Ортопраксијата наспроти Православието во религијата

Ортопраксијата наспроти Православието во религијата
Judy Hall

Религиите генерално се дефинираат со една од двете работи: верување или практика. Тоа се концептите на православие (верување во доктрина) и ортопраксија (акцент на пракса или акција). Овој контраст често се нарекува „правилно верување“ наспроти „правилна практика“.

Иако е можно и крајно вообичаено да се најдат и ортопраксијата и православието во една религија, некои повеќе се концентрираат на едната или на другата. За да ги разбереме разликите, ајде да испитаме неколку примери од двете за да видиме каде лежат.

Православието на христијанството

Христијанството е високо православно, особено меѓу протестантите. За протестантите, спасението се заснова на верата, а не на делата. Духовноста е главно лично прашање, без потреба од пропишан ритуал. На протестантите во голема мера не им е грижа како другите христијани ја практикуваат својата вера сè додека прифаќаат одредени централни верувања.

Католицизмот има неколку повеќе ортопраксични аспекти од протестантизмот. Тие нагласуваат дека дејствијата како што се исповедта и покајанието, како и ритуалите како што е крштевањето, се важни за спасението.

Сепак, католичките аргументи против „неверниците“ првенствено се однесуваат на верувањето, а не на практиката. Ова е особено точно во модерните времиња кога протестантите и католиците повеќе не се нарекуваат едни со други еретици.

Ортопраксични религии

Не сите религии нагласуваат „правилно верување“ или не го мерат членот спореднивните верувања. Наместо тоа, тие се фокусираат првенствено на ортопраксијата, идејата за „правилна пракса“ наместо правилно верување.

Јудаизам. Додека христијанството е силно православно, неговиот претходник, јудаизмот, е силно ортопраксичен. Религиозните Евреи очигледно имаат некои заеднички верувања, но нивната примарна грижа е правилното однесување: јадење кошер, избегнување на разни табуа за чистота, почитување на саботата и така натаму.

Евреинот веројатно нема да биде критикуван за погрешно верување, но може да биде обвинет дека се однесува лошо.

Исто така види: The Woman at the Well - Водич за проучување на библиска приказна

Сантерија. Сантерија е друга ортопраксична религија. Свештениците на религиите се познати како сантерос (или сантера за жени). Оние кои едноставно веруваат во Сантерија, сепак, немаат никакво име.

Секој од која било вера може да му пријде на сантеро за помош. Нивниот религиозен поглед е неважен за сантеро, кој најверојатно ќе ги приспособи своите објаснувања во религиозни термини што неговиот клиент може да ги разбере.

За да се биде сантеро, треба да се помине низ одредени ритуали. Тоа е она што го дефинира сантеро. Очигледно, сантеросите исто така ќе имаат некои заеднички верувања, но она што ги прави сантеро е ритуалот, а не верувањето.

Исто така види: Поставување на пагански жртвеник

Недостигот на православие е очигледен и во нивните патаки, или приказни за оришаите. Ова се широка, а понекогаш и контрадикторна збирка на приказни за нивните богови. Моќта на овие приказни е во лекциите што ги учат, нево секоја буквална вистина. Човек не треба да верува во нив за да бидат духовно значајни

Скиентологија. Скиентолозите често ја опишуваат скиентологијата како „нешто што го правите, а не нешто во што верувате“. Очигледно, нема да поминете низ дејствија за кои мислевте дека се бесмислени, но фокусот на скиентологијата се дејствијата, а не верувањата.

Самото мислење дека скиентологијата е точна не постигнува ништо. Сепак, поминувањето низ различните процедури на скиентологијата, како што се ревизијата и тивкото раѓање, се очекува да даде различни позитивни резултати.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Ортопраксијата наспроти православието“. Научете религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/orthopraxy-vs-orthodoxy-95857. Бејер, Кетрин. (2020, 27 август). Ортопраксијата наспроти Православието. Преземено од //www.learnreligions.com/orthopraxy-vs-orthodoxy-95857 Beyer, Catherine. „Ортопраксијата наспроти православието“. Научете религии. //www.learnreligions.com/orthopraxy-vs-orthodoxy-95857 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.