Кристаделфиски верувања и практики

Кристаделфиски верувања и практики
Judy Hall

Кристаделфијците имаат неколку верувања кои се разликуваат од традиционалните христијански деноминации. Тие ја отфрлаат доктрината за Троица и веруваат дека Исус Христос бил човек. Тие не се мешаат со други христијани, тврдејќи дека ја поседуваат вистината и немаат интерес за екуменизмот. Припадниците на оваа религија не гласаат, не се кандидираат за политички функции или не се впуштаат во војна.

Христаделфиски верувања

Крштение

Крштевањето е задолжително, видлив доказ на покајание и скрушеност. Христаделфијците сметаат дека крштевањето е симболично учество во Христовата жртва и воскресението, што резултира со простување на гревовите.

Библија

66-те книги од Библијата се непогрешната, „инспирирана реч Божја“. Писмото е целосно и доволно за да се научи начинот на спасување.

Црква

Зборот „еклезија“ го користат Христаделфијците наместо црква. Грчки збор, тој обично се преведува со „црква“ во англиските Библии. Тоа значи и „повикана народ“. Локалните цркви се автономни. Христаделфијците се гордеат со фактот што немаат централно раководно тело.

Свештенството

Христаделфијците немаат платено свештенство, ниту пак постои хиерархиска структура во оваа религија. Избраните машки волонтери (наречени браќа кои предаваат, браќа раководители и браќа претседавачи) вршат услуги на ротирачка основа. Кристаделфијанс значи „браќа во Христа“.Членовите меѓусебно се обраќаат со „Брат“ и „Сестра“.

Символ на верата

Христаделфиските верувања не се придржуваат до никакви верувања; сепак, тие имаат список од 53 „Христови заповеди“, повеќето извлечени од неговите зборови во Светото писмо, но некои од Посланијата.

Смрт

Душата не е бесмртна. Мртвите се во „смртниот сон“, состојба на несвест. Верниците ќе воскреснат при второто Христово доаѓање.

Исто така види: Што значи обично време во Католичката црква

Рај, пекол

Небото ќе биде на обновена земја, со Бога ќе владее над неговиот народ, а Ерусалим како негов главен град. Пеколот не постои. Изменетите Кристаделфијци веруваат дека злите, или неспасените, ќе бидат уништени. Неизменетите Христаделфијци веруваат дека оние „во Христа“ ќе воскреснат во вечен живот, додека останатите ќе останат без свест, во гробот.

Исто така види: Што е богохулење во Библијата?

Светиот Дух

Светиот Дух е само Божја сила во Христаделфиските верувања затоа што тие ја негираат доктрината за Троица. Тој не е посебна Личност.

Исус Христос

Исус Христос е човек, велат Христаделфијците, а не Бог. Тој не постоел пред неговата земна инкарнација. Тој беше Син Божји и спасението бара прифаќање на Христос како Господ и Спасител. Христаделфијците веруваат дека откако Исус умре, тој не може да биде Бог затоа што Бог не може да умре.

Сатана

Христаделфијците ја отфрлаат доктрината за сатаната како извор на злото. Тие веруваат дека Бог е извор и на доброто и на злото(Исаија 45:5-7).

Троица

Троицата е небиблиска, според христаделфиските верувања, затоа ја отфрлаат. Бог е еден и не постои во три Лица. Крштевањето е услов за спасение, веруваат Христаделфијците. Членовите се крстат преку потопување, на возраст на одговорност и имаат интервју пред крштевањето за светата тајна. Причеста, во форма на леб и вино, се дели на неделната панихида.

Богослужби

Неделните утрински служби вклучуваат богослужба, проучување на Библијата и проповед. Членовите делат леб и вино за да се сетат на жртвата на Исус и да го очекуваат неговото враќање. Неделната школа се одржува пред овој Меморијален состанок за деца и млади возрасни. Освен тоа, во средината на седмицата се одржува час за темелно проучување на Библијата. Сите состаноци и семинари се спроведуваат од страна на лаици. Членовите се среќаваат едни со други во домовите, како што правеа раните христијани, или во изнајмени згради. Неколку еклисии поседуваат згради.

