Што е Пуја: Традиционален чекор на ведскиот ритуал

Што е Пуја: Традиционален чекор на ведскиот ритуал
Judy Hall

Пуја е обожување. Санскритскиот термин puja се користи во хиндуизмот за да се однесува на обожување на божество преку почитување ритуали, вклучително и дневни молитвени понуди после капење или различни како следново:

 • Sandhyopasana: Медитацијата за Бога како светлина на знаењето и мудроста во зори и самрак
 • Aarti: Ритуал на обожавање во кој светлина или светилки им се принесуваат на божествата среде побожни песни и молитвени пеења.
 • Хома: Принесување дарови на божеството во уредно посветен оган
 • Јагарана: бдеење ноќе среде многу посветено пеење како дел од духовната дисциплина.
 • Upavasa: Церемонијален пост.

Сите овие ритуали за пуџа се средство за постигнување чистота на умот и фокусирање на божественото, за што Хиндусите веруваат, може да биде соодветно отскочна штица за познавањето на Врховното Суштество или Брахман.

Исто така види: 5 традиционални симболи на Усуи Реики и нивните значења

Зошто ви треба слика или идол за пуџа

За пуџата, важно е бхактикот да постави идол или икона или слика или дури и симболичен свет предмет, како што е шивалингам, салаграма или јантра пред нив за да им помогнат да размислуваат и да го почитуваат богот преку сликата. За повеќето, тешко е да се концентрираат и умот постојано се колеба, така што сликата може да се смета како актуелизирана форма на идеалот и тоа го олеснува фокусирањето. Според концептот на „Архаватара“, ако се изврши пуџасо најголема посветеност, за време на пуџа богот се спушта и сликата е таа што го сместува Семоќниот.

Исто така види: Молитва до Богородица од планината Кармил за посебна потреба

Чекорите на Пуја во ведската традиција

 1. Дипајвалана: Палење на светилката и молење на неа како симбол на божеството и барање постојано да гори додека пуџата не заврши.
 2. Гурувандана: Поклонување кон сопствениот гуру или духовен учител.
 3. Ганеша Вандана: Молитва до Господ Ганеша или Ганапати за отстранување на пречките за пуџа.
 4. Гантанада: Ѕвонење на ѕвончето со соодветни мантри за да се избркаат злите сили и да се пречекаат боговите. Ѕвонењето на ѕвончето е неопходно и за време на свеченото капење на божеството и принесувањето темјан итн.
 5. Ведско рецитирање: Рецитирање две ведски мантри од Риг Веда 10.63.3 и 4.50.6 за да се стабилизира умот .
 6. Мантападјана : Медитација на минијатурната структура на светилиштето, генерално направена од дрво.
 7. Асанамантра: Мантра за прочистување и стабилност на седиштето на божеството.
 8. Пранајама & засилувач; Санкалпа: Вежба за кратко дишење за прочистување на здивот, смирување и фокусирање на вашиот ум.
 9. Прочистување на водата Пуја: Церемонијално прочистување на водата во каласа или сад за вода, за да биде погоден за употреба во пуџа.
 10. Прочистување на предметите пуџа: Наполнете ја санха , конхата, со таа вода и поканете ја претседавачки божества како што се Сурија, Варуна и Чандра, допрестојувај во неа во суптилна форма и потоа попрскај ја таа вода над сите предмети од пуџа за да ги освети.
 11. Осветување на телото: Нјаса со Пурусасукта (Ригведа 10.7.90) да се повика на присуството на божеството во сликата или идолот и да се понудат упахарите .
 12. Нудејќи ги упахарите: Таму се голем број предмети што треба да се понудат и задачи што треба да се извршат пред Господа како излив на љубов и посветеност кон Бога. Тие вклучуваат седиште за божеството, вода, цвет, мед, ткаенина, темјан, овошје, бетел лист, камфор итн.

Забелешка: Горенаведениот метод е пропишан од Свами Харшананда од мисијата Рамакришна , Бангалор. Тој препорачува поедноставена верзија, која е спомената подолу.

Едноставни чекори на традиционалното хинду обожување:

Во Панчајатана Пуја , т.е. пуџа до петте божества - Шива, Деви, Вишну, Ганеша и Сурија, сопственото семејно божество треба да се чува во центарот, а другите четири околу него во пропишаниот редослед.

 1. Капење: Полевањето вода за капење на идолот треба да се направи со госрнга или со рогот на кравата, за Шива лингам; и со санка или конха, за вишну или салаграма шила.
 2. Облека & засилувач; Декорација на цвеќе: Додека се нуди ткаенина во пуџа, се нудат различни видови ткаенина на различни божества како што е наведено во библиските наредби. Во дневната пуџа,наместо ткаенина може да се понуди цвеќе.
 3. Тимјан & засилувач; Светилка: Дупа или темјан се нуди на нозете и длабочина или светлина се држи пред лицето на божеството. За време на арати , дипата се мавта во мали лакови пред лицето на божеството, а потоа пред целата слика. три пати, полека во насока на стрелките на часовникот, со рацете во поза намаскара .
 4. Прострација: Тогаш е шастангапранама или прострација. Приврзаникот лежи право со лицето свртено кон подот и рацете испружени во намаскара над неговата глава во правец на божеството.
 5. Распределба на Прасада: Последен чекор е Tirtha и Prasada, причестување на посветената вода и храна од понудата на puja од страна на сите кои биле дел од puja или биле сведоци на тоа.

Хиндуските списи ги сметаат овие ритуали како градинка на верата. Кога се разбираат правилно и се изведуваат прецизно, тие доведуваат до внатрешна чистота и концентрација. Кога оваа концентрација ќе се продлабочи, овие надворешни ритуали паѓаат сами по себе и приврзаникот може да изврши внатрешно обожавање или manasapuja . Дотогаш, овие ритуали му помагаат на приврзаникот на неговиот пат на обожавање.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Што е Пуја? Научи религии, 9 септември 2021 година, learnreligions.com/what-is-puja-1770067.Дас, Субхамој. (2021, 9 септември). Што е Пуја? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-puja-1770067 Das, Subhamoy. „Што е Пуја? Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-puja-1770067 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.