Ведите: Вовед во светите текстови на Индија

Ведите: Вовед во светите текстови на Индија
Judy Hall

Ведите се сметаат за најраните книжевни записи на индо-ариевската цивилизација и најсветите книги во Индија. Тие се оригинални списи на хинду учењата, кои содржат духовно знаење што ги опфаќа сите аспекти на животот. Филозофските максими на ведската литература го издржаа тестот на времето, а Ведите претставуваат највисок религиозен авторитет за сите аспекти на хиндуизмот и се почитуван извор на мудрост за човештвото воопшто.

Зборот Веда значи мудрост, знаење или визија и служи за манифестирање на јазикот на боговите во човечкиот говор. Законите на Ведите ги регулирале социјалните, правните, домашните и верските обичаи на Хиндусите до денес. Сите задолжителни должности на Хиндусите при раѓање, брак, смрт итн. се водени од ведските ритуали.

Потекло на Ведите

Тешко е да се каже кога настанале најраните делови од Ведите, но се чини јасно дека тие се меѓу најраните пишани мудрости документи што ги создале луѓето. Бидејќи древните Хиндуси ретко воделе некаков историски запис за нивната религиозна, литературна и политичка реализација, тешко е прецизно да се одреди периодот на Ведите. Историчарите ни даваат многу претпоставки, но ниту една не е загарантирана да биде прецизна. Сепак, се смета дека најраниот Вегас може да потекнува од приближно 1700 п.н.е. — доцното бронзено време.

Кој ги напиша Ведите?

Традицијата вели дека луѓето не ги составувале почитуваните композиции на Ведите, туку дека Бог ги научил ведските химни на мудреците, кои потоа ги пренесувале преку генерации усно. Друга традиција сугерира дека химните им биле „откриени“ на мудреците, кои биле познати како гледачи или „мантрадраста“ на химните. Официјалната документација на Ведите беше направена главно од Вјаса Кришна Дваипајана околу времето на Господ Кришна (околу 1500 п.н.е.)

Класификација на Ведите

Ведите се класифицирани во четири тома: Риг -Веда, Сама Веда, Јајур Веда и Атарва Веда, при што Риг Веда служи како главен текст. Четирите Веди се колективно познати како „Чатурведа“, од кои првите три Веди - Риг Веда, Сама Веда и Јајур Веда - се согласуваат една со друга по форма, јазик и содржина.

Исто така види: Светињата над светињите во скинијата

Структура на Ведите

Секоја Веда се состои од четири дела - Самхитас (химни), Брахманите (ритуали), Aranyakas (теологии) и Upanishads (филозофии). Збирката на мантри или химни се нарекува Самхита.

Брахманите се ритуалистички текстови кои вклучуваат прописи и религиозни должности. Секоја Веда има неколку Брахмани прикачени на неа.

Аранјаките (шумски текстови) имаат намера да послужат како предмети за медитација за аскетите кои живеат во шуми и се занимаваат со мистицизам и симболика.

НаУпанишадите ги формираат завршните делови на Ведата и затоа се нарекуваат „Веданта“ или крајот на Ведата. Упанишадите ја содржат суштината на ведските учења.

Мајката на сите списи

Иако Ведите денес ретко се читаат или разбираат, дури и од побожните, тие без сомнение ја формираат основата на универзалната религија или „Санатана Дарма“ што сите Хиндуси следат. Упанишадите, сепак, се читаат од сериозни студенти на религиозната традиција и духовност во сите култури и се сметаат за основни текстови во телото на мудростите традиции на човештвото.

Ведите со векови ги воделе нашите религиозни насоки и ќе продолжат да го прават тоа со генерациите што доаѓаат. И тие засекогаш ќе останат најсеопфатните и најуниверзалните од сите древни хинду списи.

„Единствената вистина што мудреците ја нарекуваат со многу имиња.“ ~ Риг Веда

Риг Веда: Книгата на Мантра

Риг Веда е збирка на инспирирани песни или химни и е главен извор на информации за Ригведската цивилизација. Таа е најстарата книга на кој било индоевропски јазик и ја содржи најраната форма на сите санскритски мантри, која датира од 1500 п.н.е. - 1000 п.н.е. Некои научници ја датираат Риг Веда уште од 12000 п.н.е. - 4000 п.н.е.

Исто така види: Имињата на Алах во Куранот и исламската традиција

Риг-ведската „самхита“ или збирка мантри се состои од 1.017 химни или „сукти“, кои опфаќаат околу 10.600 строфи, поделени во осум „астаки“,секој има осум „адхајаја“ или поглавја, кои се под-поделени во различни групи. Химните се дело на многу автори, или гледачи, наречени „риши.“ Идентификувани се седум основни гледачи: Атри, Канва, Вашиста, Вишвамитра, Џамадагни, Готама и Бхарадваја. Риг Веда детално ја прикажува социјалната, религиозната, политичката и економската позадина на Риг-ведската цивилизација. И покрај тоа што монотеизмот карактеризира некои од химните на Риг Веда, натуралистичкиот политеизам и монизам може да се препознаат во религијата на химните на Риг Веда.

Сама Веда, Јајур Веда и Атарва Веда се составени по ерата на Риг Веда и се припишуваат на ведскиот период.

Сама Веда: Книга на песната

Сама Веда е чисто литургиска збирка на мелодии („саман“). Химните во Сама Веда, користени како музички ноти, беа речиси целосно извлечени од Риг Веда и немаат свои карактеристични лекции. Оттука, неговиот текст е намалена верзија на Риг Веда. Како што вели ведскиот научник Дејвид Фроули, ако Риг Веда е зборот, Сама Веда е песната или значењето; ако Риг Веда е знаењето, Сама Веда е негова реализација; ако Риг Веда е сопруга, Сама Веда е нејзиниот сопруг.

Јаџур Веда: Книга на ритуалот

Јаџур Веда е исто така литургиска збирка и е направена за да ги исполни барањата на церемонијалната религија. Јајур Веда служеше какопрактичен водич за свештениците кои извршуваат жртвени дела додека истовремено мрморат прозни молитви и жртвени формули („јаџус“). Слично е на „Книгата на мртвите“ од древниот Египет.

Нема помалку од шест целосни рецесии на Јајур Веда - Мадијадина, Канва, Таитирија, Катака, Мајтрајани и Капиштала.

Атарва Веда: Книга на правописот

Последната од Ведите, ова е сосема различно од другите три Веди и е следна по важност од Риг Веда во однос на историјата и социологијата . Поинаков дух ја проникнува оваа Веда. Нејзините химни се со поразновиден карактер од Риг Веда и се исто така поедноставни во јазикот. Всушност, многу научници воопшто не го сметаат за дел од Ведите. Атарва Веда се состои од магии и привлечност кои преовладуваат во тоа време и прикажува појасна слика за ведското општество.

Маној Садасиван, исто така, придонесе за овој напис.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Das, Subhamoy. „Што треба да знаете за Ведите - најсветите текстови во Индија“. Научи религии, 3 септември 2021 година, learnreligions.com/what-are-vedas-1769572. Дас, Субхамој. (2021, 3 септември). Што треба да знаете за Ведите - најсветите текстови во Индија. Преземено од //www.learnreligions.com/what-are-vedas-1769572 Das, Subhamoy. „Што треба да знаете за Ведите - најсветите текстови во Индија“. НаучетеРелигии. //www.learnreligions.com/what-are-vedas-1769572 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.