Божица Парвати или Шакти - Мајка божица на хиндуизмот

Божица Парвати или Шакти - Мајка божица на хиндуизмот
Judy Hall

Парвати е ќерка на кралот на Парватас, Химаван и сопруга на Лорд Шива. Таа се нарекува и Шакти, мајката на универзумот, и различно позната како Лока-Мата, Брахма-Видија, Шивајнана-Прадајини, Шивадути, Шиварадја, Шивамурти и Шиванкари. Нејзините популарни имиња вклучуваат Амба, Амбика, Гаури, Дурга, Кали, Рајешвари, Сати и Трипурасундари.

Приказната за Сати како Парвати

Приказната на Парвати е детално раскажана во Махешвара Канда на Сканда Пурана . Сати, ќерката на Дакша Праџапати, синот на Брахма, се омажи за Господ Шива. Дакша не го сакаше својот зет поради неговата квир форма, чудните манири и чудните навики. Дакша изврши церемонијална жртва, но не ги покани ќерката и зетот. Сати се почувствувала навредена и отишла кај нејзиниот татко и го испрашала само за да добие непријатен одговор. Сати се налутил и не сакал повеќе да го нарекуваат ќерка. Таа претпочиташе да го понуди своето тело на огнот и да се прероди како Парвати за да се омажи за Шива. Таа создаде оган преку својата Јога моќ и се уништи себеси во тоа јогањи . Господ Шива го испрати својот гласник Вирабхадра да ја запре жртвата и ги истера сите богови што се собраа таму. Главата на Дакша била отсечена на барање на Брахма, фрлена во оган и заменета со коза.

Исто така види: Обичаи на Рош Хашана: Јадење јаболка со мед

Како Шива се ожени со Парвати

Господ Шива прибегна конХималаите за штедење. Деструктивниот демон Таракасура доби благодет од Господ Брахма дека треба да умре само од рацете на синот на Шива и Парвати. Затоа, боговите побарале од Химаван да ја има Сати за ќерка. Химаван се согласи и Сати е роден како Парвати. Таа му служела на Господ Шива за време на неговото покајание и му се поклонувала. Лордот Шива се оженил со Парвати.

Арданишвара и обединувањето на Шива & засилувач; Парвати

Небесниот мудрец Нарада отиде до Каилаш на Хималаите и ги виде Шива и Парвати со едно тело, половина машко, половина женско - Ардханаришвара. Арданаришвара е андрогината форма на Бог со Шива ( пуруша ) и Шакти ( пракрити ) споени во едно, што укажува на комплементарната природа на половите. Нарада ги виде како играат игра на коцки. Лордот Шива рече дека ја добил играта. Парвати рече дека таа е победничка. Дошло до кавга. Шива го напушти Парвати и отиде да вежба штедење. Парвати доби форма на ловец и се сретна со Шива. Шива се заљубил во ловецот. Тој отишол со неа кај нејзиниот татко за да добие согласност за бракот. Нарада го извести Лорд Шива дека ловецот не е никој друг туку Парвати. Нарада и рекла на Парвати да му се извини на нејзиниот Господ и тие повторно се собрале.

Како Парвати стана Камакши

Еден ден, Парвати дојде од зад Господ Шива и ги затвори очите. Целиот универзум пропушти чукање на срцето – изгубен живот исветлина. За возврат, Шива побара од Парвати да практикува мерки за штедење како корективна мерка. Таа отиде во Канчипурам за ригорозно покајание. Шива создаде поплава и Лингата на која се поклонуваше Парвати требаше да се измие. Таа ја прегрна Лингата и таа остана таму како Екамбарешвара додека Парвати остана со неа како Камакши и го спаси светот.

Исто така види: Цитати на татковците-основачи за религијата, верата, Библијата

Како Парвати стана Гаури

Парвати имаше темна кожа. Еден ден, лордот Шива разиграно се осврна на нејзината темна боја и таа беше повредена од неговата забелешка. Таа отиде на Хималаите да изврши мерки за штедење. Таа доби блед тен и стана позната како Гаури, или светлиот. Гаури му се придружил на Шива како Арданаришвара со благодатта на Брахма.

Парвати како Шакти - мајка на универзумот

Парвати секогаш живее со Шива како негова Шакти, што буквално значи „моќ“. нејзиниот Господ. Култот на Шакти е концепција за Бог како Универзална Мајка. За Шакти се зборува како Мајка, бидејќи тоа е аспектот на Врховниот во кој таа се смета за поддржувач на универзумот.

Шакти во Светото писмо

Хиндуизмот става голем акцент на мајчинството на Бог или Деви. Деви-Шукта се појавува во 10-тата мандала од Риг-Веда . Бак, ќерката на мудрец Махарши Амбрин го открива ова во ведската химна упатена до БожественатаМајка, каде што зборува за нејзиното сфаќање на Божицата како Мајка, која го проникнува целиот универзум. Првиот стих од Рагхувамса на Калидаса вели дека Шакти и Шива стојат еден до друг во ист однос како зборот и неговото значење. Ова го нагласува и Шри Шанкарачарја во првиот стих од Саундарја Лахари .

Шива & засилувач; Шакти се едно

Шива и Шакти се во суштина едно. Исто како што топлината и огнот, Шакти и Шива се неразделни и не можат еден без друг. Шакти е како змијата во движење. Шива е како неподвижна змија. Ако Шива е мирното море, Шакти е океанот полн со бранови. Додека Шива е трансценденталното Врховно Суштество, Шакти е манифестираниот, иманентен аспект на Севишниот.

Референца: Врз основа на приказните за Шива прераскажани од Свами Сивананда

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Божица Парвати или Шакти“. Научете ги религиите, 9 септември 2021 година, learnreligions.com/goddess-parvati-or-shakti-1770367. Дас, Субхамој. (2021, 9 септември). Божицата Парвати или Шакти. Преземено од //www.learnreligions.com/goddess-parvati-or-shakti-1770367 Das, Subhamoy. „Божица Парвати или Шакти“. Научете религии. //www.learnreligions.com/goddess-parvati-or-shakti-1770367 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.