вели дека луѓето се спасуваат само со вера (Ефесјаните 2:8-9). Сепак, не може да има вера во Христа без покајание и не може да има покајание без вера. Тие две се неразделни.

Извор

 • Holman Illustrated Bible Dictionary , уреден од Chad Brand, Charles Draper и Archie England. (стр. 1376).
 • The New Unger's Bible Dictionary , Merrill F. Unger.
 • The Eerdmans Bible Dictionary (стр. 880).
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Дефиниција за покајание: Што значи да се Покајте се?“ Научете ги религиите, 25 август 2020 година, learnreligions.com/what-is-repentance-700694. Завада, Џек. (2020, 25 август). Дефиниција за покајание: Што значи да се покаеш? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-repentance-700694 Завада, Џек. „Дефиниција за покајание: Што значи да се покаеш? Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-repentance-700694 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.