Дали е пелин во Библијата?

Дали е пелин во Библијата?
Judy Hall

Пелинот е неотровно растение кое најчесто расте на Блискиот Исток. Поради силниот горчлив вкус, пелинот во Библијата е аналогија на горчина, казна и тага. Иако самиот пелин не е отровен, неговиот крајно непријатен вкус предизвикува смрт и тага.

Исто така види: Натарај симболика на танцувачката Шива

Пелин во Библијата

 • Eerdmans Dictionary of the Bible го дефинира пелинот како „било кој од неколку видови на грмушки од родот Artemisia , познат по својот горчлив вкус.“
 • Библиските референци за пелин се метафори за горчина, смрт, неправда, тага и предупредувања за суд.
 • Како горчливо апче за голтање, пелин исто така се користи во Библијата за да ја симболизира Божјата казна за гревот.
 • Иако пелинот не е смртоносен, тој често се поврзува со хебрејски збор преведен како „жолчка“, отровно и подеднакво горчливо растение.
 • 9>

  Белиот пелин

  Растенијата од пелин припаѓаат на родот Artemisia , именувана по грчката божица Артемида. Додека постојат неколку сорти на пелин на Блискиот Исток, белиот пелин ( Artemisia herba-alba) е најверојатниот вид споменат во Библијата.

  Оваа мала, силно разгранета грмушка има сиво-бели, волнени лисја и обилно расте во Израел и околните области, дури и во суви и неплодни предели. Artemisia judaica и Artemisia absinthium се две други потенцијални сорти на пелин наведенидо во Библијата.

  Козите и камилите се хранат со билката пелин, која е добро позната по својот интензивно горчлив вкус. Номадските бедуини прават робустен ароматичен чај од исушените лисја на билката пелин.

  Заедничкото име „пелин“ најверојатно потекнува од блискоисточниот народен лек што се користи за лекување цревни црви. Овој хербален лек како состојка содржи пелин. Според WebMD, медицинските придобивки од пелинот вклучуваат, но не се ограничени на, третман на „разни проблеми со варењето како што се губење на апетит, вознемирен стомак, болест на жолчното кесе и цревни грчеви… за лекување на треска, заболување на црниот дроб, депресија, мускулна болка, губење на меморијата... за зголемување на сексуалната желба... за стимулирање на потење... за Кронова болест и нарушување на бубрезите наречено IgA нефропатија.

  Исто така види: Ноќта на вештерките во исламот: Дали муслиманите треба да слават?

  Еден вид пелин, absinthium , доаѓа од грчкиот збор apsinthion, што значи „не се пие“. Во Франција, високо моќниот алкохолен абсинт се дестилира од пелин. Вермут, вински пијалок, е зачинет со екстракти од пелин.

  Пелинот во Стариот завет

  Пелинот се појавува осум пати во Стариот завет и секогаш се користи фигуративно.

  Во Второзаконие 29:18, горчливиот плод на идолопоклонството или одвраќањето од Господа се нарекува пелин:

  Пазете се да не има меѓу вас маж или жена или клан или племе чиешто срце се оддалечува денесод Господа, нашиот Бог, да отиде и да им служи на боговите на тие народи. Пазете се да не има меѓу вас корен кој носи отровен и горчлив плод [пелин во NKJV] (ESV).

  Малиот пророк Амос го претстави пелинот како изопачена правда и праведност:

  О вие што ја претворате правдата во пелин и ја фрлате правдата на земјата! (Амос 5:7, ESV) Но, вие ја претворивте правдата во отров, а плодот на праведноста во пелин - (Амос 6:12, ESV)

  Во Еремија, Бог го „храни“ својот народ и пророците со пелин како суд и казна за гревот:

  Затоа вака вели Господ Саваот, Богот на Израел: „Еве, ќе го нахранам овој народ со пелин и ќе му дадам жолчка вода да пијат. (Еремија 9:15, NKJV) Затоа вака вели Господ Саваот за пророците: „Ете, ќе ги нахранам со пелин и ќе ги напијам жолчка вода; Зашто, од ерусалимските пророци се појави нечистотија по целата земја“. (Еремија 23:15, NKJV)

  Писателот на Плачниците ја поистоветува својата вознемиреност поради уништувањето на Ерусалим со да биде наведен да пие пелин:

  Ме наполни со горчина, ме натера да пијам пелин. (Плачкување 3:15, NKJV). Сети се на мојата неволја и скитање, пелинот и жолчката. (Плачкување 3:19, NKJV).

