Да се ​​убие Буда? Што значи тоа?

Да се ​​убие Буда? Што значи тоа?
Judy Hall

„Ако го сретнете Буда, убијте го“. овој познат цитат му се припишува на Линџи Јиџуан (исто така напишан Лин-чи И-хсуан, д. 866), еден од најистакнатите мајстори на историјата на Зен.

„Убиј го Буда“ често се смета за коан , еден од оние делови од дијалог или кратки анегдоти уникатни за зен-будизмот. Со размислување за коан, ученикот ги исцрпува дискриминирачките мисли и настанува подлабок, поинтуитивен увид.

Како се убива Буда?

Овој конкретен коан се појави на Запад, поради некоја причина, и беше толкуван на многу различни начини. Една верзија од неа се појави во дискусијата за насилството во будизмот; некој веруваше дека Линџи е буквално (навестување: не беше).

Има многу други толкувања. Во есејот од 2006 година наречен „Убивање на Буда“, авторот и невронаучник Сем Харис напиша,

„Будистичкиот мајстор Лин Чи од деветтиот век се претпоставува дека рекол: „Ако го сретнете Буда на пат, убијте го“. Како и поголемиот дел од учењето за Зен, ова изгледа премногу симпатично на половина, но има важна поента: да се претвори Буда во религиозен фетиш значи да се пропушти суштината на она што тој го поучувал. првиот век, предлагам да ја сфатиме опомената на Лин Чи прилично сериозно. Како студенти на Буда, треба да се откажеме од будизмот“.

Дали тоа го мислеше мајсторот Линџи со „убивање на Буда? Зензаписите ни кажуваат дека Линџи бил жесток и бескомпромисен учител на Буда Дарма, познат по тоа што ги поучувал своите ученици со извици и удари. Тие не беа користени како казна, туку за да го шокираат ученикот да испушти меандрирање, последователна мисла и да го внесе во чистата јасност на сегашниот момент.

Линџи, исто така, еднаш рекол: „Буда“ значи чистота на умот чиј сјај го проникнува целото царство дарма“. Ако сте запознаени со Махајана будизмот, ќе препознаете дека Линџи зборува за природата на Буда, која е основната природа на сите суштества. Во Зен, генерално се разбира дека „Кога ќе го сретнете Буда, убијте го“ се однесува на „убивање“ на Буда што го сметате за одвоен од себе затоа што таков Буда е илузија.

Во Zen Mind, Beginner's Mind (Weatherhill, 1970), Shunryu Suzuki Roshi рече,

„Зен господарот ќе рече: „Убиј го Буда!“ Убиј го Буда ако Буда постои на друго место. Убиј го Буда, затоа што треба да продолжиш со сопствената Буда природа“.

Убиј го Буда ако Буда постои на друго место. Ако го сретнеш Буда, убиј го Буда. Со други зборови, ако наидете на „Буда“ одвоен од себе, вие сте во заблуда.

Исто така види: Резиме на библиската приказна за падот на човекот

Значи, иако Сем Харис не беше целосно погрешен кога рече дека треба да се „убие“ Буда што е „религиозен фетиш“, Линџи веројатно би го удрил во секој случај. Раскажува Линџида не објективизираме ништо -- ниту Буда, ниту себе. Да се ​​„сретне“ Буда значи да се заглави во дуализам.

Други современи погрешни толкувања

Фразата „убивање на Буда“ често се користи за да значи отфрлање на сите религиозни доктрини. Секако, Линџи ги поттикна своите студенти да го надминат концептуалното разбирање на учењето на Буда што го блокира интимното, интуитивно реализирање, така што разбирањето не е целосно погрешно.

Исто така види: Деветте сатански гревови

Како и да е, секое концептуално разбирање за „убивање на Буда“ ќе биде пократко од она што Линџи го кажуваше. Да се ​​конципира не-дуалноста или природата на Буда не е исто што и реализација. Како правило на Зен, ако можете да го сфатите интелектуално, сè уште не сте таму.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат О'Брајан, Барбара. „Убиј го Буда“. Научи религии, 25 август 2020 година, learnreligions.com/kill-the-buddha-449940. О'Брајан, Барбара. (2020, 25 август). Убиј го Буда. Преземено од //www.learnreligions.com/kill-the-buddha-449940 О'Брајан, Барбара. „Убиј го Буда“. Научете религии. //www.learnreligions.com/kill-the-buddha-449940 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.