Легендата за Лилит: Потекло и историја

Легендата за Лилит: Потекло и историја
Judy Hall

Според еврејскиот фолклор, Лилит била првата сопруга на Адам. Иако таа не е спомната во Тората, со текот на вековите таа се поврзува со Адам за да ги усогласи контрадикторните верзии на Создавањето во книгата Битие.

Исто така види: Која е најдобрата Библија за купување? 4 совети што треба да се земат предвид

Лилит и библиската приказна за создавањето

Библиската книга Битие содржи два контрадикторни извештаи за создавањето на човештвото. Првиот извештај е познат како свештеничка верзија и се појавува во Битие 1:26-27. Овде, Бог ги обликува мажот и жената истовремено кога текстот гласи: „Така Бог ги создаде човештвото според Божјиот лик, Бог ги создаде машко и женско“.

Вториот извештај за Создавањето е познат како јахвистичка верзија и се наоѓа во Битие 2. Ова е верзијата на Создавањето што повеќето луѓе ја знаат. Бог го создава Адам, а потоа го става во рајската градина. Не долго потоа, Бог одлучува да му направи придружник на Адам и ги создава животните на земјата и небото за да види дали некој од нив се соодветни партнери за човекот. Бог му го носи секое животно на Адам, кој го именува пред на крајот да одлучи дека тоа не е „соодветен помошник“. Тогаш Бог предизвикува длабок сон да го заспие Адам и додека човекот спие Бог ја обликува Ева од негова страна. Кога Адам се разбуди, ја препознава Ева како дел од себе и ја прифаќа како негова придружничка.

Не е изненадувачки што античките рабини забележале дека две контрадикторни верзии наСоздавањето се појавува во книгата Битие (која на хебрејски се нарекува Bereisheet). Тие го решија несовпаѓањето на два начина:

  • Првата верзија на Создавањето всушност се однесуваше на првата жена на Адам, ‚првата Ева'. Но, Адам бил незадоволен од неа, па Бог ја заменил со „втора Ева“ која ги задоволувала потребите на Адам.
  • Свештенството на свештениците го опишува создавањето на андрогинот - суштество кое било и машко и женско (Битие Раба 8 :1, Левит Раба 14:1). Ова суштество потоа било поделено на маж и жена во јахвистичката сметка.

Иако традицијата на две сопруги - две Еви - се појавува рано, оваа интерпретација на временската линија на Креација не била поврзана со ликот на Лилит сè до средновековниот период, како што ќе видиме во следниот дел.

Лилит како првата сопруга на Адам

Научниците не се сигурни од каде потекнува ликот на Лилит, иако многумина веруваат дека таа била инспирирана од сумерските митови за женските вампири наречени „Лилу“ или месопотамиските митови за суккуба (женски ноќни демони) наречени „лилин“. Лилит се споменува четири пати во вавилонскиот Талмуд, но само Азбуката на Бен Сира (околу 800-тите до 900-тите) ликот на Лилит се поврзува со првата верзија на Создавањето. Во овој средновековен текст, Бен Сира ја именува Лилит како прва сопруга на Адам и претставува целосен приказ на нејзината приказна.

Според азбуката на БенСира, Лилит беше првата сопруга на Адам, но парот цело време се караше. Тие не гледаа очи во очи за прашањата за сексот, бидејќи Адам секогаш сакаше да биде на врвот, додека Лилит исто така сакаше пресврт во доминантната сексуална поза. Кога не можеле да се договорат, Лилит решила да го напушти Адам. Таа го изговорила Божјето име и полетала во воздухот, оставајќи го Адам сам во рајската градина. Бог испрати три ангели по неа и им заповеда да ја вратат насилно кај нејзиниот сопруг, ако таа не сака да дојде. Но, кога ангелите ја нашле покрај Црвеното Море, не можеле да ја убедат да се врати и не можеле да ја принудат да ги послуша. На крајот, се склучува чудна зделка, при што Лилит вети дека нема да им наштети на новородените деца ако се заштитени со амајлија на која се напишани имињата на трите ангели:

„Трите ангели ја фатија во [Црвениот] Море... Ја фатија и ѝ рекоа: „Ако се согласиш да дојдеш со нас, дојди, а ако не, ќе те удавиме во морето.“ Таа одговори: „Мили, и самата знам дека Бог ме создал само за да ги мачам бебињата. со фатална болест кога се на возраст од осум дена; Ќе имам дозвола да им наштетам од нивното раѓање до осмиот ден и не повеќе; кога се работи за машко бебе; но кога е женско бебе, ќе имам дозвола дванаесет дена.“ Ангелите не ја оставаа сама, додека таа не се заколна во Божјото име дека каде и да ги види нив или нивните имиња воамајлија, таа не би го поседувала бебето [го носи]. Потоа веднаш ја напуштиле. Ова е [приказната за] Лилит која ги мачи бебињата со болести“. (Азбуката на Бен Сира, од „Ева и Адам: еврејски, христијански и муслимански читања за Битието и родот“ стр. 204.)

Азбуката на Бен Сира се чини дека ги комбинира легендите за женските демони со идејата за „првата Ева“. Резултатот е приказна за Лилит, наметлива сопруга која се побунила против Бог и маж, била заменета со друга жена и била демонизирана во еврејскиот фолклор како опасен убиец на бебиња.

Исто така види: Како да направите паганска книга од сенки

Подоцнежните легенди ја карактеризираат и како убава жена која заведува мажи или соработува со нив во сон (сукубус), а потоа раѓа демони деца. Според некои извештаи, Лилит е кралица на демоните.

Извор

  • Квам, Крисен Е. и сор. „Ева и Адам: еврејски, христијански и муслимански читања за Битие и род“. Прес на Универзитетот во Индијана: Блумингтон, 1999 година.
Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Пелаја, Ариела. „Легендата за Лилит: Првата сопруга на Адам“. Научи религии, 5 април 2023 година, learnreligions.com/legend-of-lilith-origins-2076660. Пелаја, Ариела. (2023, 5 април). Легендата за Лилит: Првата сопруга на Адам. Преземено од //www.learnreligions.com/legend-of-lilith-origins-2076660 Пелаја, Ариела. „Легендата за Лилит: Првата сопруга на Адам“. Научете религии.//www.learnreligions.com/legend-of-lilith-origins-2076660 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.