Историја на Римокатоличката црква

Историја на Римокатоличката црква
Judy Hall

Римокатоличката црква со седиште во Ватикан и предводена од Папата е најголемата од сите гранки на христијанството, со околу 1,3 милијарди следбеници ширум светот. Отприлика секој втор христијанин е римокатолици и еден од секои седум луѓе ширум светот. Во Соединетите Држави, околу 22 отсто од населението го идентификува католицизмот како своја избрана религија.

Потекло на Римокатоличката црква

Самиот римокатолицизам тврди дека Римокатоличката црква била основана од Христос кога тој му дал насоки на апостол Петар како поглавар на црквата. Ова верување се заснова на Матеј 16:18, кога Исус Христос му рекол на Петар:

„И ти велам дека ти си Петар, и на оваа карпа ќе ја изградам мојата црква, а портите на адот нема да ја победат. " (NIV).

Според The Moody Handbook of Theology , официјалниот почеток на Римокатоличката црква се случил во 590 н.е., со папата Григориј I. со тоа и моќта на црквата, во она што подоцна ќе биде познато како „Папските држави“.

Ранохристијанска црква

По вознесувањето на Исус Христос, кога апостолите почнаа да го шират евангелието и да прават ученици, тие ја обезбедија почетната структура за раната христијанска црква. Тешко е, ако не и невозможно, да се одвојат почетните фази на РимокатоличкатаЦрква од онаа на ранохристијанската црква.

Симон Петар, еден од 12-те ученици на Исус, стана влијателен водач во еврејското христијанско движење. Подоцна Џејмс, најверојатно братот на Исус, го презеде раководството. Овие Христови следбеници се сметаа себеси за реформско движење во јудаизмот, но сепак продолжија да следат многу од еврејските закони.

Во тоа време Саул, првично еден од најсилните прогонувачи на раните еврејски христијани, имал заслепувачка визија за Исус Христос на патот кон Дамаск и станал христијанин. Усвојувајќи го името Павле, тој станал најголемиот евангелист на ранохристијанската црква. Службата на Павле, исто така наречена Павловско христијанство, била насочена главно кон не-Евреите. На суптилни начини, раната црква веќе стануваше поделена.

Друг систем на верување во тоа време беше гностичкото христијанство, кое поучуваше дека Исус е духовно суштество, испратено од Бог да им пренесе знаење на луѓето за да можат да избегаат од неволјите на животот на земјата.

Исто така види: Кои се седумте смртни гревови?

Покрај гностичкото, еврејското и полинското христијанство, почнаа да се учат и многу други верзии на христијанството. По падот на Ерусалим во 70 н.е., еврејското христијанско движење било расеано. Павле и гностичкото христијанство останаа како доминантни групи.

Римската империја законски го признала Павлиското христијанство како валидна религија во 313 н.е. Подоцна во тој век, во 380 г.Римокатолицизмот стана официјална религија на Римската империја. Во текот на следните 1000 години, католиците беа единствените луѓе признати како христијани.

Во 1054 н.е., настана формална поделба помеѓу Римокатоличката и Источната православна црква. Оваа поделба останува во сила и денес.

Следната голема поделба се случила во 16 век со протестантската реформација.

Оние кои останаа верни на римокатолицизмот веруваа дека централното регулирање на доктрината од страна на црковните водачи е неопходно за да се спречи конфузија и поделеност во црквата и корупција на нејзините верувања.

Клучни датуми и настани во историјата на римокатолицизмот

в. 33 до 100 н.е.: Овој период е познат како апостолска ера, во текот на која раната црква била предводена од 12-те апостоли на Исус, кои започнале мисионерска работа за да ги преобратат Евреите во христијанство во различни региони на Медитеранот и Блискиот Исток.

в. 60 н.е. : Апостол Павле се враќа во Рим откако претрпе прогон поради обидот да ги преобрати Евреите во христијанство. Се вели дека работел со Петар. Репутацијата на Рим како центар на христијанската црква можеби започнала во овој период, иако практиките биле спроведени на скриен начин поради римското противење. Павле умира околу 68 н.е., веројатно погубен со обезглавување по наредба на императорот Нерон. Околу ова е распнат и апостол Петарвреме.

