Што значи обично време во Католичката црква

Што значи обично време во Католичката црква
Judy Hall

Бидејќи терминот обичен на англиски најчесто значи нешто што не е посебно или карактеристично, многу луѓе мислат дека „Обично време“ се однесува на делови од календарот на Католичката црква кои се неважни. И покрај тоа што сезоната на обичното време го сочинува најголемиот дел од литургиската година во Католичката црква, фактот дека обичното време се однесува на оние периоди кои се надвор од главните литургиски сезони го зајакнува овој впечаток. Сепак, обичното време е далеку од неважно или неинтересно.

Зошто обичното време се нарекува обично?

Обичното време се нарекува „обично“ не затоа што е вообичаено, туку едноставно затоа што неделите од обичното време се нумерирани. Латинскиот збор ordinalis , кој се однесува на броеви во серија, произлегува од латинскиот збор ordo , од кој го добиваме англискиот збор order . Така, нумерираните недели од обичното време, всушност, го претставуваат уредениот живот на Црквата - периодот во кој не ги живееме нашите животи ниту во гозба (како во сезоните на Божиќ и Велигден) ниту во посериозно покајание (како во Доаѓањето и Великиот пост), но во будност и очекување на Второто Христово доаѓање.

Затоа е соодветно Евангелието за Втората недела од обичното време (која всушност е првата недела што се празнува во вообичаеното време) секогаш го содржи или признавањето од Јован Крстител за Христос како Јагнето Божјо илиПрвото Христово чудо-преобразување на водата во вино на свадбата во Кана.

Така, за католиците, обичното време е дел од годината во кој Христос, Божјото Јагне, оди меѓу нас и ги преобразува нашите животи. Нема ништо „обично“ во тоа!

Зошто зеленото е бојата на обичното време?

Исто така, нормалната литургиска боја за обичното време - за оние денови кога нема посебен празник - е зелена. Зелените одежди и жртвениците традиционално се поврзуваат со времето по Педесетница, периодот во кој Црквата основана од воскреснатиот Христос и оживеана од Светиот Дух почнала да расте и да го шири Евангелието на сите народи.

Кога е обично време?

Обичното време се однесува на сите оние делови од литургиската година на Католичката црква кои не се вклучени во главните сезони на Доаѓањето, Божиќ, Великиот пост и Велигден. Според тоа, обичното време опфаќа два различни периоди во календарот на црквата, бидејќи Божиќната сезона веднаш следи по Доаѓањето, а Велигденската сезона веднаш по Великиот пост.

Црковната година започнува со Доаѓањето, по што веднаш следи Божиќната сезона. Вообичаеното време започнува во понеделник по првата недела по 6 јануари, традиционалниот датум на празникот Богојавление и крајот на литургиската сезона на Божиќ. Овој прв период од обичното време трае до среда од пепел, когазапочнува литургиската сезона на Великиот пост. И Велигденскиот пост и сезоната на Велигден се надвор од обичното време, кое продолжува повторно во понеделник по неделата на Педесетница, крајот на сезоната на Велигден. Овој втор период од обичното време трае до Првата недела на доаѓањето кога повторно започнува литургиската година.

Зошто нема прва недела во обично време?

Во повеќето години, неделата по 6 јануари е празник на Крштевањето Господово. Меѓутоа, во земјите како што се Соединетите држави, каде што празнувањето на Богојавление се пренесува во недела, ако таа недела е 7 или 8 јануари, наместо тоа се слави Богојавление. Како празници на нашиот Господ, и Крштевањето Господово и Богојавление ја преместуваат неделата во вообичаеното време. Така, првата недела во периодот на обичното време е недела што паѓа по првата недела од обичното време, што ја прави Втора недела од обичното време.

Зошто нема обично време во традиционалниот календар?

Обичното време е карактеристика на сегашниот (пост-Ватикан II) литургиски календар. Во традиционалниот католички календар што се користел пред 1970 година и сè уште се користи за прославување на традиционалната латинска миса, како и во календарите на источните католички цркви, неделите од обичното време се нарекуваат недели по Водици и недели по Педесетница. .

Исто така види: Христијански и евангелски песни за Денот на таткото

Колку недели има во обично време?

Во било кое даденогодина, има или 33 или 34 недели во вообичаеното време. Бидејќи Велигден е подвижен празник, а со тоа и годишните времиња на постот и Велигден „пловат“ од година во година, бројот на неделите во секој период од обичното време варира од другиот период, како и од година во година.

Исто така види: Дознајте за Божиќната молитва Новена на Свети АндрејЦитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат ThoughtCo. „Што значи обично време во Католичката црква“. Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/ordinary-time-in-the-catholic-church-542442. ThoughtCo. (2021, 8 февруари). Што значи обично време во Католичката црква. Преземено од //www.learnreligions.com/ordinary-time-in-the-catholic-church-542442 ThoughtCo. „Што значи обично време во Католичката црква“. Научете религии. //www.learnreligions.com/ordinary-time-in-the-catholic-church-542442 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.