  Во Пословици, неморалната жена (онаа која измамнички намамува во недозволени сексуални односи) е опишана како огорченапелин:

  од усните на неморалната жена капе мед, а устата ѝ е помазна од масло, но на крајот е горчлива како пелин, остра како меч со две острици. (Пословици 5:3–4, NKJV)

  Пелин во Книгата на Откровението

  Единственото место што пелинот се појавува во Новиот Завет е во книгата Откровение. Пасусот го опишува ударот на еден од судовите на трубите:

  Тогаш третиот ангел заѕвони: И голема ѕвезда падна од небото, горејќи како факел, и падна на третина од реките и на изворите на вода. Името на ѕвездата е Пелин. Третина од водите станаа пелин, а многу луѓе умреа од водата, бидејќи беше горчлива. (Откровение 8:10–11, NKJV)

  Ѕвезда со меурчиња наречена Пелин паѓа од небото и носи уништување и суд. Ѕвездата ја претвора една третина од водите на земјата горчлива и отровна, убивајќи многу луѓе.

  Библискиот коментатор Метју Хенри шпекулира за тоа што или кого може да претставува оваа „голема ѕвезда“:

  „Некои го сметаат ова за политичка ѕвезда, некој еминентен гувернер и го применуваат на Августул, кој бил принуден да му ја отстапи империјата на Одоакар, во 480 година. Други сметаат дека е црковна ѕвезда, некоја угледна личност во црквата, во споредба со запалена светилка, и му ја поправаат на Пелагиј, кој се покажа отприлика како ѕвезда што паѓа, и многу ги расипа Христовите цркви“.

  Додека многусе обидоа симболично да го протолкуваат овој трет суд за труба, можеби најдоброто објаснување што треба да се земе предвид е дека станува збор за вистинска комета, метеор или ѕвезда што паѓа. Сликата на ѕвезда која паѓа од небото за да ги загади земните води открива дека овој настан, без оглед на неговата вистинска природа, претставува некаква форма на божествена казна која доаѓа од Бога.

  Во Стариот завет, неволјата и судот од Бога често се претскажуваат со симболот на затемнета или ѕвезда што паѓа:

  Кога ќе те издувнам, ќе ги покријам небесата и ќе ги помрачам нивните ѕвезди; Сонцето ќе го покријам со облак, а месечината нема да ја даде својата светлина. (Езекиел 32:7, NIV). (Јоил 2:10, NIV)

  Во Матеј 24:29, претстојната неволја ги вклучува „ѕвездите што паѓаат од небото“. Ѕвезда што паѓа, означена со познатата лоша репутација на пелин, несомнено би претставувала катастрофа и уништување од катастрофални размери. Не е потребна многу фантазија за да се замисли страшното влијание врз животинскиот и растителниот свет, ако наеднаш исчезнат третина од светските води за пиење.

  Пелин во други традиции

  Освен што имаат многу народни лековити намени, листовите од пелин се сушат и се користат во народни и пагански магични ритуали. Претпоставените магични моќи поврзани со пелин се разбира дека доаѓаатод поврзаноста на тревата со божицата на месечината Артемида.

  Практичарите носат пелин за да ги зајакнат своите психички способности. Во комбинација со кантарион и согорен како темјан, се верува дека пелинот помага да се повикаат духови и во „ритуалите на прекрстување“ да се скршат шегови или клетви. Се вели дека најмоќната магична енергија на пелин е во магии на прочистување и заштита.

  Извори

  • Пелин. Eerdmans Dictionary of the Bible (стр. 1389).
  • Пелин. Меѓународната стандардна библиска енциклопедија, ревидирана (том 4, стр. 1117).
  • Пелин. The Anchor Yale Bible Dictionary (том 6, стр. 973).
  • Spence-Jones, H. D. M. (Ed.). (1909). Откровение (стр. 234).
  • Илустриран библиски речник и ризница за библиска историја, биографија, географија, доктрина и литература.
  • Откровение. The Bible Knowledge Commentary: An Exposition of the Scriptures (том 2, стр. 952).
  • Коментар на Метју Хенри за целата Библија. (стр. 2474).
  Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Дали е пелин во Библијата? Научи религии, 26 јули 2021 година, learnreligions.com/wormwood-in-the-bible-5191119. Ферчајлд, Мери. (2021, 26 јули). Дали е пелин во Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/wormwood-in-the-bible-5191119 Fairchild, Mary. „Дали е пелин во Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/wormwood-in-the-bible-5191119 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајтецитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.