Дали има змејови во Библијата?

Дали има змејови во Библијата?
Judy Hall

Да, во Библијата има змејови, но првенствено како симболични метафори. Светото писмо користи слики од змеј за да ги опише морските чудовишта, змии, злобните космички сили, па дури и сатаната.

Во Библијата, змејот се појавува како прв непријател на Бога, кој се користи за прикажување на Божјата надмоќ над сите суштества и созданија. Змејот е уништен или подложен на Бога во Стариот завет, но повторно се појавува во книгата Откровение на крајот на времето кога конечно ќе биде отстранет, еднаш засекогаш.

Змејовите во Библијата

  • Змејовите се огромни митолошки суштества кои дишат оган, пронајдени во историјата на создавањето на повеќето антички и модерни култури, вклучувајќи ја и Библијата.
  • Зборот змеј најчесто се појавува во Стариот завет како референца за морските чудовишта.
  • Во Новиот завет, терминот змеј се наоѓа само во книгата на Откровението, каде што го отелотворува Божјиот противник, идентификуван како ѓавол или сатана.

Змејови што дишат оган во Библијата

Речиси секоја древна и модерна цивилизација верува во митско суштество кое личи на змеј. Џиновскиот рептилски ѕвер обично се прикажува како изменета змија, со екстремитети и стапала со канџи како канџи.

Иако карактеристиката на змејовите „да дишат оган“ е најверојатно целосно митска, библиската книга Јов го дава овој морничав опис на дракот:

„Кога кива, трепка светлина!Нејзините очи се како црвенилото на зората. Молња скока од устата; огнените пламени трепкаат. Од неговите ноздри тече чад како пареа од тенџере загреано над запалените насипи. Нејзиниот здив ќе запали јаглен, зашто пламенот ќе пука од устата. Огромната сила во вратот на Левијатан предизвикува ужас каде и да оди. Нејзиното месо е тврдо и цврсто и не може да се пробие. (Јов 41:18–23, NLT)

Различни термини преведени како змеј се појавуваат повеќе од 20 пати во Стариот завет и четири пати во Новиот завет (но само во книгата Откровение).

Старозаветните змејови

Наведени како Танин, Левијатан и Рахаб , старозаветниот змеј често се прикажува како огромно и жестоко море чудовиште. Во секој случај, змејот е сила на хаос и суштество спротивставено на Бога. Јахве или го убива змејот или го држи под контрола со својата супериорна моќ.

Танин

Хебрејскиот збор танин може да се користи за секое суштество слично на змија. Танин е големото змејско чудовиште на длабокото море, чија глава Бог ја скрши над водите:

Ти го подели морето со својата сила; ги скршивте главите на змејовите во водите. (Псалм 74:13, NRSV)

Левијатан

Исто така види: Петте елементи на оган, вода, воздух, земја, дух

Бог, исто така, уништува уште едно слично суштество по име Левијатан, мислејќи на жесток „морски змеј или морско чудовиште .“ Левијатан понекогаш се преведува како „крокодил“, ноова разбирање е донекаде потценување.

Според Holman Concise Bible Commentary , „Левијатан е неповредлив на човечкото оружје, неговите очи и нос светкаат со светлина, а оган излева од неговата уста. Тој е покриен со оклоп и е господар на сите суштества. Ова повеќе личи на страшен змеј отколку на крокодил“.

Библијата зборува за Левијатан како за натприродно суштество кое предизвикува ужас. Сепак, Бог во својата бесконечна моќ го скрши овој змеј:

Исто така види: Дефиниција на ангелите на Чајот Ха КодешТи ги здроби главите на Левијатан; му дадовте како храна за суштествата во пустината. (Псалм 74:14, NRSV) Во тој ден Господ со Својот суров, голем и силен меч ќе ја казни Левијатан змијата што бега, Левијатан змијата што се врти, и ќе го убие змејот што е во морето. (Исаија 27:1, NRSV)

Рахаб

Рахаб е друго хебрејско име што се користи за исконското „морско чудовиште“ кое Бог го победува. Сите библиски референци за змејот Рахаб се поетски. Некои се однесуваат на Божјиот пораз на чудовиштето што предизвикува хаос, додека други го претставуваат Египет како непријател кој изгледа жесток и моќен, но се покажува како беспомошен (Види Псалм 87:4; Исаија 30:7; Езекиел 32:2):

Ти ја здроби Раав како труп; ги распрсна своите непријатели со својата моќна рака. (Псалм 89:10, NRSV) Разбудете се, разбудете се, облечете се,

О рака Господова!

Разбудете се, како во старите денови, генерациите одамна!

Дали бешене ти, кој ја распарчи Раав, кој го прободе змејот? (Исаија 51:9, NRSV) Со својата сила тој го смири морето; со својот разум ја удри Раав.

Со неговиот ветер небесата станаа убави; раката му ја прободе змијата што бега. (Јов 26:12–13, NRSV) Зборувај и кажи: вака вели Господ Бог: Јас сум против тебе, фараоне, египетскиот цар, големиот змеј што се развлекува среде неговите канали, велејќи: „Мојот Нил е мој. ; Јас го направив тоа за себе.” (Езекиел 29:3, NRSV)

Дополнителни библиски карактеристики на змејовите вклучуваат тоа што се отровни (Второзаконие 32:33), поседување на осамени склоности (Јов 30:29) и испуштање звук како плач (Михеј 1:8).