Основање на Христаделфијците

Деноминацијата е основана во 1848 година од д-р Џон Томас (1805-1871), кој се отцепи од Христовите ученици. Британски лекар, Томас станал евангелист со полно работно време по опасното и застрашувачко патување по океанот. Набргу по бродот, Маркизот од Велсли го расчисти пристаништето, почнаа бури.

Ветерот го прекинаглавниот јарбол и врвовите на два други јарболи. Во еден момент, бродот за малку ќе се насукаше, удирајќи на дното десетина пати. Д-р Томас изговорил очајна молитва: „Господи помилуј ме заради Христа“.

Во тој момент ветрот се префрли и капетанот можеше да го одведе бродот подалеку од карпите. Тома тогаш и таму ветил дека нема да мирува додека не ја открие вистината за Бог и животот.

Бродот слета со недели зад распоредот, но безбедно. На следното патување во Синсинати, Охајо, д-р Томас се сретна со Александар Кембел, водач на Движењето за реставрација. Томас станал патувачки евангелист, но на крајот се одвоил од Камбелите, несогласувајќи се со Кембел во една дебата. Томас подоцна се прекрстил и бил исклучен од кампбелите.

Во 1843 година, Томас се сретнал со Вилијам Милер, кој го основал она што на крајот станало Адвентистичка црква на седмиот ден. Тие се согласија за второто Христово доаѓање и за други доктрини. Томас отпатувал во Њујорк и проповедал низа проповеди кои на крајот станале дел од неговата книга Елпис Израел или Надежта на Израел .

Целта на Томас беше да се врати на верувањата и практиките на раното христијанство. Во 1847 година повторно бил крстен. Една година подоцна се вратил во Англија да проповеда, а потоа се вратил во САД. Томас и неговите следбеници станаа познати како Кралско здружение на верници.

За време на американската граѓанска војна, луѓето мораа да припаѓаат на призната религиозна група за да бидат приговарачи на совеста. Во 1864 година д-р Џон Томас ја нарече својата група Кристаделфијанс, што значи „Браќа во Христос“.

Религиозно наследство на д-р Џон Томас

За време на Граѓанската војна, Томас заврши уште една од неговите главни книги, Еурека , која ја објаснува Книгата на Откровението. Тој се вратил во Англија во 1868 година на топол прием од Кристаделфијците таму.

На таа посета, тој се сретна со Роберт Робертс, новинар во весник кој стана Кристаделфиец по претходната британска крстоносна војна на Томас. Робертс беше цврст поддржувач на Томас и на крајот го презеде раководството на Кристаделфијците.

Откако се вратил во Америка, Томас ја посетил последната христаделфиска еклезијас , како што се нарекуваат нивните собранија. Д-р Џон Томас почина на 5 март 1871 година во Њу Џерси и беше погребан во Бруклин, Њујорк.

Томас не се сметал себеси за пророк, туку само обичен верник кој копал по вистината преку интензивно проучување на Библијата. Тој беше убеден дека главните христијански доктрини за Троица, Исус Христос, Светиот Дух, спасението и рајот и пеколот се погрешни, и тргна да ги докажува своите верувања.

Денешните 50.000 Кристаделфијци се наоѓаат во САД, Канада, Велика Британија и Австралија, Централна и Јужна Америка, Африка, Источна Европа и ПацификотРим. Тие цврсто се држат до учењата на д-р Џон Томас, сè уште се среќаваат едни во други домови и се одвојуваат од другите христијани. Тие веруваат дека го живеат вистинското христијанство, како што се практикувало во црквата од првиот век.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Завада, Џек. „Кристаделфски верувања и практики“. Учи религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/christadelphian-beliefs-and-practices-700276. Завада, Џек. (2020, 27 август). Кристаделфиски верувања и практики. Преземено од //www.learnreligions.com/christadelphian-beliefs-and-practices-700276 Zavada, Jack. „Кристаделфски верувања и практики“. Научете религии. //www.learnreligions.com/christadelphian-beliefs-and-practices-700276 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.