Што е хаос магија?

Што е хаос магија?
Judy Hall

Хаос магијата е тешко да се дефинира бидејќи дефинициите се составени од заеднички компоненти. По дефиниција, хаос магијата нема заеднички компоненти. Магијата на хаосот е да користите какви било идеи и практики кои ви се корисни во моментот, дури и ако тие се во спротивност со идеите и практиките што сте ги користеле претходно.

Хаос магија наспроти еклектични системи

Постојат многу еклектични магични практичари и религиозни практики. Во двата случаи, едно лице позајмува од повеќе извори за да изгради нов, личен систем кој конкретно зборува за нив. Во хаос магија, личен систем никогаш не се развива. Она што се применуваше вчера можеби е ирелевантно денес. Сè што е важно денес е што се користи денес. Искуството може да им помогне на магионичарите од хаосот да сфатат што најверојатно би било корисно, но тие никогаш не се ограничени од концептот на традиција или дури и на кохерентност.

Да пробаш нешто невообичаено, надвор од кутијата, надвор од која било парадигма во која вообичаено работиш, тоа е хаос магија. Но, ако тој резултат стане кодифициран, тогаш престанува да биде хаос магија.

Моќта на верувањето

Моќта на верувањето е важна во многу магични школи на мислата. Магионичарите ја наметнуваат својата волја врз универзумот, убедени дека магијата ќе работи за тој навистина да функционира. Овој пристап кон магијата вклучува кажување на универзумот што ќе направи. Не е толку едноставно како само да бараш или да се надеваш дека тоа ќе го направинешто.

Магионичарите од хаос мора да веруваат во кој било контекст што го користат, а потоа да го отфрлат тоа верување подоцна за да бидат отворени за нови пристапи. Но, верувањето не е нешто што го постигнувате по серија искуства. Тоа е возило за тие искуства, само-манипулирано за да се постигне целта.

Исто така види: Што е Му во зен-будистичката практика?

На пример, еклектичните практичари може да користат атам, ритуален нож, бидејќи црпат од системи кои обично користат атам. Постојат стандардни намени за атам, па ако магионичарот сака да направи една од тие дејства, би имало смисла да користи атам бидејќи тие веруваат дека тоа е целта на атам.

Магионичар на хаос, од друга страна, одлучува дека атам ќе работи за неговиот сегашен потфат. Тој го прифаќа тој „факт“ со потполно уверување за времетраењето на зафатот.

Исто така види: Што е љубовта Агапе во Библијата?

Едноставност во форма

Магијата на хаосот е генерално многу помалку сложена од церемонијалната магија, која зависи од специфични верувања и стари окултни учења за тоа како функционира универзумот, како работите се поврзани едни со други, како да Пристап до различни моќи, итн. Често се однесува на авторитативни гласови од антиката, како што се делови од Библијата, учењата на Кабалата (еврејски мистицизам) или мудроста на старите Грци.

Ништо од тоа не е важно во хаос магијата. Допирањето во магија е лично, намерно и психолошко. Ритуалот го става работникот во праворамка на умот, но тоа нема никаква вредност надвор од тоа. Зборовите немаат вродена моќ за нив.

Главните соработници

Питер Џ. Керол често е заслужен за „измислувањето“ на магијата на хаосот, или барем за нејзиниот концепт. Тој организираше различни хаос магични групи кон крајот на 1970-тите и 80-тите, иако на крајот се одвои од нив. Неговите книги на оваа тема се сметаат за стандардно четиво за оние кои се заинтересирани за оваа тема.

Делата на Остин Осман Спере исто така се сметаат за основно читање за оние кои се заинтересирани за хаос магија. Спејр почина во 1950-тите пред Керол да почне да пишува. Спејр не се осврна на ентитет наречен „хаос магија“, но многу од неговите магични верувања се инкорпорирани во теоријата за хаос магија. Спејр бил особено заинтересиран за влијанието на психологијата врз магичната практика кога психологијата само што почнала да се сфаќа сериозно.

За време на неговите магиски студии, Спере се вкрстил со Алистер Кроули, кој направил некои почетни чекори подалеку од церемонијалната магија, традиционалниот систем на интелектуална магија (т.е. ненародна магија) до 20 век. Кроули, како и Спејр, ги сметаше традиционалните форми на магија за надуени и оптоварувачки. Тој соблече некои церемонии и ја нагласи моќта на волјата во неговите сопствени практики, иако тие формираа училиште за магија сами по себе.

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Beyer,Кетрин. „Што е хаос магија? Научете религии, 27 август 2020 година, learnreligions.com/chaos-magic-95940. Бејер, Кетрин. (2020, 27 август). Што е хаос магија? Преземено од //www.learnreligions.com/chaos-magic-95940 Beyer, Catherine. „Што е хаос магија? Научете религии. //www.learnreligions.com/chaos-magic-95940 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.