Змејот во Откровението

Новиот завет ги спојува сликите на змијата и змејот во големиот црвен змеј од Откровение 12. Оваа метафора на змејот ќе му биде позната на речиси секој читател на Библијата на која било ера и би им помогнала да го визуелизираат сатаната:

Овој голем змеј — древната змија наречена ѓавол, или Сатана, кој го мами целиот свет — беше фрлен на земјата со сите негови ангели. (Откровение 12:9, NLT)

Во овој стих, змејот (од грчкиот термин дракон ) е експлицитно идентификуван како ѓавол, или сатана. Тој е измамник на целиот свет. Змејот се обидува да го проголта Христовото дете, но не успева (Откровение 12:4–18). Сепак, змејот е застрашувачки и влијателен:

И видов тризлите духови кои личеле на жаби скокаат од устата на змејот, ѕверот и лажниот пророк. Тие се демонски духови кои прават чуда и излегуваат кај сите владетели на светот за да ги соберат во битка против Господа на тој голем суден ден на Семоќниот Бог. (Откровение 16:13–14, NLT)

Моќта на змејот да ги искушува луѓето е толку голема што тој и Ѕверот добиваат обожавање од многу луѓе (Откровение 13:2–4).

Во последните времиња, ангелот Господов ќе го врзе змејот 1.000 години:

Го фати змејот - старата змија, која е ѓаволот, сатаната - и го врза во окови илјада години . Ангелот го фрлил во јамата без дно, која потоа ја затворил и ја заклучил за сатаната да не може повеќе да ги мами народите додека не завршат илјада години. Потоа тој мора да биде ослободен за кратко време. (Откровение 20:2–3, NLT)

Конечно, змејот е победен засекогаш:

Кога ќе завршат илјада години, сатаната ќе биде пуштен од својот затвор. Тој ќе излезе да ги измами народите — наречени Гог и Магог — на секој агол на земјата. Тој ќе ги собере за битка - силна војска, безбројна како песок покрај морскиот брег... Но оган од небото слезе врз војските што ги напаѓаа и ги проголта. Тогаш ѓаволот, кој ги измамил, бил фрлен во огненото езеро од запален сулфур, придружувајќи им се на ѕверот и лажниот пророк. Таму ќебидете мачени дење и ноќе во вечни векови. (Откровение 20:7–10, NLT)

Раширени митови за змејови

Тешко е да се отфрли фактот дека змејовите се појавуваат во историските извештаи на речиси секое општество на земјата, од племенските народи до модерните цивилизации. И иако Библијата не го потврдува вистинското постоење на змејови, таа ја применува оваа митолошка слика за да ги опише нејзините најмистериозни и најзаканувачки суштества.

Библијата споменува обележје во времето на Неемија наречено „Змеј Извор“, „Змејска фонтана“ или „Бунар на змеј“. Според античката легенда, духот на змејот го населувал овој извор на вода:

Излегов ноќе покрај Портата на долината покрај Змејовиот извор и до вратата на изметот, и ги прегледав ѕидовите на Ерусалим што беа срушени и неговите порти која била уништена од пожар. (Неемија 2:13, NRSV)

Змејовите често се карактеристични за апокалиптичната литература, како што се гледа во сонот на Мардохеј:

Потоа излегоа два големи змејови, и двајцата спремни за борба, и страшно рикаа. (Естира 11:6, NRSV)

Некои луѓе веруваат дека митовите за змејови и суштествата слични на змеј во античката литература на речиси сите култури произлегуваат од човечката интеракција со диносаурусите. Меѓу христијаните, креационистите на младата земја се држат до ова гледиште.

Добрата вест за змејовите

Со секое спомнување на змејови во Библијата, Бог на крајот докажувасамиот бескрајно помоќен. Господ е посилен - способен да ги победи дури и најжестоките и најстрашните суштества во целото создание.

Ова знаење ги уверува верниците додека се впуштаат во духовна војна, се соочуваат со огромни предизвици, огнени испити и навидум непремостливи таги во овој живот. За христијаните, библиските змејови илустрираат дека овие зборови на Исус Христос се вистинити:

„Овде на земјата ќе имате многу искушенија и таги. Но, имај срце, затоа што го победив светот“. (Јован 16:33, NLT)

Извори

  • Поетски и мудрости книги. Холман Концизен библиски коментар (стр. 211).
  • Змеј и море. The Lexham Bible Dictionary.
  • The New Schaff-Herzog Encyclopedia of Religious Knowledge (Vol. 4, стр. 1).
  • The Eerdmans Bible Dictionary (стр. 293).
  • <5 5>Змеј. Библиски речник Харпер Колинс (ревидиран и ажуриран) (Трето издание, стр. 203).
  • Библиски речник Харпер (1-во издание, стр. 226).
  • Еврејската енциклопедија: описен запис на историјата, религијата, литературата и обичаите на еврејскиот народ од најраните времиња до денес, 12 тома (том 4, стр. 647).
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд, Мери . „Дали има змејови во Библијата? Научи религии, мај. 27, 2021, Learnreligions.com/are-there-dragons-in-the-bible-5181660. Ферчајлд, Мери. (2021, 27 мај). Дали има змејови во Библијата? Преземено од//www.learnreligions.com/are-there-dragons-in-the-bible-5181660 Ферчајлд, Мери. „Дали има змејови во Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/are-there-dragons-in-the-bible-5181660 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.