Галерија Ороборос - Слики од змија што ја јаде опашката

Галерија Ороборос - Слики од змија што ја јаде опашката
Judy Hall

Исто така види: Што е Пентатеухот? Петте книги на Мојсеј

Ouroboros

Ouroboros е змија или змеј (често опишан како „змија“) што ја јаде сопствената опашка. Таа е присутна во различни различни култури, уште од старите Египќани. Самиот збор е грчки, што значи „јадач на опашката“. Денес најмногу се поврзува со гностицизмот, алхемијата и херметизмот.

Значења

Има широк спектар на толкувања на уроборос. Најчесто се поврзува со регенерација, реинкарнација и бесмртност, како и со циклусите на времето и животот воопшто. На крајот на краиштата, змијата се создава преку сопственото уништување.

Ouroboros честопати претставува тоталитетот и комплетноста. Тоа е целосен систем сам по себе, без потреба од никаква надворешна сила.

Конечно, може да претставува и резултат на судир на спротивности, на две спротивставени половини што прават обединета целина. Оваа идеја може да се засили со употреба на две змии наместо една или со боење на змијата и црно и бело.

Уроборос од папирусот на Дама Херуб

Папирусот на Дама Херуб содржи еден од најстарите прикази на уроборос - змија што ја јаде сопствената опашка. Датира од 21-та династија во Египет, што го прави стар повеќе од 3000 години.

Тука може да го претставува зодијакот, бескрајниот циклус на соѕвездија низ ноќното небо.

Треба да се забележи,сепак, дека симболите на сонцето во Египет генерално се составени од црвено-портокаловиот диск опкружен со телото на змијата со уреус - исправена глава на кобра - на дното. Го претставува богот Мехен кој го штити богот на сонцето преку неговото опасно ноќно патување. Уреусот, сепак, не ја гризе сопствената опашка.

Египетската култура, исто така, го содржи она што можеби е најстарата референца на светот за уроборос. Внатре во пирамидата Унас пишува: „Змија е испреплетена од змија...машката змија ја каснува женската змија, женската змија ја каснува машката змија, Рајот е маѓепсан, земјата е маѓепсана, мажот зад човештвото е маѓепсан“. Сепак, нема илустрација што може да се поврзе со овој текст.

Исто така види: Оградата на дворот на Табернакулот

Грчко-египетска Уроборос слика

Овој посебен приказ на уроборос доаѓа од Хрисопеја („Создавање злато“) на Клеопатра, алхемиски текст од пред околу 2000 години. Со потекло од Египет и напишан на грчки, документот е јасно хеленистички, така што сликата понекогаш се нарекува грчко-египетски уроборос или александриски уроборос. (Египет падна под грчко културно влијание по инвазијата на Александар Велики.) Употребата на името „Клеопатра“ овде не се однесува на истоимената позната жена фараон.

Зборовите во уроборосот генерално се преведени како „Сите е едно“ или понекогаш како „Едно еСè." Двете фрази обично значат исто.

За разлика од многу уроборос, оваа конкретна змија е составена од две бои. Нејзиниот горен дел е црн додека долната половина е бела. Ова е често изедначено со гностичкиот поим за двојност и со концептот на спротивставените сили кои се здружуваат за да создадат целосна целина. Оваа позиција е слична на онаа претставена со таоистичкиот симбол јин-јанг.

Големиот симбол на Соломон на Елифас Леви

Оваа илустрација доаѓа од публикацијата на Елифас Леви од 19 век Трансцендентална магија . Во неа тој ја опишува како: „Големиот симбол на Соломон. Двојниот триаголник на Соломон, претставен од двајцата Антички на Кабала; Макропросопус и Микропросопус; Богот на светлината и Богот на рефлексиите; на милоста и одмаздата; белиот Јехова и црниот Јехова."

Во тоа објаснување има многу симболика. пак, може да се однесува и на голем број нешта, како што се духовниот свет и физичкиот свет, или универзумот и човечкото суштество, познати како макрокосмос и микрокосмос. Самиот Леви наведува дека Микропросоп е самиот магионичар како што тој го обликува својот сопствен свет.херметичката максима „Како горе, така долу“. Тоа е да се каже, работите што се случуваат во духовното царство, во микрокосмосот, се одразуваат низ физичкото царство и микрокосмосот. Овде таа идеја е нагласена со буквалното прикажување на одразот: темниот Јехова е одраз на светлината Јехова.

