Христос Анести - Источна православна велигденска химна

Христос Анести - Источна православна велигденска химна
Judy Hall

За време на сезоната на Велигден кога христијаните го слават воскресението на нивниот Спасител, Исус Христос, припадниците на источната православна вера обично се поздравуваат еден со друг со оваа пасхална честитка, велигденската акламација: „Христос Анести!“ (Христос воскресна!). Вообичаениот одговор е: „Алитос Анести!“ (Тој навистина воскресна!).

Исто така види: Мирисање на розите: чуда од рози и знаци на ангели

Истата грчка фраза, „Христос Анести“, е исто така наслов на традиционалната православна велигденска химна испеана за време на Велигденските служби во прославата на славното Христово воскресение. Се пее на многу богослужби во текот на неделата на Велигден во источните православни цркви.

Зборовите на химната

Вашето ценење за грчкото велигденско обожавање може да се зголеми со овие зборови на скапоцената православна велигденска химна „Христос Анести“. Подолу ќе ги најдете стиховите на грчки јазик, фонетска транслитерација, како и превод на англиски јазик.

Христос Анести на грчки

Χριστός ανέστη εκ νεκρών, θανάτω θάνατον πατήσας, και τοις εν τοις μνήμασι ζωήν χαρισάμενος.

Транслитерацијата

Christos Anesti е nekron, thanato thanaton patisas, kai tis en tis mnimasi zoin harisamenos.

Христос Анести на англиски

Христос воскресна од мртвите, со смрт ја гази смртта, а на оние во гробовите им дава живот.

Ветувањето на животот во воскресението

Текстот на оваа древна химна потсетува на библиската порака што ангелот му ја кажалМарија Магдалена и Марија, мајката на Јосиф по распнувањето на Исус, кога жените пристигнаа на гробот во неделата рано наутро за да го помазаат телото на Исус:

Исто така види: Симболика на хинду божествата

Тогаш ангелот им зборуваше на жените. „Не плашете се!“ тој рече. „Знам дека го барате Исус, кој беше распнат. Тој не е тука! Воскресна од мртвите, како што рече дека ќе се случи. Дојдете, видете каде лежеше неговото тело.“ (Матеј 28:5-6, Дополнително, стиховите се однесуваат на моментот на Исусовата смрт кога земјата се отвори и телата на верниците, претходно мртви во нивните гробови, чудесно воскреснаа во живот. :

Тогаш Исус повторно извика и го ослободи својот дух. Во тој момент, завесата во светилиштето на Храмот се скина на два дела, од врвот до дното. телата на многу побожни мажи и жени кои умреле, воскреснале од мртвите. Тие ги напуштиле гробиштата по воскресението на Исус, отишле во светиот град Ерусалим и им се јавиле на многу луѓе. (Матеј 27:50-53, NLT)

И химната и изразот „Христос Анести“ ги потсетуваат верниците денес дека сите верни еден ден ќе бидат воскреснати од смрт во вечен живот преку верувањето во Христа. За верниците ова е суштината на нивната вера, ветувањето исполнето со радост на прославата на Велигден.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте ја вашата цитат Ферчајлд, Мери.2020 година, Learnreligions.com/meaning-of-christos-anesti-700625. Ферчајлд, Мери. (2020, 29 август). Што значи „Христос Анести“? Преземено од //www.learnreligions.com/meaning-of-christos-anesti-700625 Fairchild, Mary. „Што значи „Христос Анести“? Научете религии. //www.learnreligions.com/meaning-of-christos-anesti-700625 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.