Превез на Табернакулот

Превез на Табернакулот
Judy Hall

Превезот, од сите елементи во скинијата во пустината, беше најјасната порака за Божјата љубов кон човечкиот род, но ќе поминат повеќе од 1.000 години пред да се пренесе таа порака.

Исто така познат како: Завеса, завеса на сведочењето

Исто така наречена „завеса“ во неколку библиски преводи, превезот го одделуваше светото место од внатрешниот светиња во шаторот на состанок. Сокрил свет Бог, кој живеел над милосрдието на ковчегот на заветот, од грешни луѓе однадвор.

Превезот беше еден од најукрасните предмети во шаторот, исткаен од фин лен и сина, виолетова и црвена предиво. Вештите мајстори на неа извезле фигури на херувими, ангелски суштества кои го штитат Божјиот престол. На корицата на ковчегот клекнаа и златни статуи на двајца крилести херувими. Во текот на Библијата, херувимите биле единствените живи суштества што Бог им дозволил на Израелците да прават слики.

Четири столбови од багремово дрво, обложени со злато и со сребрени основи, го потпираа превезот. Висеше за златни куки и спојки.

Еднаш годишно, на Денот на помирувањето, првосвештеникот го разделуваше овој превез и влегуваше во светињата над светињите во присуство на Бога. Гревот е толку сериозна работа што ако сите подготовки не се спроведат до буква, првосвештеникот би умрел.

Исто така види: Дали е пелин во Библијата?

Кога овој пренослив шатор требало да се пресели, Арон и неговите синови требало давлезете и покријте ја ковчегот со оваа заштитна завеса. Ковчегот никогаш не бил изложен кога левитите го носеле на столбови.

Значењето на превезот

Бог е свет. Неговите следбеници се грешни. Тоа беше реалноста во Стариот завет. Светиот Бог не можеше да гледа на злото, ниту грешните луѓе да гледаат на Божјата светост и да живеат. За да посредува меѓу него и неговиот народ, Бог назначил првосвештеник. Арон бил првиот во таа линија, единствениот овластен да помине низ бариерата меѓу Бога и човекот.

Но, Божјата љубов не започна со Мојсеј во пустината, па дури и со Авраам, таткото на еврејскиот народ. Од моментот кога Адам згрешил во рајската градина, Бог ветил дека ќе го врати човечкиот род во правилен однос со него. Библијата е расплетната приказна за Божјиот план за спасение, а тој Спасител е Исус Христос.

Христос беше комплетирање на жртвениот систем воспоставен од Бог Отецот. Само пролеаната крв можеше да ги искупи гревовите, а само безгрешниот Божји Син можеше да послужи како последна и задоволувачка жртва.

Кога Исус умре на крстот, Бог го искина превезот во ерусалимскиот храм од врвот до дното. Никој освен Бог не можеше да направи такво нешто бидејќи тој превез беше висок 60 метри и дебел четири инчи. Насоката на солзата значеше дека Бог ја уништил бариерата меѓу него и човештвото, чин што само Бог имал овластување да го направи.

Кинењетона храмскиот превез значело дека Бог го обновил свештенството на верниците (1. Петрово 2:9). Секој Христов следбеник сега може директно да му пристапи на Бога, без интервенција на земните свештеници. Христос, големиот Првосвештеник, се застапува за нас пред Бога. Преку жртвата на Исус на крстот, сите бариери се уништени. Преку Светиот Дух, Бог повторно престојува со и во својот народ.

Библиски референци

Излез 26, 27:21, 30:6, 35:12, 36:35, 39:34, 40:3, 21-26; Левит 4:6, 17, 16:2, 12-15, 24:3; Броеви 4:5, 18:7; 2. Летописи 3:14; Матеј 27:51; Марко 15:38; Лука 23:45; Евреите 6:19, 9:3, 10:20.

Извори

Smith's Bible Dictionary , William Smith

Holman Illustrated Bible Dictionary , Trent C. Butler, општ уредник

Исто така види: Mictecacihuatl: Божица на смртта во религијата на Ацтеките

Меѓународна стандардна библиска енциклопедија , Џејмс Ор, генерален уредник.)

„Табернакул“. Местото на Табернакулот .

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. „Превезот на Табернакулот“. Научи религии, 6 декември 2021 година, learnreligions.com/the-veil-of-the-tabernacle-700116. Завада, Џек. (2021, 6 декември). Превез на Табернакулот. Преземено од //www.learnreligions.com/the-veil-of-the-tabernacle-700116 Zavada, Jack. „Превезот на Табернакулот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/the-veil-of-the-tabernacle-700116 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.