Објаснување на будистичките и хинду гарудите

Објаснување на будистичките и хинду гарудите
Judy Hall

Гаруда (се изговара га-РОО-дах) е суштество од будистичката митологија што ги комбинира карактеристиките на луѓето и птиците.

Хинду потекло

Гаруда за прв пат се појави во хинду митологијата, каде што е единствено суштество - Гаруда, син на мудрецот Кашјап и неговата втора сопруга Вината. Детето е родено со глава, клун, крилја и канџи на орел, но со раце, нозе и торзо на човек. Се покажал и силен и бестрашен, особено против злосторниците.

Во големата хинду-епска поема Махабхарата, Вината имаше големо ривалство со нејзината постара сестра и сопруга Кудру. Кудру беше мајка на нага, суштества слични на змии кои исто така се појавуваат во будистичката уметност и писма.

Откако изгуби облог од Кудру, Вината стана роб на Кудру. За да ја ослободи својата мајка, Гаруда се согласи да им обезбеди на нагасите - кои беа предавнички суштества во хиндуистичкиот мит - тенџере со Амрита, божествен нектар. Пиењето Амрита го прави човекот бесмртен. За да ја постигне оваа потрага, Гаруда надмина многу пречки и порази неколку богови во битка.

Вишну бил импресиониран од Гаруда и му дал бесмртност. Гаруда пак се согласи да биде возило за Вишну и да го носи низ небото. Враќајќи се во нага, Гаруда ја постигнал слободата на својата мајка, но тој ја однел Амрита пред нагата да ја испие.

Гарудите на будизмот

Во будизмот, гарудите не се едно суштество, туку повеќе наликуваат на митсковидови. Нивниот распон на крилјата се вели дека е широк многу милји; кога мавтаат со крилјата предизвикуваат урагански ветрови. Гарудите водеа долготрајна војна со нагите, кои во поголемиот дел од будизмот се многу поубави отколку во Махабхарата.

Во Маха-самаја Сута на Пали Сута-питака (Дига Никаја 20), Буда прави мир меѓу нага и гаруда. Откако Буда ги заштитил нагите од напад на гаруда, и нагите и гарудите се засолниле кај него.

Исто така види: Кое е значењето на Емануел во Библијата?

Гарудите се вообичаени предмети на будистичката и народна уметност низ Азија. Статуите на гарудите често ги „заштитуваат“ храмовите. Дајани Буда Амогасиди понекогаш е сликан како јава гаруда. Гаруда беа обвинети за заштита на планината Меру.

Исто така види: Дефиниција за зборување на јазици

Во тибетскиот будизам, гарудата е едно од четирите достоинства - животни кои претставуваат карактеристики на бодисатва. Четирите животни се змејот што ја претставува моќта, тигарот што ја претставува довербата, снежниот лав што ја претставува бестрашноста и гарудата што ја претставува мудроста.

Гарудите во уметноста

Оригинално многу птичји, во хинду уметноста гарудите еволуирале за да изгледаат почовечки во текот на вековите. Токму така, гарудите во Непал често се претставени како луѓе со крилја. Меѓутоа, во поголемиот дел од остатокот од Азија, гарудите ги одржуваат птичјите глави, клунови и канџи. Индонезиските гаруди се особено шарени и се прикажани со големи заби или заби.

Гарудите се исто така популарнипредмет на уметност за тетоважи. Гарудата е национален симбол на Тајланд и Индонезија. Индонезиската национална авиокомпанија е Гаруда Индонезија. Во многу делови на Азија, гарудата е поврзана и со војската, а многу единици на елитата и специјалните сили имаат „гаруда“ во своето име.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат О'Брајан, Барбара. „Објаснување на будистичките и хинду гарудите“. Учи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/garuda-449818. О'Брајан, Барбара. (2021, 8 февруари). Објаснување на будистичките и хинду гарудите. Преземено од //www.learnreligions.com/garuda-449818 О'Брајан, Барбара. „Објаснување на будистичките и хинду гарудите“. Научете религии. //www.learnreligions.com/garuda-449818 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.