Правилна егзистенција: Етика на заработка за живот

Правилна егзистенција: Етика на заработка за живот
Judy Hall

Повеќето од нас се одржуваат работејќи на работа и заработувајќи плата. Вашата работа можеби е нешто што сакате да го правите, или не. Можеби се гледате себеси дека му служите на човештвото, или не. Луѓето можеби ќе ви се восхитуваат поради вашата професија. Или, можеби гледате дека вашата професија е поетична од мафијашкиот човек, но не многу. Дали ова е важно за будистичката практика?

Исто така види: Кој е господарот Ксену? - Скиентолошкиот мит за создавање

Во својата прва проповед по неговото просветлување, Буда објасни дека патот до мирот, мудроста и нирваната е Благородниот осумкратен пат.

 1. Вистински поглед
 2. Вистинска намера
 3. правилен говор
 4. правилно дејство
 5. правилен живот
 6. правилен Напор
 7. Правилна свесност
 8. правилна концентрација

Петтото „превиткување“ на патеката е Правилно живеење. Што значи ова, точно, и како да знаете дали вашата егзистенција е „вистинска“?

Што е правилна егзистенција?

Заедно со правилниот говор и правилната акција, Правилната егзистенција е дел од делот „морално однесување“ на Патот. Овие три набори на Патот се поврзани со Петте заповеди. Тоа се:

 1. Не убива
 2. Не краде
 3. Не злоупотребува секс
 4. Не лаже
 5. Не злоупотребува опојни средства

Правилната егзистенција е, прво, начин да се заработи за живот без да се загрозат заповедите. Тоа е начин на заработка што не им штети на другите. Во Ваниџа Сута (ова е од Сутра-питака на Трипитака), Буда рекол: „Лик следбеник треба дане се вклучат во пет видови на бизнис. Кои пет? Бизнис во оружје, бизнис со човечки суштества, бизнис со месо, бизнис со опојни средства и бизнис со отров. 8>samyag ajiva ), мора да најдете начин да заработите за живот без да ги прекршите вашите идеали за љубов и сочувство. Начинот на кој се поддржувате може да биде израз на вашето најдлабоко јас, или може да биде извор на страдање за вас и за другите. „... Нашата професија може да го потхрани нашето разбирање и сочувство, или да ги еродира. Треба да бидеме будни за последиците, далечни и блиски, од начинот на кој заработуваме за живот“. ( Срцето на учењето на Буда [Parallax Press, 1998], стр. 104)

Последици, далеку и блиску

Нашата глобална економија ја комплицира претпазливоста на не прави штета на другите . На пример, може да работите во стоковна куќа која продава стока направена со експлоатирана работна сила. Или, можеби има стока што е направена на начин што и штети на животната средина. Дури и ако вашата конкретна работа не бара штетна или неетичка акција, можеби работите со некој што бара. Некои работи, се разбира, не можете да ги знаете, но дали сепак сте некако одговорни?

Во Седмиот свет на Чан Будизмот , Минг Жен Шакја сугерира дека е невозможно да се најде „чиста“ егзистенција. „Очигледно будист не можеда биде шанкер или келнерка за коктел, ... или дури да работи во дестилерија или пиварница. Но, дали тој е човекот кој ја гради коктел салонот или го чисти? Може ли тој да биде земјоделецот што ќе го продаде своето жито на производителот на пиво?“

Минг Жен Шакја тврди дека секоја работа што е чесна и легална може да биде „правилна егзистенција“. Меѓутоа, ако се потсетиме дека сите суштества се меѓусебно поврзани, сфаќаме дека обидот да се одвоиме од било што „нечисто“ е невозможно, а всушност не е поентата.

Ако продолжите да работите во стоковната куќа, можеби еден ден ќе бидете менаџер кој може да носи етички одлуки за Која стока се продава таму.

Искреноста е најдобрата политика

Од личноста на која било работа може да се побара да биде нечесна. Може да работите за издавач на едукативни книги, што се чини дека е Правилна егзистенција. Но, сопственикот на компанијата може да очекува од вас да го зголемите профитот со мамење на продавачите - пишувачи, хонорарни уметници - а понекогаш дури и клиентите.

Очигледно, ако од вас се бара да изневерувате или да се замајува вистината за некој производ за да се продаде, има проблем. Исто така, чесноста е вклучена во тоа да се биде совесен вработен кој е вреден за својата работа и не краде моливи од кабинетот за снабдување, дури и ако тоа го прават сите други .

Исто така види: 8 причини зошто е важна послушноста кон Бог

Правилен став

Повеќето работни места претставуваат бескрајни можности за пракса. Можеме да внимаваме на задачите што ги правиме. Ние можемебидете корисни и поддржувајќи ги соработниците, практикувајќи сочувство и правилен говор во нашата комуникација.

Понекогаш работните места можат да бидат вистинска оцена на пракса. Ега се судираат, копчињата се туркаат. Можеби ќе најдете дека работите за некој кој е едноставно гаден. Кога останувате и се обидувате да го искористите најдоброто од лошата ситуација? Кога одите? Понекогаш е тешко да се знае. Да, справувањето со тешка ситуација може да ве направи посилен. Но, во исто време, емотивно отровното работно место може да ви го отруе животот. Ако вашата работа повеќе ве исцрпува отколку што ве храни, размислете за промена.

Улога во општеството

Ние луѓето создадовме сложена цивилизација во која зависиме едни од други за да извршуваме многу трудови. Без оглед на работата што ја работиме обезбедува добра или услуги за другите, а за тоа сме платени да се издржуваме себеси и нашите семејства. Можеби работиш на струка драга на твоето срце. Но, може да ја гледате вашата работа само како нешто што го работите што ви обезбедува плата. Со други зборови, не „го следите вашето блаженство“.

Ако вашиот внатрешен глас ви вика да одите по друг пат во кариерата, секако, слушајте го тоа. Во спротивно, ценете ја вредноста на работата што ја имате сега.

Випасана учител С.Н. Гоенка рече: „Ако намерата е да игра корисна улога во општеството за да се издржува себеси и да им помага на другите, тогаш работата што ја работи е правилна егзистенција“. ( НаБуда и неговите учења , уредено од Самуел Берхолц и Шераб Чоџин Кон [Шамбала, 1993], стр. 101) И не мора сите да бидеме кардиохирурзи, знаете.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат О'Брајан, Барбара. „Правилна егзистенција: етика на заработка за живот“. Научи религии, 5 април 2023 година, Learnreligions.com/right-livelihood-the-ethics-of-earning-a-living-450071. О'Брајан, Барбара. (2023, 5 април). Правилна егзистенција: Етика на заработка. Преземено од //www.learnreligions.com/right-livelihood-the-ethics-of-earning-a-living-450071 О'Брајан, Барбара. „Правилна егзистенција: етика на заработка за живот“. Научете религии. //www.learnreligions.com/right-livelihood-the-ethics-of-earning-a-living-450071 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.