Самарија во Библијата била цел на античкиот расизам

Самарија во Библијата била цел на античкиот расизам
Judy Hall

Сместен меѓу Галилеја на север и Јудеја на југ, регионот на Самарија зазема значајно место во историјата на Израел, но со векови стана плен на туѓи влијанија, фактор што предизвика презир од соседните Евреи.

Брзи факти: Античка Самарија

 • Локација : Самарија во Библијата е централниот планински регион на древниот Израел кој се наоѓа помеѓу Галилеја на север и Јудеја до југ. Самарија се однесува и на град и на територија.
 • Исто така познат како : Палестина.
 • Еврејско име : Самарија на хебрејски е Шомрон , што значи „стражарска планина“ или „стражарска кула“.
 • Основање : Градот Самарија бил основан од кралот Омри околу 880 п.н.е.
 • Народи : Самарјаните.
 • Познато по : Самарија била престолнина на северното кралство Израел; Во деновите на Христос, односите меѓу Евреите и Самарјаните биле затегнати поради длабоко вкоренети предрасуди.

Самарија значи „пажава планина“ и е име и на град и на територија. Кога Израелците ја освоиле ветената земја, овој регион им бил доделен на племињата на Манасија и Ефрем.

Многу подоцна, градот Самарија бил изграден на рид од кралот Омри и именуван по поранешниот сопственик Шемер. Кога земјата се подели, Самарија стана главен град на северниот дел, Израел, додека Ерусалим стана главен град на јужниот дел,Јуда.

Причини за предрасудите во Самарија

Самарјаните тврделе дека се потомци на Јосиф, преку неговите синови Манасија и Ефрем. Тие исто така верувале дека центарот на обожавање треба да остане во Сихем, на планината Геризим, каде што бил во времето на Исус Навин. Меѓутоа, Евреите го изградиле својот прв храм во Ерусалим. Самарјаните го унапредиле раздорот со тоа што создале своја верзија на Петокнижието, петте книги на Мојсеј.

Но, имаше повеќе. Откако Асирците ја освоиле Самарија, тие ја населиле таа земја со странци. Тие луѓе се венчале со Израелците во регионот. Странците ги донеле и своите пагански богови. Евреите ги обвинија Самарјаните за идолопоклонство, оддалечување од Јахве и ги сметаа за мешана раса.

Градот Самарија имаше и карирана историја. Кралот Ахав таму изградил храм на паганскиот бог Ваал. Шалманесер V, кралот на Асирија, го опсадувал градот три години, но умрел во 721 п.н.е. за време на опсадата. Неговиот наследник Саргон II го зазеде и го уништи градот, прогонувајќи ги жителите во Асирија.

Ирод Велики, најпрометниот градител во древниот Израел, го обновил градот за време на неговото владеење, преименувајќи го во Севасти, во чест на римскиот император Цезар Август („Себастос“ на грчки).

Добрите култури во Самарија донесоа непријатели

Ридовите на Самарија достигнуваат 2.000 стапки надморска височина на места, но беавкрстени со планински премини, што овозможува жива трговија со брегот во античко време.

Обилните врнежи и плодната почва помогнаа земјоделството да напредува во регионот. Посевите вклучуваа грозје, маслинки, јачмен и пченица.

Исто така види: Водич за проучување на библиска приказна Ананија и Сафира

За жал, овој просперитет донесе и непријателски напаѓачи кои навлегоа во времето на жетвата и го украдоа родот. Самарјаните извикале кон Бога, кој го испратил својот ангел да посети еден човек по име Гедеон. Ангелот го нашол овој иден судија во близина на дабот во Офра, додека млате пченица во лоза. Гедеон беше од племето Манасија.

На планината Гилбоа во северна Самарија, Бог им дал на Гедеон и неговите 300 луѓе извонредна победа над огромните војски на напаѓачите Мадијамци и Амаликици. Многу години подоцна, друга битка на планината Гилбоа ги однесе животите на двата сина на цар Саул. Таму Саул изврши самоубиство.

Исус и Самарија

Повеќето христијани ја поврзуваат Самарија со Исус Христос поради две епизоди во неговиот живот. Непријателството против Самарјаните продолжило и во првиот век, толку многу што побожните Евреи всушност ќе оделе многу милји од својот пат за да избегнат патување низ таа омразена земја.

На својот пат од Јудеја до Галилеја, Исус намерно ја пресекол Самарија, каде што ја имал сега познатата средба со жената кај бунарот. Тоа што еден Евреин ќе разговара со жена беше неверојатно; дека ќе разговара со Самарјанка не се слушналона. Исус дури и открил дека тој е Месијата.

Евангелието според Јован ни кажува дека Исус останал уште два дена во тоа село и многу Самарјани поверувале во него кога го слушнале како проповеда. Неговиот прием таму беше подобар отколку во неговиот дом во Назарет.

Втората епизода беше Исусовата парабола за добриот Самарјанин. Во оваа приказна, поврзана во Лука 10:25-37, Исус го свртел размислувањето на своите слушатели наопаку кога го направил презрениот Самарјанин херој на приказната. Понатаму, тој прикажа два столба на еврејското општество, свештеник и левит, како негативци.

Исто така види: 10 богови и божици на летната краткоденица

Ова ќе беше шокантно за неговата публика, но пораката беше јасна. Дури и Самарјанин знаел да го сака својот ближен. Од друга страна, пак, почитуваните верски водачи понекогаш биле лицемери.

Исус имаше срце за Самарија. Во моментите непосредно пред да се вознесе на небото, тој им рекол на своите ученици:

„Но, ќе добиете сила кога Светиот Дух ќе дојде врз вас; и ќе бидете мои сведоци во Ерусалим, и во цела Јудеја и Самарија, и краевите на земјата“. (Дела 1:8, NIV)

Извори

 • Библиски Алманах , Џ.И. Packer, Merrill C. Tenney, William White Jr.
 • Rand McNally Bible Atlas , Emil G. Kraeling
 • The Accordance Dictionary of Place Names
 • Меѓународна стандардна библиска енциклопедија , Џејмс Ор.
 • Холман илустриран библиски речник , Трент Ц.Батлер.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Завада, Џек. „Историја на Самарија“. Научи религии, 6 декември 2021 година, learnreligions.com/history-of-samaria-4062174. Завада, Џек. (2021, 6 декември). Историја на Самарија. Преземено од //www.learnreligions.com/history-of-samaria-4062174 Завада, Џек. „Историја на Самарија“. Научете религии. //www.learnreligions.com/history-of-samaria-4062174 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.