Што е доаѓањето? Значење, потекло и како се слави

Што е доаѓањето? Значење, потекло и како се слави
Judy Hall

Прославувањето на Доаѓањето вклучува трошење време во духовна подготовка за претстојното раѓање на Исус Христос на Божиќ. Во западното христијанство, сезоната на Доаѓањето започнува во четвртата недела пред Божиќ, или неделата што е најблиску до 30 ноември и трае до Бадник или 24 декември.

Што е доаѓањето?

Доаѓањето е период на духовна подготовка во кој многу христијани се подготвуваат за доаѓањето, односно раѓањето на Господ, Исус Христос. Прославувањето на Доаѓањето обично вклучува сезона на молитва, пост и покајание, проследено со исчекување, надеж и радост.

Многу христијани го слават Доаѓањето не само благодарејќи му на Бога за првото Христово доаѓање на Земјата како бебе, туку и за неговото присуство меѓу нас денес преку Светиот Дух и во подготовка и исчекување на неговото конечно доаѓање на крајот на возраста.

Исто така види: Идеи за муслимански имиња за машки деца А-З

Доаѓање Значење

Зборот доаѓање доаѓа од латинскиот термин adventus што значи „пристигнување“ или „доаѓање“, особено доаѓањето на нешто што има големо значење. Сезоната на доаѓањето, значи, е и време на исполнето со радост, очекувано славење на доаѓањето на Исус Христос и подготвителен период на покајание, медитација и покајание.

Времето на доаѓањето

За деноминациите што ја слават сезоната, Доаѓањето го означува почетокот на црковната година.

Исто така види: Молитва за помош на христијаните во борбата против искушението на страста

Во западното христијанство, Адвентзапочнува во четвртата недела пред Божиќ, или во неделата која е најблиску до 30 ноември и трае до Бадник, или 24 декември. Кога Бадник паѓа во недела, тоа е последната или четврта недела на доаѓањето. Така, вистинската сезона на Адвент може да трае од 22 до 28 дена, но повеќето комерцијални адвентски календари започнуваат на 1 декември.

За источните православни цркви кои го користат јулијанскиот календар, Доаѓањето започнува порано, на 15 ноември, и трае 40 дена наместо четири недели (паралелно со 40-те дена од Великиот пост пред Велигден). Доаѓањето во православното христијанство е познато и како Рожденски пост.

Деноминации што слават

Доаѓањето првенствено се забележува во христијанските цркви кои следат црковен календар на литургиски сезони за да се утврдат празници, спомени, пости и свети денови. Овие деноминации вклучуваат католички, православни, англикански / епископски, лутерански, методистички и презвитеријански цркви.

Меѓутоа, во денешно време, се повеќе протестантски и евангелски христијани го препознаваат духовното значење на Адвент и почнаа да го оживуваат духот на сезоната преку сериозно размислување, радосно очекување и преку почитување на традиционалните адвентски обичаи.

Потекло на доаѓањето

Според Католичката енциклопедија, доаѓањето започнало некаде по 4 век како време на пост и подготовка за Водици,наместо во пресрет на Божиќ. Богојавление го слави Христовото појавување со сеќавање на посетата на мудреците и, според некои преданија, на Исусовото крштевање. Проповедите се фокусираа на чудото на Господовото инкарнација или станување маж. Во тоа време новите христијани биле крстени и примени во верата, и така раната црква воспоставила 40-дневен период на пост и покајание.

Подоцна, во 6 век, свети Григориј Велики прв го поврзал ова време на Доаѓањето со Христовото доаѓање. Првично не се очекуваше доаѓањето на Христовото дете, туку Второто Христово доаѓање.

До средниот век, четири недели станаа стандардна должина на сезоната на Доаѓањето, со пост и покајание за тоа време. Црквата исто така го прошири значењето на Доаѓањето за да го вклучи доаѓањето на Христос преку неговото раѓање во Витлеем, неговата иднина доаѓа на крајот на времето и неговото присуство меѓу нас преку ветениот Свети Дух.