Хексаграм – испреплетени триаголници

Ова може да се спореди и со илустрацијата на Роберт Флуд за универзумот како два триаголници, при што создадениот универзум е одраз на духовното тројство. Флуд користи триаголници конкретно како референца за тројството, но хексаграмот - два испреплетени триаголници, како што се користи овде - добро му претходи на христијанството.

Поларитет

Самиот опис на Леви го нагласува окултното гледиште од 19 век, нагласувајќи ја интеракцијата на спротивностите во универзумот. Покрај двојноста на духовниот и физичкиот свет, постои и идејата да постојат две страни на самиот Јехова: милосрдната и одмаздољубивата, светлината и темнината. Ова не е исто што и добро и зло, но факт е дека ако Јехова е творец на целиот свет, е сеприсутен и семоќен, тогаш е логично дека тој е одговорен и за добрите и за лошите исходи. Добрите жетви и земјотресите ги создал истиот бог.

Уроборос на Теодорос Пелеканос

Овој пример на сликата на уроборос е создаден од Теодорос Пелеканос во 1478 година. Испечатен ево еден алхемиски тракт со наслов Synosius .

Прочитај повеќе: Информации за Ouroboros низ историјата

Double Ouroboros од Абрахам Елеазар

Оваа слика се појавува во книгата со наслов Uraltes Chymisches Werck von Abraham Елеазар или староста хемиска работа на Авраам Елеазар . Позната е и како Книга на Евреинот Авраам . Објавен е во 18 век, но се тврди дека е копија на многу постар документ. Вистинскиот автор на книгата не е познат.

Двете суштества

Оваа слика прикажува уроборос формиран од две суштества наместо попознатата слика на едно суштество кое ја јаде сопствената опашка. Врвното суштество е крилесто и носи круна. Долното суштество е многу поедноставно. Ова веројатно претставува спротивставени сили кои се здружуваат за да создадат обединета целина. Двете сили овде може да бидат повисоки, духовни и интелектуални сили наспроти пониски, попримарни и физички сили.

Симболи на аголот

Секој агол од илустрацијата е посветен на еден од четирите физички елементи (означени со различни триаголници) и различни асоцијации.

  • Горно лево – „Аква“, што значи вода и алхемиските симболи на вода и жива. Исто така пишува „Дух“.
  • Горе десно – Симболи на воздух и сулфур, плус „Душа“.
  • Доле лево – Симболи за оган и сол, плус „Lieb“, што значи тело или стомак.
  • Днодесно – Симболите за земјата прикажани двапати, плус „Корпус“, што значи тело.

Значењето на симболите

Водата, воздухот, оганот и земјата се четирите платонски елементи на антички свет. Живата, сулфурот и солта се трите основни алхемиски елементи. Во поглед на универзумот од три царства, микрокосмосот може да се подели на дух, душа и тело.

Слика на самец Ouroboros од Абрахам Елеазар

Оваа слика се појавува и во книгата со наслов Uraltes Chymisches Werck von Abraham Eleazar или Age Old Хемиско дело на Авраам Елеазар .

Фигурата во центарот е уроборос.

Според Адам Меклин, „фиксираниот оган“ е во горниот лев агол, „Светата Земја“ во долниот лев агол и „Првиот рај“ долниот десен дел. Тој не ги коментира белешките во горниот десен дел.

Двојна слика на Ороборос со позадина

Оваа слика се појавува во книгата со наслов Uraltes Chymisches Werck von Abraham Eleazar или Age Old Chemical Work of Abraham Eleazar . Позната е и како Книга на Евреинот Авраам . Објавен е во 18 век, но се тврди дека е копија на многу постар документ. Вистинскиот автор на книгата не е познат.

Оваа слика е многу слична на друга слика на Ouroboros во иста јачина. Врвните суштества се идентични, додека долните суштества се слични: овде долното суштество нема нозе.

Оваа слика, исто така, дава позадина на која доминира неплодно дрво, но има и цвет во расцут.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Бејер, Кетрин. „Оуроборос“. Учи религии, 26 август 2020 година, Learnreligions.com/ouroboros-4123019. Бејер, Кетрин. (2020, 26 август). Уроборос. Преземено од //www.learnreligions.com/ouroboros-4123019 Beyer, Catherine. „Оуроборос“. Научете религии. //www.learnreligions.com/ouroboros-4123019 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.