Кога била составена Библијата?

Кога била составена Библијата?
Judy Hall

Одредувањето кога е напишана Библијата претставува предизвици бидејќи таа не е една книга. Тоа е збирка од 66 книги напишани од повеќе од 40 автори во текот на повеќе од 2.000 години.

Значи, постојат два начини да се одговори на прашањето: „Кога е напишана Библијата? Првиот е да се идентификуваат оригиналните датуми за секоја од 66-те библиски книги. Вториот, фокусот овде е да се опише како и кога сите 66 книги биле собрани во еден том.

Краткиот одговор

Можеме со одредена сигурност да кажеме дека првото раширено издание на Библијата го собрал свети Јероним околу 400 година од нашата ера. Овој ракопис ги вклучува сите 39 книги од Стариот завет и 27-те книги од Новиот завет на истиот јазик: латински. Ова издание на Библијата обично се нарекува Вулгата.

Џером не беше првиот што ги избра сите 66 книги што денес ги знаеме како Библијата. Тој беше првиот што преведе и состави сè во еден том.

На почетокот

Првиот чекор во составувањето на Библијата ги вклучува 39-те книги од Стариот Завет, исто така наречени Хебрејска Библија. Почнувајќи од Мојсеј, кој ги напишал првите пет книги од Библијата, овие книги биле пишувани низ вековите од пророци и водачи. Во времето на Исус и неговите ученици, хебрејската Библија веќе била воспоставена како 39 книги. Ова го мислел Исус кога се осврнал на „Светото писмо“.

Исто така види: Рафаел Архангел, заштитник на исцелувањето

Откако била основана раната црква, луѓето како Матеј почнале да пишуваат историски записи за животот и службата на Исус, кои станале познати како Евангелија. Црковните водачи како Павле и Петар сакале да дадат насоки за црквите што ги основале, па затоа напишале писма што биле распространети низ собранијата во различни региони. Ние ги нарекуваме овие посланија.

Исто така види: Како да го препознаам архангелот Задкиел?

Еден век по лансирањето на црквата, стотици писма и книги објаснија кој е Исус и што прави и како да живее како негов следбеник. Стана јасно дека некои од овие списи не се автентични. Членовите на црквата почнаа да прашуваат кои книги треба да се следат, а кои да се игнорираат. Писмото“. Овие собири го вклучија Соборот во Никеја во 325 г. и Првиот константинополски собор во 381 г. н.е., кои одлучија дека книгата треба да биде вклучена во Библијата ако е:

  • Напишана од еден од Исусовите ученици , некој што бил сведок на Исусовата служба, како што е Петар, или некој што интервјуирал сведоци, како што е Лука.
  • Напишано во првиот век н.е., што значи дека книгите напишани долго по настаните од животот на Исус а првите децении на црквата не беа вклучени.
  • Во согласност со другите делови од Библијатапознато е дека е валидно, што значи дека книгата не може да противречи на доверлив елемент од Светото писмо.

По неколку децении дебата, овие совети во голема мера решија кои книги треба да бидат вклучени во Библијата. Неколку години подоцна, сите беа објавени од Џером во еден том.

До крајот на првиот век од нашата ера, поголемиот дел од црквата се согласила кои книги треба да се сметаат за Свето писмо. Најраните членови на црквата земале водство од списите на Петар, Павле, Матеј, Јован и други. Подоцнежните совети и дебати беа во голема мера корисни за отстранување на инфериорните книги кои го бараа истиот авторитет.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат О'Нил, Сем. „Кога е собрана Библијата? Научи религии, 31 август 2021 година, learnreligions.com/when-was-the-bible-assembled-363293. О'Нил, Сем. (2021, 31 август). Кога била составена Библијата? Преземено од //www.learnreligions.com/when-was-the-bible-assembled-363293 О'Нил, Сем. „Кога е собрана Библијата? Научете религии. //www.learnreligions.com/when-was-the-bible-assembled-363293 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.