Хинду храмови (историја, локации, архитектура)

Хинду храмови (историја, локации, архитектура)
Judy Hall

За разлика од другите организирани религии, во хиндуизмот, не е задолжително човек да посети храм. Бидејќи сите хинду домови обично имаат мало светилиште или „соба на пуџа“ за дневни молитви, Хиндусите обично одат во храмови само во поволни прилики или за време на верски фестивали. Хинду храмовите, исто така, не играат клучна улога во браковите и погребите, но тие често се место за состаноци за религиозни дискурси, како и за „баџани“ и „киртани“ (побожни песни и пеење).

Исто така види: Резиме на библиската приказна за падот на човекот

Историја на храмовите

Во ведскиот период немало храмови. Главниот предмет на обожавање бил огнот што стоел за Бога. Овој свет оган беше запален на платформа на отворено под небото, а на огнот се принесуваа дарови. Не е сигурно кога точно Индо-Аријците првпат почнале да градат храмови за богослужба. Шемата за градење храмови можеби била придружба на идејата за обожавање на идоли.

Локации на храмовите

Како што напредуваше трката, храмовите станаа важни бидејќи служеа како свето место за состаноци за заедницата да се соберат и да ги ревитализираат нивните духовни енергии. Големите храмови обично се граделе на живописни места, особено на бреговите на реките, на врвовите на ридовите и на морскиот брег. Помалите храмови или светилишта на отворено може да се појават речиси насекаде - покрај патот или дури и под дрвото.

Светите места во Индија се познати по своите храмови. Индиски градови -од Амарнат до Ајода, Бриндаван до Банарас, Канчипурам до Кања Кумари - сите се познати по нивните прекрасни храмови.

Храмска архитектура

Архитектурата на хинду храмовите еволуирала во период од повеќе од 2.000 години и има голема разновидност во оваа архитектура. Хинду храмовите се со различни форми и големини - правоаголни, октагонални, полукружни - со различни типови куполи и порти. Храмовите во јужна Индија имаат поинаков стил од оние во северна Индија. Иако архитектурата на хинду храмовите е разновидна, тие главно имаат многу заеднички нешта.

6-те делови од хинду храмот

1. Куполата и стрмнината: Стрелата на куполата се нарекува „шихара“ (врвот) што го претставува митолошкиот „Меру“ или највисокиот планински врв. Обликот на куполата варира од регион до регион, а камбаната често е во форма на трозабец на Шива.

2. Внатрешна одаја: Внатрешната комора на храмот наречена „гарбагриха“ или „утроба“ е местото каде што се поставува ликот или идолот на божеството („мурти“). Во повеќето храмови, посетителите не можат да влезат во гарбагриха, а само храмските свештеници се дозволени внатре.

Исто така види: Објаснети секвенци на духовни броеви

3. Салата на храмот: Повеќето големи храмови имаат сала наменета за публиката да седи. Ова се нарекува и „ната-мандира“ (сала за танцување во храмот), каде што во дамнешните денови, танчерките или „девадасите“ се користи заизведуваат ритуали за танцување. Приврзаниците ја користат салата за да седат, медитираат, молат, пеат или гледаат како свештениците ги изведуваат ритуалите. Салата обично е украсена со слики на богови и божици.

4. Предниот трем: Овој дел од храмовите обично има големо метално ѕвоно кое виси од таванот. Приврзаниците кои влегуваат и излегуваат од тремот ѕвонат на ова ѕвоно за да го пријават своето доаѓање и заминување.

5. Резервоар: Ако храмот не е во близина на природно водно тело, во просториите на храмот се гради резервоар со свежа вода. Водата се користи за ритуали, како и за одржување на подот на храмот чист или дури и за ритуално капење пред да влезе во светото живеалиште.

6. Пешачка патека: Повеќето храмови имаат патека околу ѕидовите на внатрешната комора за обиколување на верниците околу божеството како знак на почит кон богот или божицата на храмовите.

Свештеници на храмот

За разлика од „свами“ кои се откажуваат, храмските свештеници, различно познати како „панди“, „пуџари“ или „пурохити“, се платени работници, ангажирани од храмските власти да вршат секојдневни ритуали. Традиционално тие потекнуваат од браманската или свештеничката каста, но има многу свештеници кои не се брамини. Потоа, има храмови во кои се формирани различни секти и култови како Шаивите, Ваишнавите и Тантриците.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Хинду храмови“. НаучетеРелигии, 21 септември 2021 година, Learnreligions.com/overview-of-hindu-temples-1770647. Дас, Субхамој. (2021, 21 септември). Хинду храмови. Преземено од //www.learnreligions.com/overview-of-hindu-temples-1770647 Das, Subhamoy. „Хинду храмови“. Научете религии. //www.learnreligions.com/overview-of-hindu-temples-1770647 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.