100 н.е. до 325 н.е. : познат како анти-никејски период (пред соборот во Никеја), овој период го означи се посилното одвојување на новородената христијанска црква од еврејската култура , и постепеното ширење на христијанството во западна Европа, медитеранскиот регион и блискиот исток.

200 н.е.: Под водство на Иринеј, бискуп од Лион, била воспоставена основната структура на католичката црква. Беше воспоставен систем на управување на регионалните ограноци под апсолутна управа од Рим. Основните станари на католицизмот беа формализирани, вклучувајќи го апсолутното правило на верата.

313 н.е.: Римскиот император Константин го легализирал христијанството и во 330 година ја преселил римската престолнина во Константинопол, оставајќи ја христијанската црква да биде централна власт во Рим.

325 н.е.: Првиот собор во Никеја собран од римскиот император Константин I. Советот се обиде да го структурира црковното раководство околу модел сличен на оној на римскиот систем, а исто така ги формализираше клучните написи на верата.

551 н.е.: На соборот во Халкедон, поглаварот на црквата во Константинопол бил прогласен за поглавар на источниот огранок на црквата, еднаков по овластување со папата. Ова всушност беше почеток на поделбата на црквата на источно православни и римокатолички ограноци.

Исто така види: Биографија на Фил Викам

590 н.е.: папа ГригоријЈас го иницирам неговото папство, за време на кое Католичката црква се ангажира во широки напори да ги преобрати паганските народи во католицизам. Ова започнува време на огромна политичка и воена моќ контролирана од католичките папи. Овој датум е означен од некои како почеток на Католичката црква каква што ја знаеме денес.

632 н.е.: Умре исламскиот пророк Мохамед. Во следните години, подемот на исламот и широките освојувања на голем дел од Европа доведоа до брутално прогонство на христијаните и отстранување на сите поглавари на католичките цркви, освен оние во Рим и Константинопол. Во овие години започнува период на големи конфликти и долготрајни конфликти меѓу христијанската и исламската вера.

1054 н.е.: Големиот раскол Исток-Запад го означува формалното одвојување на римокатоличката и источната православна гранка на Католичката црква.

1250-ти н.е.: Инквизицијата започнува во католичката црква - обид да се потиснат религиозните еретици и да се преобратат нехристијаните. Различни форми на насилната инквизиција ќе останат неколку стотици години (до почетокот на 1800-тите), на крајот таргетирајќи ги еврејските и муслиманските народи за конверзија, како и протерување на еретиците во Католичката црква.

1517 н.е.: Мартин Лутер ги објавува 95-те тези, формализирајќи ги аргументите против доктрините и практиките на Римокатоличката црква и ефективно означувајќи го почетокот на протестантствотоодвојување од Католичката црква.

1534 н.е.: Англискиот крал Хенри VIII се прогласува за врховен поглавар на англиската црква, отцепувајќи ја Англиканската црква од Римокатоличката црква.

1545-1563 н.е.: Започнува католичката контрареформација, период на оживување на католичкото влијание како одговор на протестантската реформација.

1870 н.е.: Првиот ватикански собор ја прогласува политиката на папска непогрешливост, која смета дека одлуките на Папата се без прекор - во суштина се смета за Божја реч.

1960-ти н.е. : Вториот ватикански собор на серија состаноци ја потврди црковната политика и иницираше неколку мерки насочени кон модернизирање на Католичката црква.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Концизна историја на Римокатоличката црква“. Научи религии, 3 септември 2021 година, learnreligions.com/roman-catholic-church-history-700528. Ферчајлд, Мери. (2021, 3 септември). Концизна историја на Римокатоличката црква. Преземено од //www.learnreligions.com/roman-catholic-church-history-700528 Fairchild, Mary. „Концизна историја на Римокатоличката црква“. Научете религии. //www.learnreligions.com/roman-catholic-church-history-700528 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.