Денешните адвентски услуги вклучуваат симболични обичаи поврзани со сите три Христови „доаѓања“.

Симболи и обичаи

Денес постојат многу различни варијации и толкувања на адвентните обичаи, во зависност од деноминацијата и видот на услугата што се почитува. Следниве симболи и обичаи даваат само преглед и не претставуваат исцрпен ресурс за ситехристијански традиции.

Некои христијани избираат да ги вклучат адвентските активности во нивните семејни празнични традиции, дури и кога нивната црква формално не признава сезона на Доаѓањето. Тие го прават тоа како начин да го задржат Христос во центарот на нивните Божиќни прослави. Семејното обожавање околу венецот на доаѓањето, дрвото Џеси или Христовото раѓање може да ја направи божиќната сезона уште позначајна. Некои семејства можеби ќе изберат да не поставуваат новогодишни украси до Бадник како начин да се фокусираат на идејата дека Божиќ сè уште не е тука.

Различните деноминации користат одредена симболика и во текот на сезоната. На пример, во Католичката црква, свештениците носат виолетови одежди во текот на сезоната (исто како што прават за време на постот, другата „подготвителна“ литургиска сезона), и престануваат да ја кажуваат „Глорија“ за време на мисата до Божиќ.

Доаѓачки венец

Палењето на адвентскиот венец е обичај што започна со лутераните и католиците во Германија во 16 век. Вообичаено, Advent венец е круг од гранки или венец со четири или пет свеќи наредени на венецот. За време на сезоната на Адвент, секоја недела се пали по една свеќа на венецот како дел од корпоративните адвентски услуги.

Многу христијански семејства уживаат во правењето свој адвентски венец како дел од славењето на сезоната и дома. Традиционалната структура вклучува три виолетови (или темно сини)свеќи и една розова розова, поставени во венец и често со една, поголема бела свеќа во центарот. Секоја недела на Доаѓањето се пали уште една свеќа.

Advent Colors

Доаѓачките свеќи и нивните бои се преполни со богато значење. Секој од нив претставува специфичен аспект од духовните подготовки за Божиќ.

Трите главни бои се виолетова, розова и бела. Виолетова боја симболизира покајание и кралско семејство. (Во католичката црква, виолетова е исто така литургиска боја во овој период од годината.) Розовата боја претставува радост и веселба. А белата означува чистота и светлина.

Секоја свеќа носи и специфично име. Првата виолетова свеќа се нарекува пророчка свеќа или свеќа на надежта. Втората виолетова свеќа е Витлеемската свеќа или свеќата на подготовката. Третата (розова) свеќа е овчарска свеќа или свеќа на радоста. Четвртата свеќа, виолетова, се нарекува Ангелска свеќа или Свеќа на љубовта. А последната (бела) свеќа е Христовата свеќа.

Дрвото Џеси

Дрвото Џеси е уникатен обичај на адвентното дрво што датира од средниот век и има свое потекло во пророштвото на Исаија за коренот на Јесеј (Исаија 11:10 ). Традицијата може да биде многу корисна и забавна за учење на децата за Библијата на Божиќ.

Дрвото Џеси го претставува семејното стебло или генеалогија на Исус Христос. Може да се користи за да се раскаже приказната за спасението,почнувајќи од создавањето и продолжувајќи до доаѓањето на Месијата.

Алфа и Омега

Во некои црковни традиции, буквите од грчката азбука Алфа и Омега се адвентски симболи. Ова доаѓа од Откровение 1:8: „Јас сум Алфа и Омега“, вели Господ Бог, „Кој е, и кој беше, и кој ќе дојде, Семоќниот“. " (NIV)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд, Мери. "Што е доаѓањето?" Научи религии, 8 февруари 2021 година, learnreligions.com/meaning-of-advent-700455. Ферчајлд, Мери. (2021, 8 февруари). Што е доаѓањето? Преземено од //www.learnreligions.com/meaning-of-advent-700455 Fairchild, Mary. "Што е доаѓањето?" Научете религии. //www.learnreligions.com/meaning-of-advent-700455 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.