Што е пепел среда?

Што е пепел среда?
Judy Hall

Содржина

Во западното христијанство, средата пепел го означува првиот ден или почетокот на сезоната на Великиот пост. Официјално именуван како „Ден на пепел“, Пепелната среда секогаш паѓа 40 дена пред Велигден (неделите не се вклучени во пребројувањето). Великиот пост е време кога христијаните се подготвуваат за Велигден со набљудување период на пост, покајание, умереност, откажување од грешни навики и духовна дисциплина.

Не сите христијански цркви ги почитуваат средата пепел и постот. Овие комеморации најчесто ги одржуваат лутеранската, методистичката, презвитеријанската и англиканската деноминација, а исто така и римокатолиците.

Исто така види: Дали астрологијата е псевдонаука?

Источните православни цркви го празнуваат Великиот пост или Великиот пост, во текот на 6 недели или 40 дена пред Цветници, а постот продолжува во текот на Светата недела на православниот Велигден. Постот за источните православни цркви започнува во понеделник (наречен чист понеделник) и пепел среда не се празнува.

Библијата не ја спомнува пепелната среда или обичајот на Великиот пост, меѓутоа, практиката на покајание и тагување во пепел се наоѓа во 2. Самоилова 13:19; Естира 4:1; Јов 2:8; Даниел 9:3; и Матеј 11:21.

Што означува пепелта?

За време на мисата или богослужбата во среда од пепел, министерот дели пепел со лесно триење на обликот на крст со пепел на челата на верниците. Традицијата на трагање крст на челото има за цел да ги идентификува верниците со Исус Христос.

Пепелта е асимбол на смртта во Библијата. Бог ги создаде луѓето од прав:

Тогаш Господ Бог го создаде човекот од земниот прав. Тој го вдахнал здивот на животот во ноздрите на човекот и човекот станал жив човек. (Битие 2:7, Човечките суштества се враќаат во прашина и пепел кога ќе умрат:

Исто така види: Запознајте го Архангел Метатрон, Ангел на животот„Со потта на веѓата ќе имате храна да јадете додека не се вратите во земјата од која сте создадени. прав, и во прав ќе се вратиш.“ (Битие 3:19, NLT)

Зборувајќи за неговата човечка смртност во Битие 18:27, Авраам му рекол на Бога: „Јас не сум ништо друго освен прав и пепел.“ опишал пророкот Еремија смртта како „долина на мртви коски и пепел“ во Еремија 31:40. Значи, пепелта што се користи во среда од пепел ја симболизира смртта. Даниел 9:3, пророкот Даниел се облече во вреќиште и се посипуваше со пепел додека го молеше Бога во молитва и пост. Во Јов 42:6, Јов му рече на Господа: „Го земам назад сè што кажав и седам во прав и пепел за да го покажам моето покајание."

Кога Исус виде дека градовите полни со луѓе го отфрлаат спасението дури и откако тој извршил толку многу од неговите чуда таму, тој ги осуди дека не се покајале:

„Што ве чека тага, Коразин и Витсаида! Зашто, ако чудата што ги направив во тебе беа направени во злите Тир и Сидон, нивниот народ ќе се покаеше занивните гревови одамна, се облекувале во бура и фрлајќи пепел на нивните глави за да го покажат своето каење.“ (Матеј 11:21, NLT)

Така, пепелта во средата пепел на почетокот на сезоната на постот го претставува нашето покајание од гревот и жртвената смрт на Исус Христос за да нè ослободи од гревот и смртта.

Како се прави пепелта? пепелта се согорува, се дроби во ситен прав, а потоа се чува во чинии. 3>

Обожавателите се приближуваат кон олтарот во процесија слична на онаа на причест за да ја примат пепелта.Свештеникот го натопува палецот во пепелта, го прави знакот на крстот на челото на личноста и вели варијација од овие зборови:

  • „Запомни дека си прав, и во прав ќе се вратиш“, што е традиционално повикување од Битие 3:19;
  • Или, „Отстрани се од гревот и верувај во Евангелието“, од Марко 1:15.

Дали христијаните треба да ја празнуваат средата пепел?

Бидејќи Библијата не го спомнува празнувањето на среда пепел, верниците се слободни да одлучат дали ќе учествуваат или не. Самоиспитувањето, умереноста, откажувањето од грешните навики и покајанието од гревот се добри практики заверниците. Така, христијаните треба да ги прават овие работи секојдневно, а не само за време на Великиот пост.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Што е пепел среда? Учи религии, 28 август 2020 година, learnreligions.com/what-is-ash-wednesday-700771. Ферчајлд, Мери. (2020, 28 август). Што е пепел среда? Преземено од //www.learnreligions.com/what-is-ash-wednesday-700771 Fairchild, Mary. „Што е пепел среда? Научете религии. //www.learnreligions.com/what-is-ash-wednesday-700771 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.