„Господ нека те благослови и чува“ Молитва за благослов

„Господ нека те благослови и чува“ Молитва за благослов
Judy Hall

Молитвата за благослов е кратка и убава молитва поставена во поетска форма. Започнува со зборовите: „Господ нека те благослови и чува“. Ова благослов се наоѓа во Броеви 6:24-26 и веројатно е една од најстарите песни во Библијата. Молитвата, исто така, најчесто се нарекува Ароновиот благослов, Аронскиот благослов или Свештеничкиот благослов.

Безвременски благослов

Благословот е едноставно благослов што се кажува на крајот од богослужбата. Завршната молитва е дизајнирана да ги испрати следбениците на нивниот пат со Божји благослов по службата. Благословот кани или бара од Бог божествен благослов, помош, водство и мир.

Познатиот свештенички благослов продолжува да се користи како дел од богослужението и денес во христијанските и еврејските верски заедници и универзално се користи во римокатоличките служби. Често се вели на крајот на службата да се изговори благослов на собранието, на крајот од службата за крштевање или на свадбена церемонија да се благословат невестата и младоженецот.

Молитвата за благослов доаѓа од книгата Броеви, почнувајќи со стих 24, во кој Господ му наложил на Мојсеј да ги натера Арон и неговите синови да ги благословуваат децата на Израел со посебна изјава за безбедност, благодат и мир.

„Господ нека те благослови и чува“ Објаснето

Овој молитвен благослов е преполн со значење за верниците и се дели на шест дела:

мајГоспод да те благослови...

Овде, благословот го сумира заветот меѓу Бог и неговиот народ. Само во однос со Бога, со него како наш Татко, сме навистина благословени.

...И чувај те

Божјата заштита нè одржува во заветен однос со него. Како што Господ Бог го чуваше Израел, Исус Христос е нашиот Пастир, кој ќе не спречи да се изгубиме.

Господ направи Неговото лице да свети врз тебе...

Божјото лице го претставува неговото присуство. Неговото лице што свети врз нас зборува за неговата насмевка и задоволството што го добива кај својот народ.

...И биди милостив кон тебе

Резултатот на Божјото задоволство е неговата благодат кон нас. Не ја заслужуваме неговата милост и милост, но поради неговата љубов и верност ја добиваме.

Господ го сврти своето лице кон тебе...

Бог е личен Татко кој обрнува внимание на своите деца како поединци. Ние сме неговите избраници.

...И да ти даде мир. Амин.

Овој заклучок потврдува дека договорите се формираат со цел да се обезбеди мир преку правилен однос. Мирот претставува благосостојба и целина. Кога Бог го дава својот мир, тој е целосен и вечен.

Варијации на молитвата за благослов

Различни верзии на Библијата имаат малку различни фрази за Броеви 6:24-26.

Англиска стандардна верзија

Господ да те благослови и да те чува;

Господ направи неговото лице да свети врз тебе

И биди милостив конти;

Господ го подигна своето лице кон тебе

И ти даде мир. (ESV)

Нова верзија на кралот Џејмс

Исто така види: Натарај симболика на танцувачката Шива

Господ да те благослови и чува;

Господ да направи Своето лице да свети врз тебе,

И биди милостив кон тебе;

Господ го подигна лицето Свое кон тебе,

И ти даде мир. (NKJV)

Новата меѓународна верзија

Исто така види: Водоун Симболи за нивните богови

Господ да те благослови и да те чува;

Господ да направи Своето лице да блесне врз тебе

и биди милостив кон тебе;

Господ го сврти лицето кон тебе

и ти даде мир.“ (NIV)

The New Living Translation

Господ нека те благослови и заштити.

Господ нека ти се насмевне

и милостив кон тебе.

Нека ГОСПОД ти ја покажува својата милост

и ти го дава својот мир. (NLT)

Други благослови во Библијата

Во Стариот завет, благословот биле церемонијални изјави за Божја наклоност или благослов на собранието што се водеше за време на собирите на богослужба. Свештеничките потомци на Арон ги принесуваа овие молитви над израелскиот народ во името на Господ (Левит 9:22; Второзаконие 10:8; 2. Летописи 30:27). 0> Пред да се вознесе на небото, Исус Христос им понуди последно благослов над Своите ученици (Лука 24:50) Во своите посланија, апостол Павле го продолжи обичајот да принесува благослови на новозаветните цркви:

Римјаните 15:13

Се молам Бог, изворот нанадеж, ќе ве исполни целосно со радост и мир затоа што имате доверба во него. Тогаш ќе прелеете со сигурна надеж преку силата на Светиот Дух. (NLT)

2 Коринтјаните 13:14

Нека биде со вас благодатта на Господ Исус Христос, љубовта Божја и заедницата на Светиот Дух сите. (NLT)

Ефесјаните 6:23–24

Мир со вас, драги браќа и сестри, и Бог Отецот и Господ Исус Христос да ви дадат љубов со верност. Нека е вечна Божјата благодат врз сите што го љубат нашиот Господ Исус Христос. (NLT)

Цитирајте ја оваа статија Форматирајте го вашиот цитат Ферчајлд, Мери. „Благословна молитва: „Господ нека те благослови и чува“. Научи религии, 2 ноември 2022 година, learnreligions.com/benediction-may-the-lord-bless-you-700494. Ферчајлд, Мери. (2022, 2 ноември). Молитва за благослов: „Господ нека те благослови и чува“. Преземено од //www.learnreligions.com/benediction-may-the-lord-bless-you-700494 Fairchild, Mary. „Благословна молитва: „Господ нека те благослови и чува“. Научете религии. //www.learnreligions.com/benediction-may-the-lord-bless-you-700494 (пристапено на 25 мај 2023 година). копирајте цитатJudy Hall
Judy Hall
Џуди Хол е меѓународно реномирана авторка, учителка и експерт за кристали која има напишано над 40 книги на теми кои се движат од духовно исцелување до метафизика. Со кариера долга повеќе од 40 години, Џуди инспирираше безброј поединци да се поврзат со своето духовно јас и да ја искористат моќта на исцелителните кристали.Работата на Џуди е информирана од нејзиното широко познавање на различни духовни и езотерични дисциплини, вклучувајќи астрологија, тарот и различни модалитети на лекување. Нејзиниот уникатен пристап кон духовноста ја спојува античката мудрост со модерната наука, обезбедувајќи им на читателите практични алатки за постигнување поголема рамнотежа и хармонија во нивните животи.Кога не пишува или предава, Џуди може да се најде како патува низ светот во потрага по нови сознанија и искуства. Нејзината страст за истражување и доживотно учење е очигледна во нејзината работа, која продолжува да ги инспирира и ги зајакнува духовните трагачи ширум светот.